Mit csináljak, hogy egyen végre normálisan?
Már kezdek idegileg teljesen kikészülni mert a 13 hónapos fiam mondhatni éhségsztrájkba kezdett.Nem hajlandó reggelit enni ma már ebédre is csak 4 kanál rakott krumplit evett aztán ennyi.Reggelire mindig tejberizspépet kap mert sem a tápszert sem a kakaót semmi ilyet nem akar.Eddig sem volt valami nagy evő de mostanában már jó ha 3 kanállal megeszik.tízóraira joghurtot kap vagy túróstáskát tejszeletet azt megeszi általában aztán jön az ebéd....amit nagyon szeret az a paradicsomos dolgok de ugye minden nap nem adhatok neki azt.Próbálok nagyon változatosan főzni de egyszerűen semmi nem jó se pépesítve se darabosan sehogy!Délután gyümit eszik vagy valami pékárut este ismét tejpép csak másik fajta.6-kor vacsizik és 7-kor már alszik is másnap reggel 7-ig tehát nem hiszem el, hogy nem éhes.
Mondjátok meg mi a hiba mit csináljak másként.Arra gondoltam, hogy megvonok töle minden édes dolgot de akkor meg semmit nem fog enni.Mit csináljak?
Egyébként hogy érzi magát, nem nyűgös? Nem viselkedik másképp? Nincsenek fájdalmai? Éjjel miért kel?
Szerintem próbálj meg kicsit elrugaszkodni a nemevéstől, mert lehet, hogy valami más ok (is) van a háttérben, nemcsak az éppen ilyen kedve. Ezért is kérdezek ilyen sokat. :) Gondolj bele, ha nekünk bármi bajunk van, igen hamar rossz étvággyal reagálunk rá mi is.. Ha meg lenne az ok, könnyebben megtalálnád a megoldást is, minthogy így a levegőben kapkodsz.
Szerintem akkor semmi komoly baj nincs. Az éjjeli ébredés valószínűleg a szeparációs szorongás miatt van, a nappali kaotikus evés meg lehet a nyűgösség miatt (akármi is okozza).
Ezek után igazából én is azt tudom neked javasolni, amit a többiek: csináld így továbbra is, kínálgasd, hátha idővel javulni fog az étvágya. Nem kell neki külön, sokfélét főzni, ha épp nincs módod rá (hiszen egyébként is a családi kosztot kapja majd), mert ha épp megint nem eszi meg, csak felhúzod magad rajta... és itt fontos, hogy a te idegességed, feszültséged ő akkor is megérzi, ha nem mutatod ki neki nyíltan! Ne fújd fel ezt az evés-dolgot, még magadban sem, mert én is megtapasztaltam, milyen rossz hatással tud lenni a gyerek étvágyára, kedvére. Próbáld lazán kezelni, amennyire lehet.
A nasik "elhagyása" szerintem is jó ötlet, ebben legyél azért kitartó, mert ha most tényleg ehhez szokik hozzá okkal, ok nélkül, akkor később lesz nehéz változtatni rajta. Szabj meg néhány szabályt, mikor és mit kaphat és ezekhez tartsd magad.
A paradicsomos ízesítés is jó, még akár minden nap is, mert tényleg vannak ilyen szakaszok, amikor egy adott ételt jobban kívánnak, mint mást. Az én lányomnál is volt már leveses, husis meg kenyeres időszak is, ahogy épp a szervezetének szüksége van rá.
A főzéshez még esetleg annyi, hogy nem lenne jobb, ha kicsit egyszerűbbeket adnál neki? Persze nem tudom, hogyan főzöl, de pl. a rakott krumpliba a brokkoli meg még valami zöldség, amit írtál, lehet, hogy kicsit sok neki, nem? Én mondjuk egyszerű házi kosztos vagyok leginkább, de lehet, hogy ő is szívesebben venné, ha nem ilyen sokféle anyagból dolgoznál. Hátha nem ízlik neki így, vagy nem tudom.
És ha tényleg ennyire kevés félét eszik most meg, amit csinálsz neki, akkor menjenek most pár napig ezek az ételek, aztán idővel hátha bele tudsz már csempészni pár új ízt is.
Esetleg próbálhatod érdekesebbé is tenni az evést, de nem közbeni játékkal, hanem pl. az előkészítésbe, főzésbe való bevonással, ha érdekli őt a dolog. Adj neki olyan alapanyagot, zöldet, gyümit, amit már ő is meg tud pucolni, feldarabolni vagy kézzel enni. Nézzétek meg, mi miből van, minek milyen részei vannak stb. Hátha az új élmények meghozzák az étvágyát is.
Na, hirtelen ennyi jutott eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!