Itt minden anyuka teljes fűszermentesen főz egy év alatti babájának?
Persze most nem a már alkalmazható fűszerekre gondolok, hanem pl. a sóra, vegetára, stb., tehát azokra, amikkel alapjáraton a saját ételeinket ízesítjük. És ha ez a fent leírtak szerint történik, akkor hogy van az, hogy sokan írják, hogy már az ő ételeikből eszik a baba? Nálunk ez nagy dilemma, mert a fiam meg sem eszi az ízetlen, egy kaptafára készült bébiételeket, én főzök neki, de előfordult már, hogy meg kellett sóznom egy-egy főzelékét, persze nem megborítottam vele, de nekem is hányingerem lett a natúr ízétől.
Vagy például a paradicsomszószt cukor nélkül készítitek? És ha rászokik a teljesen fűszermentes ízekre, akkor hogyan fogom rászoktatni majd a rendes kajára?
Én már sózok neki, mert anélkül meg sem eszi. Persze, itt nem durva sózásra gondolok, de egy csipettől nem hiszem, hogy gond lenne, a gyerekorvosunk is mondta, hogy mehet neki.
A paradicsomszószba szoktam pici cukrot tenni, nem eszik minden nap (sőt, minden héten sem) paradicsomosat, így attól a mokkáskanál cukortól nem fog sem elhízni, sem lebetegedni.
Az üveges, ízetlen bébiételeket már meg sem eszi.
Mióta veszek ki a mi ételeinkből neki, azóta magunknak is gyengébben sózok, fűszerezek, max. apa utána még tesz bele magának borsot, erőspistát...
sót semmiféle képpen nem adok de cukrot igen (kis mennyiségben). Legalább 1 éves koráig kerülni kell amennyire csak tudod. Persze van sok olyan anyuka aki meg van győződve arról, és büszkén említi, hogy a gyerek milyen ügyes, hogy ugyan azt eszi már amit a család többi tadja és ezt milyen jól teszi.
Majdnem szó szerint így is kezdik a tájékoztató és étkezésitanácsadó könyvek. Megemlítik a tipikus hibákat. Hogy mit meddig ne adjunk neki...
Amennyire tudod kövesd. Azért mert más gyereknek más a szájíze még nem fejlettebb az ő szervezete sem egy vele egykorúnál.
Pici sótól nem lesz baja a babának, és pici cukortól sem! Anyukák túl szokták parázni ezt a dolgot. A védőnők persze elmondják mit mikor, de kérdezem én... ez mennyire megbízható mikor fél évente mást kell mondanunk? Egyik évben szigorúan 1 év után adhattak a babáknak baba piskótát, kifli csücsköt stb, másik évben már 4 hónapos kortól! Na akkor melyiknek lehet hinni? :) Annyit tanácsolnék anyukák, hogy mindent csak mértékkel! És kisbabát nem könyvekből kell felnevelni!
Üdv mindenkinek: Védőnő :)
Szia!
Ha meglátják amit írok,igen csak jönnek majd a lepontok...
Én úgy csináltam mindig is,hogy megkóstoltam amit főztem,még melegen. Ha "fúj" íze volt,akkor csempésztem bele egy pici- de tényleg csak egy pinduri!! cukrot.
Mivel hamar elkezdtük a hozzá táplálást és minden ízt jól fogadtak,így 5 hónapos koruktól kaptak néhány olyan dologból,amit mi is ettünk- pl a vasárnapi húslevesből vettem ki és azt turmixoltam- mellesleg a bolti cuccokban is találkoztam már olyannal,hogy az íze bizony sóra engedett következtetni,hogy az van benne! és egyik-másik natur gyümölcs sincs olyan édes,mint az üvegben amit árulnak!! Bárki bármit mond,azok közül is akad amit cukroznak,sóznak!
Nagyanyáinkhoz tudok vissza menni,akik mindig tettek egy kicsi cukrot vagy sót a bébi kajába,sőt tovább megyek! ha nem volt elég az anyuka teje,akkor híg-grízt csináltak a babának és azt etették vele!
Vissza térve arra,ahogy én csináltam és fogom csinálni,ha a kicsi jól reagál az ételekre: fél éves koruktól már a saját levesünkből turmixoltam Nekik,amikor már foguk lett-akkor pedig csak villával törtem össze.
Én paradicsom szószt soha nem adtam Nekik,hanem amikor a krumplit már elég ideje ették,akkor csináltam paradicsomos krumplit- abba nem kellett semmilyen fűszer.
Amit megtanultam az évek során: a gyerekek azt eszik,amit eléjük rakunk. Ha nem csípős,akkor bármilyen cukros-sós vagy épp cukor- só hiányos ételt megesznek!- legalább is az én két nagyom :-)
Üdv:3 lányos
13honapos koraig kulon foztem neki,mert szeretek fuszeresen fozni(nem vegeta es egyeb valamik).Az ovebe nem raktam sot,cukrot(sutotok megoldja a cukor problemat) csak hagymat,fokhagymat tettem bele es egyeb zoldfuszereket.
Hacsak zoldseget is foztem igyekeztem olyanokat valogatni amiknek ize is van.Megette azokat is es most megeszi a fuszerest is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!