A baba ruháit mossa valaki hamulúggal?
Hát próba cseresznye. Amúgy ezt te csinálod, vagy lehet venni valahol bioboltban vagy hogyan?
Mert amit olvastam, hogy ált tisztítónak is jó, és ha nem is mosásra, de tisztításra lehet kipróbálnám, vajon milyen a szaga...
Én e szerint csinálom, persze nem ekkora adagban, először kipróbálom egy kisebb befőttes üvegbe, és ha jó akkor nagyobb adagban is megcsinálom
Hamu-lúg készítése:1 kg hamuhoz 4 liter forró vizet öntünk, állni hagyjuk, kb egy nap alatt kitisztul, a hamu leülepszik. A sárgás színű hamulúgot átszűrve használjuk. Erősen zsíroldó folyadék alkalmazható általános tisztítószerkén t, áztatószerként vagy mosószerként.
A hamu-lúg maró hatású folyadék, ezért, felcímkézett, jól záródó üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani!
Tegnap készítettem egy kis adagot
2,5dl forralt vizet öntöttem 3ek hamuhoz.
pár óra mulva kész is volt.
leszűrtem, gézzel fogom legközelebb, csak nem volt itthon.
tényleg jó erős lett
egy fehér bodyn próbáltam ki, amin volt 4 erős sárga beszáradt folt. Egy kis lavórba tettem a bodyt, engedtem rá forró fizet, hogy éppen ellepje és löttyintettem 3x a hamulúgból, 10percig akartam áztatni de 35 perc lett, ott felejtettem... aztán jól kiöblítettem, majd Tomi color folyékony mosószerből egy kicsit raktam rá és megint a hamulúgból is löttyintettem és kézzel kimostam, majd jól kiöblítettem. Mikor megszáradt a body akkor lehetett igazán észrevenni a különbséget, a párom megszagolta és azt mondta nagyon jó illata van:) ő nemtudta h mivel mostam ki. De majd kipróbálom valamikor mosógépben is.
A kép nem nagyon adja vissza, ennél jóval feltünőbbek voltak a foltok.
ilyen lett
Nem jött ki teljesen de ha nem tudom h milyen volt nem venném észre:)
Amióta kiírtad a kérdést, azóta foglalkoztat a hamulúg kérdése (kandallóval fűtűnk, egyszerűen nem tudom már hova tenni a hamut). Utánanéztem, mind a férjem, mind az én nagymamám ezt használta :) Mindenre: felmosás, mosogatás, mosás, stb. Szóval mostanra jutottam el oda, hogy egye fene, megpróbálom.
Nekem nem jött be a híg hamulúgos verzió, így kerestem egy másik, géles receptet. Ezt találtam:
Az igazság az, hogy nem írtam ki a receptet és erre emlékeztem:
400 g szappan
2 l hamulúg
5 l víz.
Na, ennek a negyedét csináltam meg (100 g szappan, 0,5 l hamulúg, 1,25 l víz). Nem klasszikus mosószappant vettem (egyszerűen nem kaptam) hanem DM-es folttisztító szappant (sajátmárkás, 100 g-os 199 Ft volt). Az egészet egy 3 l-es kiürült folyékony mosószeres flakonba kutyultam össze. Reggelre összeállt az egész géllé, fel kellett hígítani, tele lett a 3 l-es flakon. Mivel nem rendes szappant használtam, nagyon kellemes, szolid illata lett. Na, gondoltam adok a babaruháknak. Teljes adag ruha, 125 ml mosógél. Öblíteni egyébként sem szoktam a babaruhákat, most sima ecetet használtam. Meseszépek lettek :) Szóval csak ajánlani tudom.
A hamulúg készítésekor visszamaradt masszát (minek hívják???) pedig ahogyan tanácsolta valaki eltettem. Próbaképpen lemostam vele a csaptelepet. Képzeljétek, még a férjemnek is feltűnt, hogy mennyire csillog (nem tudom, hogy a többi férj milyen, de az enyém azt sem veszi észre, ha több órát sikálom a fürdőt...). Ezen felbuzdulva, adtam a mosogatónak is - használt olajas serpenyő után. Az eredmény: csillog-villog :) Úgyhogy ezt a pasztát is eltettem.
Tanulság:
200 Ft ráfordításából, 0,5 vödör hamu, némi eszközhasználattal (két vödör a hamu áztatásához, szűrő, géz, gumikesztyű, kiürült mosószeres flakon, befőttesüveg - a massza tárolásához, mérőedény), kétszer fél óra munkaráfordítással lett 3 l mosógélem (20-24 mosáshoz elegendő, egy mosás 8-10 Ft-ra jön ki!), maradt 2,5 l hamulúgom, negyed vödör masszám (sikáláshoz).
Fejlesztenivaló:
Fogalmam sincs, hogy mennyire lett lúgos a hamulúgom, de majd a patikából beszerzek olyan mérő tesztcsíkot.
Legközelebb megpróbálom rendes mosószappannal és illóolajjal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!