Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogyan kezeljem a hisztijét?

Hogyan kezeljem a hisztijét?

Figyelt kérdés

Kisfiam 13 hónapos, nagyon öntudatos, úgy is mondhatnám, hogy forróvérű kisfiú. De nagyon jószívű, értelmes.

Nagyon nehéz vele, mert hiába szólok rá, később rendre újra csinálja amit nem szabad.

Pl piszkálja a konnektort, nem fogja meg a kezem séta közben stb.

Mi a jó megoldás?

Leírom, hogy én milyen tipusú szülőnek tartom magam.

Próbálok mindig higgadtan, értelmesen megbeszélni vele mindent. Szigorúan, határozottan elmondom neki, hogy mit nem szabad. Nem kiabálok, nem fenyegetőzök. (egyszer fordult elő, hogy azt mondtam, ha így viselkedik legközelebb is, nem megyünk sétálni.- mert minden öltöztetés közben olyan türelmetlen, torka szakadtából üvölt.)

Séta közben(már stabilan jár 11 hós kora óta), nem akarja fogni a kezem. Elmagyaráztam, hogy nincs mese, út mellett stb fognia kell, mert jön az autó, stbstb.. Meg is fogom, nem ismerek tréfát, de végig tépi ki magát, üvölt, de nagyon.

Már szigorúbban is rászólok, szóval szerintem határozottnak lát engem.

Viszont nem csapok a kezére, nem mondom, hogy buta, vagy ilyen dolgok, csak mindig azt, hogy ő okos ügyes, s az okos gyerekek nem csinálnak ilyet, szót fogadnak...

De hónapok alatt még nem értem el jelentős eredményt, továbbra is csinálja, s én milliószor elmondom neki uyganazt.

Mit tehetnék?

Nem akarok üvöltözni vele.

Nagyon köszönöm a tanácsokat!

2012. febr. 7. 11:35
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem is kell üvöltözni vele, tökéletes amit csinálsz. Folytasd tovább, előbb utóbb célt érsz. Egy most egy ilyen korszak. Ha rájön, hogy semmit sem ér el, abba fogja hagyni.
2012. febr. 7. 11:41
 2/6 anonim ***** válasza:

Amit csinálsz, az a legjobb módszer, csak maradj következetes. Idövel megszokja, hogy van, amiben ragaszkodsz az általad jónak tartott viselkedéshez.

Az egyetlen, amiröl nem irtál és ezért nem tudom, hogy hogy van, ne akard mindenben korlátozni, ahol nem veszélyes, ott hagyd az ö akaratát érvényre jutni. (Gondolok itt olyanra, hogy olyan helyen, ahol nincs forgalom - pl. nagy park - ott engedd egyedül menni kézfogás nélkül, de beszéld meg vele, hogy bizonyos kulcsszó esetében (pl. ÁLLJ!) azonnal megáll ott ahol van. Akkor könnyebb vele elfogadtatni, hogy a forgalomban vezeted, ahol viszont lehet, ott kicsit szabadabbra engeded. De eleinte ezt olyan helyen célszerü gyakorolni, ahol akkor sem kerül veszélybe, ha nem áll meg azonnal - pl. bekeritett játszótér.

2012. febr. 7. 11:47
 3/6 anonim ***** válasza:

Ugyan ezek az elvek, ugyan ez a probléma volt ennyi idösen.

Most 16 hós kb 2 hónapja már csak gyalog megyünk boltba ott sem pakol le, hall engem. habár volt már hiszti bolt közepén akkor megvártam míg befejezte majd mondtam neki álljon fel. így csak 2x volt ilyen.

ìgy tedd. kézrecsapással csak ütést tanítod meg neki.

viszont a fenyegetözés nem egy a büntetéssel.

büntetésnek köze kell lenni a bünhöz. és elöre mondani kell a gyereknek. Pl ha mégegyszer dobálod a fakockákat anya elveszi. ha megint ledobja elveszed és késsz. (de csak úgy elvenni nem lehet mert nem érti) legközelebb csak elég mondani ha mégegyszer...

"egyszer fordult elő, hogy azt mondtam, ha így viselkedik legközelebb is, nem megyünk sétálni.- mert minden öltöztetés közben olyan türelmetlen, torka szakadtából üvölt" ezt egyszerüen ha kimondod és nem akar öltözni (habár szerintem 13 hósan ehhez fiatal, az enyémnél már hatna) akkor egyszerüen nem mentek és késsz.

határozotnak kell lenni, és ha egyszer valamit beigérsz annak úgy kell lennie.

kézrecsapás, fenkékrecsapás, szobábazárás semmit de semmit nem eredményez, söt a meglévö problémát csak elharagosítja és rosszabb lesz a helyzet.

nem szót is kerüld ki, pl "ne húzd ki a kezedet" helyett, "fogjad a kezemet". vagy is a nem szót könnyen meglehet kerülni és egy dacot is ezzel.

2012. febr. 7. 12:44
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm,aranyosak vagytok!Akkor kitartó maradok,ha más is azt mondja;h jó a módszerek.:)

Amúgy pontosan ugy csinálom;ahogy a masodik válaszadó írta. Hagyom a belső udvarban egyedül menni,a korlátozás csak a veszélyesebb helyekre érvényes,ezt mindig el is mondom neki.

Csak kicsit talán elbizonytalanodtam,mert azt gondoltam,ennyi idő alatt meg fogja tanulni.

Szüleim mindig azt mondjak,h túl engedékeny vagyok,meg a gyerekkel keményebben kell beszélni sokkal,h komolyan vegye. S ezért nem tartanak következetes szülőnek...meg azt latja mindenki,h iszonyú eleven,biztos nem nevelem. Közben mást sem csinálok..Bocs,ez kibukott belőlem.:)

2012. febr. 7. 12:46
 5/6 anonim ***** válasza:

3-ik vagyok

nekem meg anyám azt mondja túl kemény vagyok a gyerekekkel. (régen az unokaöcséimmel most a sajátommal)

a következetesség ott jön, hogy pl belsö udvarban lehet mindig és mindenkor. a járdán akkor sem ha egy autó sem jön.

2012. febr. 7. 13:10
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha TE úgy érzed, hogy következetes vagy, a gyereked eleven ugyan, de NEM rossz, akkor ne hallgass senkire. Egy kivülálló mindig máshogy lát benneteket, egyetlen valaki szólhat(na) bele, éspedig a gyerek apja.

Egyébként csak gratulálni tudok, hogy ilyen értelmes anyuka is van, sajnos sokkal többel látok/hallok, aki egyáltalán nem neveli a gyereket, vagy ellenkezöleg, durva vele és elnyomja.

2012. febr. 7. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!