Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szóljak a nagyinak, hogy ne...

Szóljak a nagyinak, hogy ne vegyen ilyesmiket a gyereknek? Vagy hogy oldjam meg a helyzetet?

Figyelt kérdés

Az egyik nagymama meg van róla győződve, hogy nincs elég játéka a 15 hónapos lányomnak, ezért folyton gagyi játékokat goz:

Csilingelő felhúzós kacsa és elefántvonat, fröccsöntött műanyagból, tiszta sorjás, a matricákat leeszi róla a gyerek, szétnyílik, és becsípi az ujját, törik, éles hangú, fél tőle.

Fürdőkádba való halak, amik beleférnek a szájába, nem folyik ki belőlük a víz és "megbüdösödnek".

Gagyibarbi, úgy imádkoztam ki a szájából a leharapott kezét, a haját eszi, elkoboztam.

Kérdezi, mi legyen a karácsonyi ajándék. Javasoltam a puha könyvet, a formabedobót, a pakolós poharat, de nem, az nem jó.

Nem lehet megmagyarázni neki, de megsértődik, ha meglátja milyen állapotban vannak a játékok, vagy ha nincsenek elöl.

De szerintem inkább minőség, mint mennyiség.

2011. dec. 12. 10:36
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

az én gyerekem már 5 éves anyum is ugyanezt csinálta, de nem pénzhiányból, hanem aért mert mindig minden alkalommal akart valami apróságot adni a gyereknek. Ezerszer próbáltam neki elmagyarázni hogy felesleges ennyi cucc, meg sok apró sz.r már bocsánat, és egy csomószor megsértődött meg összevesztünk. Aztán egyszer megkértem karácsony előtt pont hogy segítsen a gyerekem hegyekben álló játékait kiválogatni, a rosszakat eldobni amivel nem játszik elajándékozni. Na akkor látta hogy a sok gagyi mind ment a kukába. Azóta megkérdez mit vegyen, és nem vesz annyi gagyit, ha mégis akkor megmondtam neki, hogy nem hozhatja haza a gyerek és csak nála játszhat vele, mert teljesen azért nem tudom megváltoztatni, imádja kényeztetni az unokáit.

Amitől még frászt kapok hogy megvesz olyasmit amiről azt sem tudja mi az el sem olvassa kinek való, Pl múltkor meg akarta venni a verdák második részét dvd-n erre vett egy verdák 2 pc játékot. Fel sem tűnt neki hogy 8000 Ft volt. Meg régeben csinált olyat is hogy Karácsony előtt megvett olyat a gyereknek amit én karácsonyra szántam, puszta szeretetből, szóval van idegesítőbb is a sok gagyinál:)

Igaz a tiéd még kicsi, de nálunk is ez volt kicsi kora óta. Most már a gyerek is szól neki, ha valami nem olyan minőségű:)

2011. dec. 12. 10:53
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
Nekem anyukám óvónő,meg azért odafigyel mindenre,így ő tudja mit szabad ey babának adni,mit nem,ennek nagyon örülök,viszont a mamám(már jóval 70felett van)vett a kisfiamnak egy csörgőt régi fajta műanyagot,ami nagyon aranyos volt de ilyen éles hegyes sorminta volt a szélén,és hát nagyon nem akartam odaadni 3 hónapos fiamnak,aztán rájöttem hogy tudom megoldani,letörtem róla ezt a részt,majd dörzspapírral ledörzsöltem,hogy szép sima legyen,ezután már odaadtam és nagyon szerette,mamám mondjuk olyan,hogy inkább pénzt ad,vagy vesz valami anyagot ruhát.Anyósom viszont hihetetlen,egyátalán nem idős,viszont vett egy könyvet a fiamnak amin a képek papírral voltak ráragasztva fiam most 7,5 hónapos persze folyton a szájába vette így szépen leázott a papír,el is vettem tőle,de hát miért is jutna eszébe ilyen,hihetetlenül szétszórt,pl. bevitte a fiam a szobájába náluk ahol rendszeresen cigizik,teljesen kiakadtam,meg sem fordult a fejében,hogy az nem jó,neki aztán mondta bármit az ember,teljesen megértelek,én mondtam neki ne vegyen semmit inkább a fiamnak,mindene van.
2011. dec. 12. 10:55
 13/19 anonim ***** válasza:

Na ezek a jó személyiségfejlesztő gyakorlatok. Én is konfliktuskerülő vagyok. De ilyennél le kell ülni, és meg kell beszélni, hogy ezek a játékok veszélyesek. Most még hagyhatod a gyerekedet addig játszani vele, amíg ott van aki hozta, és elveszed tőle, amint elment a vendég. Pár perc múlva már nem is emlékszik rá. De néhány hónap múlva már nem lesz ilyen könnyű, és nem fogod tudni elmagyarázni a gyerekednek, hogy nem játszhat vele, mert veszélyes. Sok felesleges sírástól kíméled meg magatokat, ha most határozottan lépsz fel.

Én szívfájdalom nélkül kidobom, ha valami gagyi dolgot kapunk, szerencsére nem keresi rajtunk senki, és nem is sokszor fordult elő, mert általában én veszem a játékokat, vagy megmondom, hogy mit szeretnénk. Sosem kértem senkitől drága ajándékot, remek könyveket lehet kapni 300-1000 Ft között. 15 hós kislányom egyik kedvenc könyve a Cirmos cica, alig több, mint 300 Ft-ért vettem. És nagy örömmel forgatja. ( [link] )

Lehet, hogy másnál működik, hogy kérsz/javasolsz, itt meg kell mondani, hogy ezt és ezt vegye, s kész. Ne foglalkozz azzal, hogy megsértődik.

2011. dec. 12. 11:05
 14/19 xStefix ***** válasza:
100%

Szerintem is a gyerek érdeke az első!

Ha sehogyse tudod őt jobb belátásra bírni, marad a keménykedés: mondd meg neki, hogy ezután csak olyasmit vehet, amit előzőleg veled egyeztet, vagy ha ez sem megy, akkor adjon pénzt és te megveszed az ő nevében (de átadni persze adja ő, ha ahhoz ragaszkodik). Ha kekeckedik, közöld vele, hogy az eddig kapott dolgokkal pontosan mi volt a gond: a gyerekre való veszélyüket helyezd előtérbe, ne pl. a te ízlésbeli aggályaid. Hátha idővel leesik neki, hogy az unokájának árthat vele. Ez nem egy kettőtök közti háború.

De legyél határozott és kitartó, ha ellenáll, mert a gyereked érdekeit csak te védheted meg.

2011. dec. 12. 13:43
 15/19 anonim ***** válasza:

Szia! Ezt én is írhattam volna:)! Rengeteg pénzt költ el gagyi játékokra, és igen, ha elkezd játszani egy műanyag palackkal, akkor megsértődik, hogy ezért hoztam a sok játékot? 15 hónapos ő is:). Nem tudunk mit csinálni, ami veszélyes azt elpakolom, és finoman mindig szólok, hogy nem kell ám ennyi minden. Azt nem mondom, hogy gagyi, mert nem akarom, hogy megsértődjön, én inkább a mennyiségre próbálom felhívni a figyelmét, hogy ne kapassuk el a gyereket, meg már így is annyi mindene van! Mondtam neki, hogy menjünk együtt játékot venni karácsonyra, de azt mondta mindenre, amit javasoltam, hogy ez hülyeség, és ő ilyeneket nem vesz ( könyv, fa kirakós, formabedobó, stb). Nem a pénz miatt van, mert ezek sokszor olcsóbbak, mint amiket ő vesz, hanem mert sokat akar adni, csak így tudja kifejezni a gondoskodását, illetve régen nem volt ennyi minden, és most éli ki magát. Remélem idővel rájön, hogy többet ér, ha leül mesélni, vagy énekelni a gyereknek, mint hogy megint hozott 3 hupilila gumikacsát, amiből már van 10 ( nem túlzok:) )!

Szóval mondogasd neki szépen,finoman, és bizakodjunk, ami meg tényleg veszélyes, vagy bántja a szemedet azt pakold el!

2011. dec. 12. 14:45
 16/19 anonim ***** válasza:

Ezt én sem értettem soha... már szétszórtam az igét a családban, hogy inkább készítek listát, be is szerzem, ha kell, és így biztos olyat kap a lányom, aminek örül. Anyósomék persze soha nem kérdeznek semmit, hogy mit vegyenek, én meg nem akarok rákérdezni, nehogy úgy tűnjön, mintha elvárnám az ajándékot... Kíváncsi vagyok, mit kap tőlük karácsonyra, odaadtak vagy 3-4 becsomagolt ajándékot 24-re, persze egy szó (kérdés) sem esett arról, hogy mit szeretne a gyerek.

Egyébként a "sokat akarok venni, mert akkor látszik, h szeretem" típusú mamáknak ajánlom a Fakopáncs játékboltot. Fából készült játékok, jó minőségűek, és apróságok vannak már 150 Ft-ért is. Pl cicanyomda és társai.

2011. dec. 16. 07:08
 17/19 anonim ***** válasza:
Azt próbáltad már,hogy leülteted a mamát pár olyan játék társaságában amit ő vett és veszélyes,és tétéelesen elmondod neki mi az ami leesett róla,megmutatod,melyik része veszélyes,és esetleg a csomagoláson szereplő 3 éves kor alatt nem ajánlott feliratra is felhivod a figyelmét. Esetleg tölthetsz le netről pár "megfulladt a kisgyerek" c. cikket is,add oda neki,olvassa el. És vegyél elő pár megfelelő gyermekjátékot is,nyuzd egy kicsit ott előtt,hogy lássa hogy arról akkor sem fog letörni semmi veszélyes ha a gyerek 1 napig falhoz dobálja.
2011. dec. 16. 10:02
 18/19 anonim ***** válasza:

Az én anyósom is ezt csinálta,még az elején(néha még most is elkapja a hév),kiegészítve azzal,hogy csak az a játék,ami nagy,ami kicsi,azért nem érdemes pénzt adni.Egy darabig ment ez így,míg picik voltak a gyerekeink,és a legtöbb játék amit hozott,1 óra múlva már nem működött.Én azt csináltam,hogy -ha gonosz vagyok,ha nem-összeszedtem ezeket a játékokat,összegyűjtöttem,és kivittük hozzá(a mamához),hogy "legyen ott nála mivel játszani",mikor megyünk hozzá.Amikor kint voltunk,és a gyerekek játszottak vele,akkor látta,hogy milyen állapotban vannak,és hogy állandóan a szájukban vannak az alkatrészek(mert ha ott vagyunk nála,akkor nekem pihi van,ő foglalkozik a gyerekekkel,így szembesül az aktuális problémákkal) .Akkor észbekapott,és azóta vagy ideadja a pénzt rá,vagy a férjem gardírozza őt a játékboltban.

Javaslom,hogy okosan,fondorlatosan,jóindulatúan add be neki,hogy vigye haza ezeket a cuccokat,akkor rájön ő is h nem érdemes ilyet venni,nekünk bevált!

2011. dec. 16. 12:42
 19/19 anonim ***** válasza:
Szerintem ilyen szinte minden családba van.Nálunk nem csak az anyósom ilyen,hanem a keresztszülők,tesómék is.Legutóbb öcsémék vettek 22 hós ikreimnek olyan kisgitárt,amitől majd megsüketülünk,ha elkezdik nyomogatni,meg az elemtartó részhez nincs csavar,tehát könnyen kitudják ők is szedni.Meg hoztak olyan formabedobó kockát,hogy a formák olyan picik,hogy imátkoztam,hogy be ne kapják,amikor elhozták.Én elég szókimondó vagyok ezzel kapcsolatban,és másnap elmondtam nekik,hogy miért is pakoltam el a formákat.Keresztszülők olyan babakocsit hoztak,hogy kb 5 perc múlva széttört 3 kereke is,a bátyám meg összeszigszalagozta,mikor legközelebb jöttek,a kocsik már a padon voltak,ők meg megsértődtek,hogy amit ők vesznek,az sose jó,de inkább ők legyenek megsértve,mint bajuk essen a lányaimnak.
2011. dec. 16. 12:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!