Baj, ha még nem "beszél"?
Kislányom 11 hónapos lesz nemsoká, de nem beszél semmit. Az egyetlen amit mond, kb 7 hónapos kora óta az a "baba", de már azt is csak ritkán, és amúgy sem tudja az értelmét...
De pl ha kérem, hogy adjon puszit, akkor ad, vagy ha megkérdezem, hogy hol a cica(van egy szobacicánk), akkor a szemével keresi, s nézi mikor megtalálta... Kicsit kezdek aggódni, hogy miért nem kezd még el szavakat mondani...?
Brümmök, meg babanyelven beszélget, de semmi értelmes hangot nem ad ki...
Van okom az aggodalomra?
Szoktam neki énekelni, sokat beszélek neki, meséket igazából még nem mondtam... Kéne?
Amúgy ne értsetek félre, nincsennek elvárásaim, csak olvastam egy fórumot, ahol írtak anyukák, hogy 7-8 hónaposan már mondanak szavakat a gyerekeik...
Ezért kezdtem el ezen gondolkodni, hogy lehet valami nincs rendben...
Szia!
7-8 hónaposan???
Kislányom 9 hónapos múlt és azon kívül, hogy sikongat meg azt mondja 'neinneinnein' nem 'mond' semmit.
Nem hiszem, hogy aggódnunk kellene! :)
Első gyerekem, fogalmam sincs, hogy mi a "normális", mi a "nemnormális" egy ekkora gyerekkel kapcsolatban. Abból táplálkozok, amiket mások írnak tapasztalatból. Nem szándékom(soha nem tettem!), hogy a sajátomat máséhoz hasonlítsam!
De mikor ilyet olvasok, azért elgondolkodok, hogy lehet valamit nem csinálok jól? Lehet nem foglalkozok vele eleget? Persze tudom, hogy egyéni fejlőséssel rendelkezik minden gyerek, de azt is tudom, hogy vannak dolgok, amiket bizonyos kor betöltéséig tudnia "kell". (pl felűlés 8 hónaposig, stb stb...). S a beszédről nem tudok semmit szinte, ezért fordult meg a fejemben, hogy talán már kéne neki...
Az aggodalom pedig mindenkiben benne van :)
Persze aki már "tapasztalt", az sokszor hülyének nézi a kérdezőt, hogy ilyeneket kérdez, de szerintem mindenkiben megfogalmazódnak ugyanazok az értelmetlen(nek tűnő) kérdések... Még a tapasztalt anyukákban is biztos megfogalmazódott annó.
Ne aggódj! A tesóméknál mindkét gyerek 2 éves kora után kezdett beszélni, addig csak mutogattak.
Minden gyerek más és más, nem lehet összehasonlítani őket. Van olyan baba is, aki 8 hónaposan tudatosan használ szavakat, más baba ennyi idősen már utánoz. És van olyan, aki később kezd el ugyan beszélni, de akkor rögtön mondatokban. :)
Kedves kérdező!
Pszichológustól hallottam, hogy igen nagy különbségek vannak a gyerekek között ezzel kapcsolatban. A lányok előbb kezdenek általában beszélni, náluk általában 2,5 éves korig lehet várni, fiúknál pedig 3 éves korig. Ha ezután sem kezdenek beszélni, akkor már nem szabad tovább várni és egy vizsgálat erősen javaslot. Addig pedig nem kell erőltetni, mert ez negatív hatást is eredményezhet. Segíthet az, ha sok mesét mesélsz, olvasok neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!