Irnátok nekem egyszerű/könnyen elkészithető krémleveseket és főzelékeket?
Zöldbab főzelék:
Zöldborsó főzelék:
Sárgaborsó főzelék:
Tökfőzelék:
Krumpli főzelék:
A krumplit félkarikákra vágom.Egy kis vegetával, sóval és babérlevéllel felrakom annyi vízben főni, ami ellepi.Mikor már majdnem megfőtt, csinálok rántást.Én elég sötétet szoktam, mert minél jobban meg van pirítva a liszt, annál jobban emészthető.Amikor a rántás kész fél hagymát bele rakok, amit előzőleg felkockáztam, és még pár percig pirítom.Aztán lehúzom a tűzről, és egy kávéskanálnyi pirospaprikát rakok hozzá.Ehhez tetszőleges mennyiségű tejfölt rakok, és felöntöm 1-2 deci vízzel.Kikeverem, a krumplihoz adom.Rottyan egyet és kész.
Amiket belinkeltem, mi azokat esszük és szeretjük.Krémleves nálunk nem nagy sláger, így hanyagolom és nem is értek hozzájuk.
krémleves a legegyszerűbb
zöldséget megfőzöm egy kis krumplival,megy bele naturella ételízesítő(én ezt használom),ha megfőtt turmix és tejföl.fiamnak reszelt sajttal adom
szoktam zellerkrémet,spárga,brokkoli,karfiol,ebbe répát is szoktam tenni.burgonyakrémleves(ebbe van amikor teszek egy kis füstölt kolbit,és azzal együtt turmixolom,nagyon finom tőle.
egy zellerhez(kb két ökölnyi) teszek 2-3 kisebb krumplit,és minden zöldségnél ilyen arányban.egy kisebb fej karfiol,egy brokkoli stb.én már gonbakrémet is szoktam a fiamnak,de ő már elmúlt két éves
lisztet nem teszek bele,mert a krumpli besűríti.tejfölből 2-3 evőkanállal teszek.nagyon kevés borsot is szoktam tenni bele
kedves 2. válaszoló.
holnap pont karfiol levest főznék, akkor lehet krémleves lesz :)
leírnád nekem az arányokat? gondolom akkor lenne jó ha sűrű, nem?
köszönöm nektek.Tehát akkor végülis a tejföltöl lesz krémleves?Úgy emlékszem tejszinnel szokták,de lehet valamit félrehallottam.
Még várok recepteket ha tudtok még!
3. vagyok, akkor írok én is főziket ahogy én szoktam
tök:
1 hagymát apróra vagyok, megpirítom kicsit, rárakom a tököt, megsózom, kaporral és petrezselyemmel megszórom, fedő alatt saját levében párolom (kb. fél óra), majd habarom (nagy pohár tejföl, 1-2 ek kanál liszt és 1-2 deci tej)
krumpli:
kockázom, sós, leveskockás vízben megfőzöm, egy babérlevelet beleteszek és habarom amikor megouhult(1 nagy tejföl, 2 púpos ek liszt)
sárgaborsó:
sós vízben felteszem főni, maradék füstölt húst vagy szalonnabőrt teszek bele, ha megpuhult berántom paprikás, hagymás rántással
cukkini:
pont úgy csinálom mint a tökfőzit csak kevés sóval.
kelbimbó főzi:
kelbimbókat félbe vágom, kevés vízben főzöm majd 10 perc után leöntöm a vizet, újra engedem és kockákra vágott krumplit teszek bele, sózom, ha megpuhult berántom.
finomfőzi:
répát apróra vágom, kevés olajon vagy vajon a zöldborsóval párolom, jó sok petrezselymet teszek bele és sózom kicsit. ha megpuhult megszórom leszttel, felöntöm annyi vízzel ami éppen ellepi öntök hozzá. megrottyantom és kész.
borsófőzit ugyan így csak egy pici tejet is öntök hozzá :)
tarkabab főzit is úgy csinálom mint a sárgaborsót, csak azt mindig akkor mikor van maradék füstölt csülök :)
brokkoli főzit is úgy csinálom mint a kelbimbó főzeléket, mást nem igen szoktam :/
deee, még paradicsomos káposztát :)
káposztát felvágom, forrásban lévő sós vízbe teszem míg megpuhul (10 perc). addig paradicsomszószt csinálok:
olaj, 1-2 ek lisztből rántás, majd ráöntöm a paradicsomlevet, cukrozom, egy csipet sót teszek bele, felforralom és mehet bele a leszűrt káposzta, megint felforralom és kész :)
Általában a gyerekek szeretik a kukoricafőzeléket is, próbáljátok ki.
Az apróra vágott hagymát megfuttatom az olajon (1 kg-hoz egy kisebb fej), majd ráöntöm a kukit, megvárom míg felmelegszik és megszórom kb. 2 evőkanál liszttel (teljes kiőrlésű is lehet) és megsózom, megborsozom, esetleg ételízesítő is mehet bele. Kis lángon kevergetem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt, kis lángon, többször megkeverve félpuhára főzöm, ez kb. 5-10 perc. Ha nagyon sűrű lenne, akkor vízzel lehet hígítani. Amikor megfőtt, akkor tejszínt keverek bele és átrottyantom. A végén megszórom apróra vágott petrezselyemmel.
Ja igen: a petrezselymet csak a főzés végén ajánlott az ételekhez rakni, mert rengeteg vitamint tartalmaz, amik hőérzékenyek! Ha mégis bele kell főzni, akkor érdemes a felét meghagyni a végére, hogy nyers maradjon.
Ja és a krémlevesek pirított zsemlekockával az igaziak, amit ugyancsak imádnak általában a gyerekek :)
Én teflon serpenyőben, kevés olajon, sok fokhagymával szoktam megpirítani a kis kockákra vágott zsemlét/kenyeret, mert úgy sokkal, de sokkal finomabb és nem ázik el annyira, mint a kenyérpirítóban készült.
második vagy.én úgy szoktam,hogy annyi vizet teszek rá,ami ellepi.mondjuk egy karfiol,közepes,2-3 közepes krumpli,1-2 répa,ez is normál nagyságú.ha túl sűrű,botmixerezés után hígítom vízzel,de akkor még egyszer fel kell forralni.
igen,tejszínnel is szokták,de én tejfölt szoktam bele tenni,mert az mindig van itthon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!