Gyes alatt újra terhes lettem.2 hónap múlva lejár a gyesem, most mi a teendő? Menjek újra betegálományba? 9 éve vagyok a cégnél. Most 3 hónapos terhes vagyok.
A táppénz terheseknek ugyanannyi, mint nem terheseknek, nincs külön táppénz azoknak, akik babát várnak.
Menj betegállományba, mindenképpen jobban jársz, mint a gyessel (kivéve ha kb. 40 ezer volt a béred, mert akkor mindegy)
Mikorra vagy kiírva? Mert még az is előfordulhat, hogy a következő gyedet nem a minimálbér után fogják számolni, de ahhoz az kell, hogy 1. táppénzre menj, 2. július 17 után igényeld a tgyást. Mikorra vagy kiírva?
Van különbség terhes, és nem terhes közt, ugyanis, ha nem terhesen mész betegállományba, akkor az első 15 napot a munkáltató fizeti, és ez un. betegszabadság. Utána jár a táppénz. Kismamaként viszont egyből táppénzre mész.
Találtam egy linket, itt elég jól elmagyarázza, bérhez kötött példákkal:
A betegszabadság és a táppénz NEM ugyanaz, én arra reagáltam, amit az első válaszoló írt, hogy nincs külön terhes táppénz, csak táppénz van. Tény, hogy a keresőképtelenség okán eltérés van aközött, hogy egyből táppénz, vagy előbb betegszabi, de ez nem változtat azon, hogy TÁPPÉNZ csak egyféle van, ami ugyanúgy vonatkozik terhesre, mint más betegre.
Csak tájékoztatásul: a munkáltató hozzájárulása sosem szükséges a táppénzhez, mert az keresőképtelenség esetén jár, a keresőképtelenség megállapítása pedig nem a munkáltató kötelessége, illetve joga, teljesen el vagytok tévedve.
Ha a doki pl. fenyegető vetélés miatt keresőképtelenné nyilvánít valakit, akkor a munkáltató egyetlen dolgot tehet: tudomásul veszi.
Ha valaki gyesen van, ugyanez a helyzet, maximum nem járhat egyidejűleg mindkét ellátás, de ez sem a munkáltató kompetenciája, hanem a MÁK-é és az OEP-é.
Plusz ne haragudj, de kizárt, hogy egy munkajogász azt mondta volna amit leírtál, ha ilyet mondott, akkor nem ért a szakmájához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!