Miért stresszelik manapság ennyit az anyukákat? Miért van még ökölbe a keze, miért nem nyomja ki magát hason, nem emeli eléggé a fejét, miért nem mászik, miért nem beszél már stb.
az a baj, hogy mostanában sokkal több babánál vannak mozgásszervi nehézségek. ezért figyelnek az orvosok fokozottan oda. mi járunk dévényes gyógytornára, a tornász mondta, hogy néhány év alatt több mint duplájára nőtt azoknak a babáknak /fél éves kor alatti/ száma, akiket tornásztatni kell.
Kérdeztem, hogy mi az oka, azt mondta, hogy a kismamák sokkal többet végeznek fizikai munkát, stresszelnek, mozognak. És divat a ne hízzunk túl sokat dolog is. a babának ezáltal nem lesz elég helye a pocakban, és itt ott nem fog az izomzata megfelelően fejlődni. Nálunk is ilyen volt, nyaki izomletapadása volt a fiamnak, ezért járunk tornára.
Szerintem meg inkább az az oka, hogy minél több pénzt szeretnének lehúzni az orvosok, gyógytornászok a szülőkről, tb-ről.
Mi pl. 5 hetesen kórházba kerültünk, mert fulladozott a babám. Ott kitalálták, hogy jaj, nem tartja a fejét, azóta is orvoshoz kéne vinnem. (koponyaröntgennel kezdték, hogy nincs-e agykárosodása.) Utána olvastam 3 hónaposan kéne tartania a fejét. Egy vizsgálatra vittem el, kb. 5 perc volt, és megkaptam a tb elszámoló lapot 8000 Ft. 2 hónapos várólista van, így is órákat vártam a megadott időpontban, és tele volt a váró teljesen egészséges gyerekkel. Azóta nem vittem, mert már biztos agysebészhez küldenék. 1 éves, és még nem jár, te jó ég!
(Majd jár 1 hónap múlva, attól még nem beteg.)
Ha pedig igazából gond lenne, nem nagyon tudnak vele mit kezdeni. Egy agykárosult baba nem fog attól meggyógyulni, hogy emelgetem a kezeit.
A gyerekorvosom is azt mondta, hogyha egy gyermekneourológus meglát egy babát, tuti talál nála kifogásolnivalót, inkább ne is vigyem oda.
Na, én is így gondolom. A kórházban csak beteg lesz az ember. Meg szerintem ha le van tapadva valamelyik izma az rendbejön magától is,nem? Ne azt mondom, hogy ne vidd tornára de sztem nem hagynak időt a babáknak.
Nem modta senki de az én babának ferde volt a nyaktartása és mindig kiflibe tartotta magát ha letettem. Ha elvittem volna rögtön orvoshoz tuti mindent ráfognak. Nem vittem mert nem is tudtam, baj. Már semmi baja. 3 hós
első vagyok. lehet, hogy rendbejön egy izomletapadás, de lehet hogy nem. a tornász szerint /én teljesen mértékben megbízom benne/ nem az a gond ilyenkor, hogy nem javul az adott probléma magától is. ami nálunk volt: nyaki letapadás miatt nem használta a jobb oldalát, nem nézett egyik irányba egyszerűen.3 hósan sem tudta a fejét megtartani, a gerince C vonalban volt. Elmesélte a tornász, ha nincsen kikezelve, nem fogja az agy megkapni mindkét irányból az ingereket. ha mindig csak a bal oldalról kapja az ingert, akkor idővel csak az agy bal felét fogja használni. ez később egyensúlyzavarhoz és tanulási problémákhoz vezet. Én nem azt mondom, hogy rohangálni kell vele a dokikhoz. én nagyon orvos és gyógyszerellenes vagyok, de van egy másik véglet, mikor a szülő hajlamos azt gondolni, hogy az ő gyerekének semmi baja nem lehet. Nekem a sógornőm ilyen. aztán a kisebbik gyereknél 6 évesen kiderült a diszlexia, a nagyobbik 10 éves, szemüveget hord, donga a lába, egyik fülére szinte süket és komoly tanulási nehézségei vannak. a szülők a mai napig nem hajlandók arról tudomást venni, hogy a gyerek süket és nem beszél tisztán, nem viszik el semmilyen szakemberhez. ja és kb két fejjel kisebb az osztálytársainál... hát azért ez sem hiszem, hogy jó a gyerek fejlődésére nézve!
Valahol meg kell találni a középutat. ami tényleg baljós jel, azzal orvoshoz kell futni, de azért, mert kettővel többet vert a szíve és 10ml-vel kevesebbet evett egyik nap, nem kell futni sehova:-)
Azért azt meredek kijelenteni h nem kell semmivel se menni orvoshoz mert a kórháztól csak beteg lesz az ember...
Igenis vannak olyan babák sajnos akikre ráfér a neurológus is meg a tornáztatás is.
És isteni szerencse ha vki babájának, gyermekének magától megoldódik minden problémája.
Azért sztem nem árt az óvatosság és egy anya sztem legbelül pontosan érzi hogy az a baba csak kicsit lassabban csinál dolgokat vagy tényleg valami nagyon nem stimmel vele.
Nem kell túllihegni mindent, de nem árt az óvatosság:)
Szia!
Ez jó kérdés volt. :)
Tudod én azt vettem észre, hogy az anyukák egymást stresszelik. Minden anyuka hasonlítja a gyerekét a másikhoz, mintha ez valami verseny lenne. Az enyém már ezt tudja, vagy az én gyerekem már ennyi kilo és ennyi centi stb. A másik anyuka pedig tiszta ideg lesz, mert az ő babája esetleg még nem tudja ua-t, vagy nem akkora a súlya és mérete. Amikor terhes voltam mindenki azt kérdezgette, hogy voltatok súly mérésen, mekkora most a babád? Én külföldön szültem és azt kell mondanom hogy szerencsére csak akkor van súly mérés, ha az orvos úgy gondolja hogy valami baj van. Egyszer megkérdeztem,hogy mekkora lehet a babám erre ő azt felelte, hogy minden rendben és átlagos a mérete. Itt nincs az összehasonlítgatás és méricskélés. Minden baba más, minden baba másképp fejlődik. Ezen az oldalon sajnos nagyon sok kérdés is ilyen jellegű. /Mit tud a babád, mekkora, mit csinál stb./ És ha az ő babája egy kicsit elmaradottabb akkor viszi az orvoshoz?? Persze ha indokolt az eset akkor megértem, de egy kicsit tényleg el van ez az egész túlozva.
4 hós anyuka
Azt írtad szó szerint hogy a kórházban csak beteg lesz az ember...
Lássuk be mindkét irány túlzó...
Én arra alapoztam a kijelentésemet, hogy az egyik alkalommal mikor kórházban voltunk vért vettek szegénykémtől (ami nem felesleges volt) , hogy van-e valamilyen fertőzése. Az nem volt viszont azt mondták, hogy nagyon vérszegény de menjünk vissza kontroll vérvételre 1 hét múlva. Visszamentünk, még egyszer megszúrták szegény 4 hetes babám fejét és kiderült, hogy csak laborhiba volt. 1 hétig stresszeltem, hogy mi van ha vérszegény és ez mit jelent és mi lesz velünk stb...
Szerintem nem túlzó, hogy ha elmegyek valami hülyeséggel a dokihoz, hogy pl. ökölbe van még mindig a baba keze, azt kockéztatom meg, hogy a beteg gyerekek között összeszedünk valamit. Én így értettem ezt a dolgot. És ez így is van. Most nem arról van szó, hogy nem viszem orvoshoz ha megy a hasa meg hány. De a kérdésem se erre vonatkozott ahogy ez a kijelentésem sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!