Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogyan osztjátok be a napotoka...

Hogyan osztjátok be a napotokat? Hogy van időtök mindenre?

Figyelt kérdés
Mi anyáéknál lakunk.Soha nem főzök külön,mégsincs időm semmire.Nincs napirendünk,mikor mihez van kedvünk.Altatni soha nem tudom azonos időben letenni a fiamat.Tegnap még éjfélkor nem akart aludni.A délutáni alvasról nem is beszélve.Kinek mi segített???Ma még az ágyat nem volt időm megcsinálni.Én vagyok lusta,lassú vagy más is van ezzel így?
2012. febr. 2. 10:33
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Ha elfogadsz egy kritikat:

Szerintem nalatok inkabb nelesi gondok vannak. A gyerek nem tudja magatol, hogy mit szabad es mit nem, viszont azt sem varhatod el tole, hogy egyik percrol a masikra megertse, hogy csendben es nyugodtan kell ulnie es jatszani, amig anya elvegzi a dolgat. Vondd be minden munkaba. Lehet, hogy tobb ido lesz elvegezni a munkat, de el lesz vegezve. Teregetesnel kerd meg, hogy adogassa neked a darabokat, fozesnel adjal neki is egy fakanalat es egy labost, hogy o is "fozzon", takaritasnal adj neki egy torlokendot, stb. Nagyon fontos, hogy mihamarabb bevezessetek a napirendet, mert a gyerek eleteben kell a rendszer, hogy tudja mikor van alvasido, jatekido, evesido es "kotelessegek" ideje.

17 honapos kislany anyukaja

2012. febr. 2. 11:25
 12/23 anonim ***** válasza:

11 hónapos a kislányom.

Én felkelek reggel fél 7-kor, amikor a férjem elmegy dolgozni. Beágyazok, kiszellőztetem a szobánkat, felöltözöm, elmegyek a fürdőbe, rendbe szedem magam. Ha marad idő, leülök netezni.

Amikor felébred a lányom, megcsinálom a reggelit. Addig be sem megyek, elvan magában. Ha kész vagyok, akkor bemegyek, tisztába teszem, felöltöztetem.

Megreggelizünk, utána én mosogatok, ő játszik. Olyan fél 10 körül szoktunk elmenni vásárolni. Amikor hazajövünk (autóval), akkor kint maradunk az udvaron, vagy elmegyünk kicsit sétálni. Utána megebédel, kicsit játszik, és leteszem aludni. A kaját általában már akkor felteszem, amikor bejövünk. Így legtöbbször már készen van, amikor őt lefektetem (mindig másnapra főzök). De ma pl. kicsit tovább voltunk kint, mert jó idő van, így letettem aludni, és most fő a kaja.

Amikor felkel, olyankor szoktunk menni vagy barátnőzni, vagy mondjuk sétálni. Ha rossz az idő, akkor bent játszunk.

Aztán uzsonna, és hazaér a férjem. Fél 7-kor vacsi, 7-kor fürdés. 8 körül tápszer, és legkésőbb fél 9-kor a lányomnak fekvés van. Nem kívánság műsor, nem ő dönti el, mikor van fekvés. Persze ha előbb álmos, akkor nyilván leteszem. De általában ez az időpont oké, max. 10-15 percet forgolódik, mielőtt elalszik.

Nap közben meg amikor ébren van, akkor szoktam takarítgatni, mosni, teregetni (abban segít, csíptetőt pakol). Egyedül a vasalást szoktam akkor csinálni, ha alszik. Közben filmet nézek.

Jól be lehet osztani az időt. De nem véletlenül mondják, hogy a kicsiknek szükségük van a napirendre. Nem arra, hogy percre pontosan betarts mindent, de arra igen, hogy nagyjából tudják, mi mi után következik.

2012. febr. 2. 12:59
 13/23 anonim ***** válasza:

A legkisebb kb. hajnal 5 körül eszik tápszert, de utána visszaalszik. 6-kor mindenki ébred. Magunknak kávét, a gyerekeknek tejet készítünk. Ha mindenki megitta öltözködés, a férjem megy dolgozni, mi indulunk a bölcsibe, óvodába. Haza felé bevásárolunk. Itthon reggelizik a kicsi is és én is. Ilyenkor picit netezek még. A gyerek megy játszani, és főzni. Ha kell takarítok, mosok, vasalok, stb... Fél tizenkettőkor ebédel a kicsi. Utána alvás idő van. Ilyenkor ebédelek én is és internetezek. Fél három és fél négy között megyünk a tesókért, de előtte még uzsonnázunk. Délután közösen játszunk. 6 körül fürdés, fél 7 körül öltözködés és vacsora. Fogmosás, mese olvasás és 1/2 8 -kor már fekvés. Éjszaka sajnos sokszor ébred a legkisebb...

Mi lesz a fiaddal ha bölcsibe/óvodába megy? Nem jól szervezed a napjaidat + kell egy kis tudatos rásegítés a napirend kialakításához. Igen is alakíts ki szokásokat, az én gyerekeimnek nagyon fontosak!

2012. febr. 2. 14:03
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

3,5 éves, 1,5 éves és pocaklakó gyerekeim vannak.

Hat körül kelnek, kapnak egy kakaót, amit még az ágyban megisznak, közben én kávézom a férjemmel. Reggel elég nyugisak, így van fél óránk arra, hogy mi is kicsit magunkhoz térjünk, átbeszéljük a napot, stb., addig a gyerekek a szobájukban játszanak.

Hét körül felöltöztetem őket, lemegyünk reggelizni, majd fogom a két gyereket, a nagyot visszük oviba, a kicsivel bevásárolunk, ügyeket intézünk, stb.

Vásárlás után otthon a kicsit berakom az etetőszékébe, kap tízórait, én meg fölrakom a kaját. Amíg az fő, összetakarítok, fölporszívózok, pakolászok, gyakran a kicsi segítségével, imádja tologatni a porszívót.

Fél egyre mindennel kész vagyunk, elsétálunk babakocsival az oviig, általában a kicsi be is alszik közben, elhozzuk a nagyobbat, ő már nem alszik napközben és az oviban ebédel, ennek ellenére ha kedvére való van itthon, akkor szokott kicsit enni belőle. A kicsi akkor ebédel, amikor fölébred.

Amíg a csöppebb alszik, a nagyobb vagy mesét néz, vagy csinálunk vele közösen ezt-azt (szeret segíteni bepakolni a mosógépet, mosogatógépet, teregetni már 10 hósan is segített, mindig adogatja a ruhákat, de olyan is van, hogy nekilátunk sütni valamit, stb.). Ilyenkor szoktunk beszélgetni is, elmondja, mi volt az oviban, leül rajzolni, festeni, amíg én mondjuk varrok, vasalok, ilyesmi.

Amikor a kicsi fölébred, eszik, utána kimegyünk az udvarra. Ők játszanak, én söprögetek, rendezkedek, mikor mit kell éppen. Olyan is van, hogy ovi után egyenesen a lovakhoz megyünk ki a tanyára, a kicsi jól elalszik az autóban, odaállok az istálló elé, hogy mindig rálássak, a nagyobbal meg lovazunk.

Általában délután 4 után már nem marad semmi házimunka, van időm a gyerekekkel is játszani, szoktam nekik gitározni, énekelünk, ilyesmi. 5 körül kapnak egy kis kölesgolyót, gyümölcsöt, joghurtot, sütit, ha épp sütöttem valamit, az az uzsonnájuk, utána szabad játék van, amíg apa is hazaér. Ha főtt étel van vacsorára, ez alatt az idő alatt dobom össze, közben olvasok, netezek én is kicsit.

Este 6 után fürdenek, majd közös vacsora, már pizsamában, köntösben. Ilyenkor tud együtt lenni a család, már ha apa itthon van, mert amúgy sokat utazik.

Vacsi után készülődünk a lefekvéshez, még pisilés, fogmosás, stb., aztán mese, majd fél nyolckor alvás. Legkésőbb nyolcra mindkét csemete alszik.

Szerintem napirend nélkül nem lehet jól csinálni a felnőttnek sem, a gyerekeknek meg igen hátrányos, hogy nincs egy fix napi ritmusuk. Ráadásul még a párkapcsolat is megsínyli, ha ideges, feszült, önmagát kipihenni nem tudó anyuka van otthon és a párnak nincs sem ideje, sem ereje egymásra esténként. Épp ezért már nagyon korán igyekeztem - természetesen a gyerekek bioritmusának figyelembevételével - kialakítani egy olyan napirendet, ahol mindennek megvan a maga ideje, jut idő mindenre és mindenkire.

2012. febr. 6. 11:20
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

2 éves a fiam, 2 hónapos a kislányom.

Nincs időm mindenre, de vannak fix dolgok: pl. sosem fekszek úgy le, hogy a konyhát nem szedtem össze, vagy széthagytam a gyerek játékait. Mosni délelőtt, vasalni délutánonként szoktam. Esti fürdetés 7.30-kor kezdődik és kb. 10-ig tart vacsival, fektetéssel együtt. Délelőtt főzök is. Nincsenek fixa ideáim, amikor valamit elvégzek, azon gondolkozok, hogy mi a következő lépés, minek van prioritása. Most épp netezek picit, a mosógép mos, a mosogatógép mosogat. Mindjárt odateszem sülni a kenyeret. A gyerekek alszanak (a pici legalábbis, a nagy le van téve, játszik a kiságyban csendben). Egyébként legyél te az ügyes: a dohányzóasztalt vagy rakd el, vagy párnázd körbe és akkor nem kell ott állj mellette (ha egyszer leesik, majd tanul belőle), a ruhákat meg csipesszel tedd fel a szárítóra. Ha nem, akkor meg szólj rá. Mégiscsak te vagy az anyja, ha hagyod, hogy rosszalkodjon, azt fogja megtanulni.

2012. febr. 6. 12:23
 16/23 anonim ***** válasza:

3 éves kisfiú anyukája vagyok, most munka mellett is naponta főzök, eddig is azt tettem.

Engem napirend és rendszer nélkül nevelt fel apukám, még ma is nyögöm a nyomait. Éppen ezért nem szeretném, ha a kisfiam is így nőne fel.

Úgy kezdtem, hogy írtam a napjainkat, mert abból rájöttem, hogy bár rendezetlenségnek tűnt, igenis volt rendszer az evési és alvási igényében még egész kicsiként is (bár gyakran változott). Ahhoz tudtam igazodni.

Aztán egy jó példát tartottam szemeim előtt: valakit, akinek a saját és a gyermekei élete is rendben zajlik. Ő pl ha lefektette a gyerekeket délután nem aludt be velük, mert este időben feküdt és nem kellett minden délután beájulnia. Ha a gyerekek sokáig aludtak volna délután, felébresztette őket, hogy este rendesen el tudjanak aludni. Az evések fix időpontban voltak és hiába nagyevők a gyerekeink - csak gyümölcsöt lehetett uzsonnázni (mondjuk szeretik is) és nem volt tízórai (a reggel 8-as reggeli és a kb. fél12-es vagy 12-es ebéd között).

De ha én elcsúszkálok a dolgaimmal, akkor gáz van. Ha elinternetezgetem az estét vagy bárhogy eltolom az időt, akkor nem megy semmi: ha tartom is a gyermek rendjét, a rumli elkedvetlenít és kedvem sincs hozzáfogni.

Az egyik nagy segítség számomra a levegőzés volt: ha délelőtt és délután is kimentem vele a játszótérre, otthon is sokkal nyugisabban teltek az órák és ráadásul jobban és többet is aludt. :) Ez nem mellékes szempont, megéri a kiszakított időt. És a kismamának is jót tesz a friss levegő, társaság...

Vitaminok: amikor már két éve szoptattam vitaminok nélkül elkezdett a fogínyvérzésem narancssárga lenni, folyton szédelegtemés aluszékony voltam. Találtam egy tutijó kismama vitamint és egy hét elteltével nagyon javult a véreredményem és azon kaptam magam, hogy éjfélkor takarítok, hogy másnap tökéletes rend fogadjon reggel. :)

Szóval kitartás, magunkat is meg lehet nevelni, nem hogy egy kis másfél évest! :) Drukkolok, hogy sikerüljön.

2012. febr. 6. 12:27
 17/23 anonim ***** válasza:
63%

igen,lusta vagy,bocsi. reggel fél órával hamarabb kelni,mielőtt a gyerek kel. hagyni játszani addig házimunka. ebéd mindig ugyanakkor,utána alvás. este vacsi,fürdés,mese. este legkésőbb!! 9re alvás!! kelés a gyereknek ideálisan 7-8h

a gyerekkel is kiszúrsz,később mi lesz vele?? embereld már meg magad ha gyereked van!! gondolom anyukád elkényeztetett és ez lett. azt akarod h a gyereked is ilyen legyen??

2012. febr. 6. 12:32
 18/23 anonim ***** válasza:

Meg mielött lepontozast kapok nincs szuperanya, de csak beosztassal lesz idöd mindenre!

17 honapos a fiam, nincs semmi segitseg(külföldön elünk a legközelebbi nagymama 500km).

A ferjem 7-17:30-ig dolgozik, tehat mindent magamnak kell megoldani.

En 6-kor kelek, rendbeszedem magam,beagyazok mire a fiam felebred.

Utana megkapja a tapszert, csinalok magamnak kavet, felöltöztetem, majd reggelizünk.Elmegyünk együtt fogatmosni, neki arcot, fesülködes, ruha bepakolas a gepbe stb...

Utana odadobom az ebedet,ami a hetköznapokon egyszerü etel,hogy hamar meglegyen.Ilyenkor segit nekem, odahuzunk egy szeket a pulthoz es nezi ahogy pucolom a zöldsegeket, vagy jatszik a fazekkal es egyeb konyhai dolgokkal a földön.Ahogy kesz vagyunk megyünk is ki setalni, esetleg aprosagokat megvasarolni.Delben együtt ebedelünk, fel 1 körül mar alszik is.3 utan szokott ebredni.En ezidö alatt mosogatok, teregetek, ha kell vasalok.Ha felkelt eszik es megyünk setalni, vagy jatszoklubba, vagy itthon maradunk es együtt jatszunk.Ha hazajön a ferjem ö foglalkozik vele, en ekkor takaritok, vagy ami epp el van maradva megcsinalom.Fel 7 körül együtt vacsorazunk, utana fürdes, es legkesöbb 8-kor alvas!Ha nagybevasarlast kell inteznem akkor a ferjem fürdeti.Ekkora gyereket mint ahogy elöttem irtak nagyon sok mindenbe be lehet vonni, a fiam imad pl.:takaritani, szennyest a gepbe bepakolni.En mindemellet egyetemre jarok, tehat tanulnom is kell, ami csak akkor lehetseges ha ö alszik.

Probalj napirendet kialakitani, mert anelkül kaosz marad az eleted.

2012. febr. 6. 13:24
 19/23 anonim ***** válasza:

Nálunk az alvás elég korán kipipálódott, napi 14-16órát alszik, evés macerás, de az időpontok fixek, ha falatkákat eszik, közben én is tudok netezni, kávézni reggelizni, ha etetni kell etetem és utána kerül a járókába, én pedig reggelizek, mosogatok, elpakolok, ruhaszárító el van kerítve (nagyon tudom ajánlani a babakarámot!), segít feladogatni a vizes ruhát, egyébként pedig játszik, játszik, játszik, néha kér, hogy üljek oda mellé, akkor odaülök, játszunk, máskor el van magában, nem kell percre pontos napirend, de egy-két hét alatt is megtanulja a gyerek, h mi után mi következik és elfogadja.

És még egy dolog, fokozatosan vezesd be nála, ne ma akarj napirendet, elég ha ma nem hagyod éjfélig kuruttyolni. Nálunk pl 19kor fürdés, játék, 20kor tápszer és ágy, hónapok óta nem tiltakozik ez ellen, akkor sem, ha épp még nem annyira álmos, mászkál a kiságyban és elaltatja magát, mert tudja hogy nem lehet kijönni és alvásidő van.

Hát kb így zajlik nálunk.

2012. febr. 20. 13:19
 20/23 anonim ***** válasza:

1 éves lányomnál mukodik:

6:30 korul ébredunk, renbe szedjuk magunkat, reggeli

7:30 - kor jon haza apa munkából én meg akkor megyek dolgozni

10 korul alszik vagy egy órát

- ébredés után eszik

12-13-ig ebéden vagyok otthon

13-kor megy ki apával sétálni vagy kocsikázni

14 korul alszik 1 orát

15 korul eszik

16 után érek haza munkából

18 oráig játszunk majd vacsizik

18:30 korul furdés és 19 orára alszik

Majd 7 után jovok én a fozéssel, takarítással, néha mosok is hétkoznap stb. Nagymosást és nagytakarítást csak hétvégén csinálok. Nincs kire várni, meg kell csinálni.

2012. febr. 20. 14:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!