A foga miatt van megkergülve a 9,5 hónapos lányom, vagy ez valami más lehet? Valamit rosszul csinálok?
3 hete alig alszok, mert óránként felsír. Volt olyan is, hogy fél óránként keltem fel hozzá. Kiköpi a cumit, de visszatenni nem tudja. Napközben nem cumizik, csak alváshoz kell neki. Próbáltam magam mellé fektetni, de úgy is sűrűn felébred. Enni alig akar, 2 napja a tápszert sem kéri. Nagy nehezen kialakult valamilyen napirend: este 8-kor elaludt, reggel 8-kor kelt, éjjel max. 3-4 alkalommal kelt fel enni, vagy inni és napközben is aludt 2 x fél órát. Most meg este 9-kor is alig akar elaludni, utána 2 órán keresztül 20 percenként felsír, azután meg óránként. Reggel 6 után ébred, vigyorogva áll a kiságyában és hangosan gagyog. Az elalvás is botrányos. Üt vág mindent, megfeszíti magát és szinte hörög, meg sikít, aztán hirtelen elkezd mászni, felkapaszkodik az ágy támláján és vigyorogva rugózik. Ha megpróbálom ringatni, akkor is csak vergődik, közben meg dörzsöli a szemét és látszik, hogy álmos. Ha lefektetem, akkor feláll, megint lefektetem, újra feláll. Ezt eljátszom 3-4-szer és egyik pillanatról a másikra elalszik. A cumit is sokszor tépi a 2 alsó fogával. Felül egy csík látszik az egyik fogból, mellette pedig olyan, mintha 3 akarna egyszerre kijönni. Van borostyán lánc, homeopátiás golyó, dentinox gél stb...már mindent kipróbáltam.
Órák óta itt böngészek és sok hasonló esetet leírtak, de egyik baba sem volt ennyire megkergülve.
Biztos köze van hozzá a fogának is, de nem lehet, hogy valamit rosszul csinálok? Hallottam olyat is, hogy szigorú napirendet kell követni, különben kezelhetetlen lesz a gyerek később. Ez igaz? Nálunk nincs pontosan beállva az étkezés. Régebben ébredéskor kérte a tápszert, mostanában már nem. Ha felkelünk nem mindig akar reggelizni, a tízórai, ebéd, uzsonna is kész szenvedés. Van amikor 2-3 féle ebédet is kínálok neki, de csak fintorog. Min változtassak? Ha nem akar enni, csak pár kanállal, akkor erőltessem, tömjem meg, vagy hagyjam rá? Az a baj, hogy így is vékonyabb az átlagnál 71cm/7180g
Szerintem nyugodj le egy picit, és gondold át a helyzetet. Kövesd az ösztöneidet és a gyerek igényeit. Ha ő nem szeretne enni akkor, amikor kínálod, valószínűleg még nem éhes. Még pici, tehát változtatni lehet. A lényeg hogy nyugodt maradj. Ha nem akar aludni, ráerőszakolni nem fogod tudni, ennek az eredménye pedig amit írtál, hogy folyamatosan felébred.
A napirendnek a lényege nem abban rejlik egyébként, hogy percre pontosan kell mindent csinálni, hanem hogy meglegyen a napi rutin. Ezt viszont nektek kell kitapasztalni egymással, hogy hogy legyen. Ha nem pontosan délben eszik, nincsen semmi baj, lehet hogy fél óra múlva megéhezik. Pár nap alatt helyrejöhet a dolog, de szerintem ne erőszakolj rá semmit a gyerekre, mert annál jobban nem fogja csinálni.
Egyébként mit adsz neki enni? Nekem nyolc hónapos a lányom, reggelire tejpépet kap (9 óra körül), ebédre főzeléket és gyümölcsöt ha kér (dél körül), uzsonnára tejpépet és gyümölcsöt (3-4 körül), vacsorára szintén főzeléket (6-7 körül). Aztán ha nem alszik el vacsi után, akkor este még kap 210-240 ml tápszert, és akkor tuti az alvás. :) De nálunk is előfordul, hogy felkel hajnalban 5-6 körül, és éhes, ilyenkor tápszer és visszaalszik 8-ig. És nem mondanám hogy sovány, 8800gramm és 72 centi. :)
Sok sikert! :)
Valószínűleg már az elején elromlott minden. Az első 11 napot kórházban töltötte, mert 1 hónappal hamarabb született. Ott, ha nem evett, akkor ledugtak a gyomrába egy szondát és fecskendővel benyomták a tápszert (hiába vittük az anyatejet, sokszor tápszert kapott), normál esetben egy hatalmas lyukú cumisüvegből evett. Mikor hazahoztuk nem akart egyáltalán szopni és egészen 7 hónapos koráig üvegből kapta a lefejt tejet. A kórházból úgy engedték ki a 2,5 kg-os gyereket, hogy bármi történik 3 óránként erőltessünk bele 60 ml anyatejet. Mindig tele volt dugig töltve, így szinte egész nap csak aludt. Később lecsökkentettük az adagját, de a sok éjszakai ébresztés miatt szinte csak nappal aludt, éjjel meg fent volt. Ekkor a gyerekorvos mondta, hogy éjjel nem kell felébreszteni, hogy egyen, elég napközben. Aztán a védőnő tanácsára 5-6 hónaposan a táp és anyatej mellé kapta a kanalas ételeket, de nem akarta megenni. Jött a gyógytornász és azt mondta, hogy olyan nincs, hogy egy gyerek nem eszik. Megmutatta hogyan kell megtömni!!! Közben állandóan azt kaptam, hogy sovány a gyerek, etessem változatosan. Kaptam egy listát, hogy miket adjak neki. A sokféle új íz miatt eljutottunk oda, hogy semmit nem akart enni, csak tápot. Közben folyamatosan hallgattam a gyerekorvostól és a védőnőtől, hogy már ezt is, meg azt is kellene neki adni. Persze közben kijött alul 2 foga, most meg fölül egyszerre 4 akar kibújni, de még csak egynek látszik a széle. És közben jönnek a tanácsok is, hogy adjak neki abból, amit mi eszünk, legyen pontos napirendünk, engedjem neki hogy akaratos legyen és ne korlátozzam semmiben, meg még ezer más ötlet.
Pár hete még éjjel megevett 4 dl tápszert, ma viszont reggel óta egy falatot sem akar enni, de még tápszert sem. Ez nem lehet a foga miatt?
Most úgy érzem, megbolondulok. Bocs, ha kicsit zavarosan írtam.
Reggel tejpépet kap, vagy joghurtot/túrót sinlac péppel és gyümölccsel.
Ebédre főzeléket valamilyen hússal/májjal/főtt tojássárgájával.
Dél után megint valamilyen gyümölcs egy kis gabonapéppel.
Este és reggel ébredéskor, meg éjjel tápszert.
Az első válaszoló története elég durva. Kicsit félek, hogy mi is a sok rossz döntésem miatt tartunk itt. Remélem még megváltozhat minden.
Nyugodj meg, a gyerek is érzi hogy feszült vagy. Teljesen jó az étkezés, ne hallgass másra, csak az ösztöneidre. Nézz utána hogy miket ehet, és kezd újra a hozzátáplálást. Csak apránként az új ízekkel, egyelőre azt add neki, amiről tudod, hogy szereti.
Lehet hogy a foga miatt is kivan egy kicsit, de legyél türelmes. :)
Egyébként én a minap nézegettem az üveges bébiétel összetételét, és két napja hasonlóan főzök, mint ahogy az össze van rakva. Két répát, négy közepes méretű krumplit és negyed kiló brokkolit megfőztem és összeturmixoltam. Ez az alap, ebbe pakolok mindenfélét, husit, tésztát, a minap zöldbabot adtam a lányomnak. Imádja! :)
Ne add fel, sikerülni fog! Csak légy türelmes és szerintem kezd elölről az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!