Most akkor hypotón vagy pont ellenkezőleg?
A helyzetünk elég bonyolult. Babám egy hónapos. Két hetesen a háziorvos enyhe nyaki hypotóniát állapított meg. Mivel két héttel hamarabb jött a koraszülött osztályon kezelték, ahol egy szakmailag kiváló orvos kezelte. Jóban lettünk, ezért felhívtam, hogy mit mondott a háziorvos a frissen hazaadott babámról. Mondta,hogy nincs nyaki hypotóniája,mert ezt ők is nézték és mondták volna, ha van.
De biztos,ami biztos megnézte még egyszer a gyereket. A kicsi egyébként hason emeli a fejét, már volt,hogy át is fordította. Ismét elmondta,hogy annak a gyereknek, aki így emeli a fejét nincs nyaki hypotóniája. Mondjuk két féleképpen vizsgáltak. A háziorvos ülésbe húzta, a másik doki hasaltatta. DE! Ahogy látom sokszor hátrafeszíti a fejét. Ez lehet az a bizonyos kiflizés szerintem, bár nem értek hozzá. Viszont az a kötött izomzatú gyerekeknél fordul elő, nem a hypotónoknál!
Adtak beutalót a fejlődés neurológiára, de oda bekerülni kb. 1-2 hónap.
Mit csináljak? Kinek higgyek?
Feltétlenül vidd el gyógytornászhoz és neki higgyél! Attól még elmehetettek fejlődés neurológiára is, de annak sok értelme szerintem nem lesz, megállapítanak egy diagnózist, esetleg mutatnak pár tornagyakorlatot amit hamarabb megtanulsz a gyógytornásztól és visszarendelnek kontorllra.
Amúgy ilyen kicsi korban még nem lehet 100%-an megállapítani, hogy hol van hypotónia vagy spazmus (feszesség), de a koraszülötteknek szinte kötelező a gyógytorna, ha van tünet,, ha nincs!
Ne keseredj el, nem lesz semmi gond, de foglalkozni kell a dologgal pár hónapig!
Üdv
Mi is a fejlődés neurológiával kezdtük, sajnos. Onnan csak hónapokkal később küldtek Dévény tornára minket. Akkor is azért, mert én rákérdeztem, hogy ugyan nem kéne e a gyereknek, mert semmit nem javul. Ha visszaforgathatnám az időt, biztos, hogy egy Dévényeshez mennék először. A kisfiam talán még mindig szopizna. :(
Szerintem ne várj 1-2 hónapot.
Köszi a válaszokat!
Na most volt itt a doki. Még mindig nem tartja a kis fejét, viszont hason olyan magasra emeli,ami még el sem lenne várható. Tehát a doki szerint nincs nagy gond, mert azon kívül,hogy nem tarja a kis buksiját, minden izomműködése megfelelő. Rákérdeztem a Dévényre, és már pártolója a módszernek, szerinte még nem kell. Napi ötször ülésbehúzást csináljak, szerinte annak elégnek kellene lenni. Ha nem javul egy hónap alatt, akkor nézessem meg Dévényessel!
Köszi!
Teljesen összezavarodtam. Főleg azért, amit a neonatológus mondott, aki szerint minden rendben van a gyerekkel! Megvizsgálta mielőtt hazaadta.
Viszont több fórumon azt olvasom,hogy már igenis kellene egy kicsit húznia a fejét.
Nem tudom kinek higgyek?
Az első válaszoló vagyok.
Pont ez az, hogy még nem kellene tartania a fejét és mégis magasabbra emeli, mint ennyi idősen az átlag.
Nem akarok rád ijeszteni, de sajnos az orvosok nem mindig veszik észre, hogy itt nem biztos, hogy tényleges izomerőről van szó, hanem a törzsi vagy nyaki feszesség húzza hátra a baba fejét. A gyerekorvos csak annyit lát, hogy de szépen emeli, de ezt nem a baba csinálja, hanem a feszes izomzata.
A hypotónia kezeletlenül át tud csapni feszességbe.
Mindenképpen vidd el Dévényeshez, csak ezt a szót nem akartam írni, azért írtam gyógytornászt mert itt sokan ugarnak erre, mintha ez a módszer az ördögtől való lenne, pedig nekem mindhárom lányomnak csak ez segített.
Te döntesz viszed vagy sem Dévényeshez.
Ez a fiam sztorija:2 hónapos ortopédián azt mondta a doktornő:vagy most hasaltatom és ülésbe húzgálom a fiamat vagy akkor később megy a fizetős tornára.Egyáltalán nem emelte és tartotta a fejét,sehogy,semmilyen pozicióban.3 hósan kerültünk be a neurológiára ahol a dokinő(jó öreg volt)szinte letolt hogy mit is akarok egy 3 hós gyerektől.Hagyjam békén és akkor fejlődni fog.
Fiam 4 hósan a hasára fordult,akkortól tartja a fejét.11 hósan felállt,13 hósan elindult.
Az én ösztönöm(másképp nem tudom nevezni)azt súgta hogy semmi baja a fiamnak a lustaságon kivül.Szerencsére nálunk így is volt.Ja,és Ő elég nagy termettel is született.
Köszi a válaszokat!
Ma azt mondta,hogy ez nem kiflizés, az normális,hogy ha valami nem tetszik neki,akkor feszít hátra. De alapból nem homorít,mert azt lehetne látni.
Nem tudom mi legyen. Akárkit kérdeztem eddig, mindenki mást mond. Van, aki azt,hogy vigyem Dévényeshez, van,aki azt,hogy még ne várjak el ilyet a gyerektől.
Viszont azt tudom,hogy a doktornő, aki a kórházban nézte, eléggé ért hozzá és gondolom mivel többször rákérdeztem, elmondta volna. Sőt mondta is,hogy ha ezt észlelték volna a kórházban, akkor továbbküldtek volna minket, de ő továbbra is állítja,hogy semmi baja a gyereknek!
2-es válaszoló vagyok.
A fiam oxigénhiánnyal született, meconiumos volt már a magzatvíz. Amikor rákérdeztem, hogy ennek mik lehetnek a következményei, mire figyeljek, azt mondták az ég világon semmi. Holott ha kicsit utánaolvas az ember akkor tudja, hogy letapadt, feszes, vagy éppen laza izomzat gyakran előfordul oxigénhiánnyal születetteknél. Szóval, az, hogy mit mondanak a kórházban pont nem jelent sajnos semmit.
Dévényeshez bármikor elviheted a babádat, nem kell hozzá beutaló és ártani sem árt, ha megnézeted. Maximum azt mondja, hogy minden rendben és akkor Te is megnyugszol. Ha meg talál valamit, akkor meg jó korán elcsípitek.
Nekem koraszülöttek az ikreim, elég sokat voltak kórházban. Úgy adták haza őket, hogy semmi baja egyiknek sem, annak ellenére, hogy a kisebbik oxigénhiány miatt agyvérzést kapott. A fejlődésneurológián is hónapokig elégedettek voltak az állapotukkal, semmiféle fejlesztést nem javasoltak, persze amikor 6 hónaposak voltak, elkezdte mondogatni a dokinő, hogy kisebbiknél valami nincs rendben. Én ezt mér rég tudtam, már rég jártunk tornára, de kötöttem az orrára, amúgy sem volt szimpatikus.
Az volt a szerencsém, hogy volt egy Dévényes ismerősünk aki rábeszélt a mihamarabbi kezelésre és elkezdtük nála a tornát rögtön a kórház után, az orvosok véleményétől függetlenül.
Az egyiket másfél éves koráig kellett hordanom, akkor indult el magától, a másikat 6 évesen hagytuk abba, de még ma is hordhatnám, ő súlyos mozgássérült lett, tolószékes.
Ha hittem volna az orvosoknak, beleértve a házi gyerekorvosunkat is, akkor még ott sem tartanánk ahova eljutottunk.
Biztosan nálatok szó sincs ilyen súlyos helyzetről, csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy még az ennyire egyértelműnek mondható esetet sem tudják megállapítani, akkor egy szimpla nyaki problémánál sem várható maximális hozzáértés.
Én ezen a téren már egyik orvosnak sem hiszek, mondhat bárki bármit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!