A spenótot hogyan készítitek el 1 éves babátoknak?





Spenótpüré (6. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 1db kb. 50 g-os burgonya, 20 g csirkemell, 100 g friss zsenge spenótlevél, 1 kis darabka (15 g) banán, 1 evőkanál csíraolaj
Energiatartalom: kb. 720 kJ (170kcal)
9 g fehérje, 9 g zsír, 15 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 5 perc
Főzési idő: 15-20 perc
A rengeteg előítélettel ellentétben a spenótot sok gyerek szereti. Sok benne a vas, a magnézium, a C-vitamin és a folsav. Sajnos viszonylag sok nitrátot is tartalmazhat, ezért a szárakat mindig távolítsuk el, a levelekből csak a legszebb részeket használjuk fel, soha ne tároljuk melegen és újramelegítve ne adjuk.
Elkészítése:: a burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk. Kis lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk alá, hogy a lábas alját 2 cm-rel ellepje. Tegyük a lábast a tűzhelyre, forrástól számítva 15-20 percig pároljuk a burgonyát lassú tűzön. Közben vágjuk a húst vékony szeletekre. Pároljuk kis lábasban 2-3 evőkanál vízben kb. 8 percig. Tisztítsuk meg a spenótot, távolítsuk el a szárakat, a barnás, fonnyadt részeket. Mossuk meg alaposan és hagyjuk lecsöpögni. Lábasban vizet forralunk, a spenótot a forrásban lévő vízbe szórjuk és kb. négy percig főzzük, majd habszedő kanállal kiszedjük. Hozzátesszük a már megpárolt húshoz a lábasba, a banánt is hozzáadjuk és a robotgéppel finomra aprítjuk. Közben az olajat is hozzáadjuk, hogy jól elkeveredjék. A burgonyát meghámozzuk, villával finomra törjük, a püréhez keverjük és az egészet a hőtartó tányérba tesszük.
Spenótkocka tejjel
Hozzávalók 1 adaghoz: 100 g burgonya, 50 g spenótlevél, 1 tojás, 1 teáskanál zsemlemorzsa, 6 evőkanál tej, 1 teáskanál sovány tejföl, (helyettesíthetjük tejszínnel) és a finomra kikenéshez zsiradék
Energiatartalom: kb. 1230 kJ (290kcal)
14 g fehérje, 15 g zsír, 24 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Ezt az ételt mélyhűtött spenótból is készíthetjük. A készítmény azonban tartalmazzon spenóton kívül más anyagot.
Elkészítése:: A burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk. Kis lábasba tesszük és annyi vizet öntünk alá, hogy a fazék alját 2 cm-rel ellepje, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A spenótot megtisztítjuk. Egy kisebb lábast kétharmad részig megtöltünk vízzel, és a vizet felforraljuk. A spenótot a vízbe szórjuk, megvárjuk míg újra forrni kezd, aztán két percig forraljuk (blansírozzuk). A lábas tartalmát leszűrjük, és a spenótleveleket hagyjuk lecsöpögni.
A spenótot a konyhai robottal finomra aprítjuk. A főtt krumplit meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük vagy szétnyomkodjuk. A pürét a spenóttal, tojással és a zsemlemorzsával elkeverjük. Egy kis tűzálló formát (kb. 300 ml) jól kizsírozunk és a zöldségpépet beletesszük. A formát egy fazékba állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy kétharmad résznyire ellepje. Ezután lefedjük, és közepes tűzön a forrástól számítva kb. 15 percig főni hagyjuk. Közben a tejet a tejföllel megmelegítjük. A kész spenótkockát a gyermek tányérjára borítjuk, és a tejjel körbelocsoljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!