Mikor jöjjön a második baba?
Ami neked megfelelö, és amit isten kioszt neked.
Mindenkinek más a jó, és mindenkinél másképp sikerül.
Èn kevés korkülömbséget akartam két ok miatt.
Elöször is mert minél kevesebb a korkülömbség annál elöbb vége a nehéz elsö évnek, és hamar két értelmes kisgyereked lesz akik önállóak. Hamarabb mehetsz dolgozni, lehetsz kicsit kötetlenebb.
Ha nagy a külömbség pl 3-5 év már van egy önálló gyereked, megszoktad hogy milyen jó nem kell éjjel a fogfájás maitt heteken keresztül szenvedned, aztán kezheted elöröl a szoptatást, a cumisüvegezést, éjszakázást.
Ja és a gyerekek kis korkülömbségnél mindig jól eljátszanak, míg nagy korkülömbségnél ez kevésbé elmondható, habár ott is müködhet.
A nagy korkülömbségnél már tud a tesó segíteni, nem lesz otthon a nagy mert oviban vagy iskolában van. Van elég idöd a kicsire is.
Én 6 hete szültem az elsőt, és azt mondom, akkor jöjjön, ha a család készen áll rá.
Szülés előtt azt vallottam, minél előbb, annál jobb. Most hogy itt van Babó, hasfájós, alig alszunk tőle (persze emiatt ő is kevesebbet alszik), azt mondom, ha lelkileg megérett rá a család (és persze anyagilag is vállalható).
Szerintem mivel mindannyian különbözőek vagyunk,így egyénre szabott az "ideális".
Míg meg nem született a kisfiam (1,5 éves) az ideálist 3 év korkülönbségben határoztam meg. (ennyi van köztem és a bátyám közt)
Jelenleg (mivel még mindig felébred éjszaka a fiam) nem tudom mikor jön el az "ideális" ....
Komolyra fordítva szót,először dolgozni kell egy kicsit,hogy a másikkal is normális pénzt kapjak ....illetve ebbe a természet is beleszólhat,mert nálunk az első se pikk-pakk jött (2 évet vártunk rá). Így,ha lesz másik,akkor örülünk,ha nem,akkor örülünk,hogy egyszer megadatott ez a csoda....
Amúgy az ideális számomra még mindig a három év lenne,hamarabb semmiképp.
Úgy indultam neki, hogy 4-5 év korkülönbséget szeretnék. De az első baba később jött össze, most már nem akarok ilyen sokat várni.
De 3 év így is meglesz, mert azt tudom, hogy 1,5-2 évet nem bírnék ki. Lányom is hasfájós volt, és egyéb okok miatt is 7 hónapig ordított (többször voltunk vele kórházban), így el sem tudtam képzelni, hogy nagyon gyorsan bevállaljak még egy babát.
Az ideális korkülönbség lehet bármennyi. Az adott körülmények meg majd megmutatják, hogy mennyi is ez. Mennyire vágysz második babára, milyen az első gyerek, mennyire bírod a terhelés, mennyire vagy türelmes, és a sors mikor szánja neked a második babát.
Én ismerek kis és nagy korkülönbségű tesókat is, akik nagyon szeretik egymást vagy épp nagyon utálják egymást. Az számít milyen volt a neveltetésük, és milyen a mentalitásuk, és nem az a lényeg épp mennyi idő van köztük, úgyhogy bármi lehet ideális.
Ez emberenként, élethelyzetenként eltérő.
Nekem így jó:
1-2 között 18 hónap van
2-3 között 30 hónap lesz.
Bírom a strapát a picikkel, segítségem is van (na, nem állandó, de a férjem is sokat segít és a nagyszülőkre is számíthatunk).
Nem tudtam volna visszamenni a gyerekek között dolgozni, így egymás után jött az első kettő. A harmadikkal egy kicsit várni akartunk, de mindent mérlegelve (szív, ész, pénztárca) előrébb hoztuk a vállalását.
Áprilisra vagyok kiírva a 3.-al. Azt gondolom, hogy sokkal könnyebb volt a másodikkal a terhességem egy éppen, hogy egy éves baba mellett, mint most, hogy egy két éves mellett (és persze egy 3,5 éves mellett) vagyok terhes.
A barátnőm esküszik az 5 év korkülönbségre, ott sokat tud - ha akar :) segíteni a nagy kezdetekben. Viszont most nagyon nehéz nem szétszakadnia: vissza kellett mennie dolgozni, a nagy most kezdte a sulit, a pici a bölcsit...
Nálunk 22 hónap a korkülönbség, a nagy novemberben volt 3 a kicsi 16 hónapos. A harmadik babát úgy szeretnénk, hogy a mostani kicsi 2,5 éves legyen.
Egyébként szerintem semmivel sem könnyebb pl ha egy kisiskolás mellé érkezik a baba, vagy egy kiskamaszhoz, csak más jellegű problémák merülnek fel.
Nálunk így egybefüggően lesz kb 5-6 babázós év, de utána a korral járó gondok, nehézségek kb mindig egy blokkban érkeznek.
De ha pl egy 12 éves mellé jön a kicsi, akkor éjszakázok a kicsivel, majd mikor az megszűnik éjszakázok az akkor már kamasz miatt, hogy mikor ér már haza a buliból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!