Tegnap hallottam, hogy jövőre fizetősek lehetnek a bölcsik, kérhetnek pénzt néhány esetet kivéve, vajon rám vonatkozna az, hogy nem kell fizetni?
Úgy hangzott el,hogy az egyik aki mentesül a fizetés alól akik "tartós beteg" gyermeket nevelnek,ha nem a bölcsis a tartós beteg,hanem a testvér,akkor a bölcsisre nem kérhetnek pénzt?
Remélem nem lesz általános gyakorlat,hogy az amúgy is kevés pénzből élő,lakáshitellel terhelt családokat ezzel is sújtani fogják.
Utolsó előtti vagyok. Linket nem tudnátok írni, hogy hol lehet erről bővebben olvasni?
Tudom, hogy ténylegesen nincs ingyen a bölcsi, ahogy semmilyen oktatás sem, éppen ezért nem tudtam a PSZF-re járni, mert az akkori fizetésemből nem tudtam finanszírozni.
És még egy kis szidás: a bkv és máv adósságait (több 100 MILLIÁRD forint) kifizetik, akkor, kérdem én, az enyémet miért nem?
Komolyan, egyre szarabb.
Fizetőssé válhatnak a bölcsődék, ha a kormány elfogadja – és utána a parlament is jóváhagyja – az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot - írja a Népszava.
Eszerint "a bölcsődei ellátás esetében a fenntartó a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapíthat személyi térítési díjat, mely az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet" - olvasható a lapban. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elutasítja a tervezetet. A Népszava idéz a közleményükből: "apolitikus lépésnek tartják a bölcsődei térítési díj emelését egy olyan kormánytól, amely a családpolitikát, a családok támogatását, a népesedés ösztönzését, a gyermekvállalás segítését hangoztatja". Az érdekvédők szerint a jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével sokan képtelenek lesznek igénybe venni az ellátást.
Jelenleg több mint 33 ezer gyermek jár bölcsődébe, az intézmények kihasználtsága eléri a 130 százalékot, a várólisták egyre hosszabbak. A Népszava felidézi Soltész Miklós szociális államtitkár nyáron tett kijelentését arról, hogy nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200-3500 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig az országban, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!