Milyen olajat/vajat használtok babátok ételébe? Hány hónaposan kezdtétek a hozzátáplálást, s mikortól adtatok neki először?
A kisfiam 8,5 hónapos. Még egyiket sem kapta. Védőnő még nem szólt. Korábban volt feltéve egy kérdésem, s azt írták, hogy egy ekkora babának már rég kellett volna adni, s a rántásába tenni. Viszont nekem a védőnő úgy mondta, a főzelékbe burgonyát használjak rántás helyett.
Vettünk extre szüz oliva olajat, de mikor megvettem, akkor válaszoltak a kérdésemre, h ha veszek, ne extra szüzet vegyek, mert azt nem lehet adni. Más fajtát olíva olajban nem láttam a boltban.
Sosem használtam ilyen olajat, én a LIDL-ben veszem a promeniát vagy néha a vénuszt használom, ha akciósan kifogom.
Akkor most milyen olajat adhatok a babának, amit lehet?
S vajban a tea vajat ajánlották. Azt is megvettem, bár mi margarint használunk.
Mi 5 hónap után kezdtük a hozzátáplálást doki javaslatára, mert 4 hónapos korától nem nagyon akart a súlya gyarapodni.
8 hónapos volt, mikor mondta a védőnő h már ehet joghurtot sajtot, túrót, de tejfölt s pirospaprikát ne adjak neki. De olajat s vajat fel se hozta.
új ízt elvileg 3 napig kell kóstoltatni, hogy biztosan kiderüljön, ha gond van. valójában az 1.napon látni fogod, ha nem bírja, így én arra jutottam, hogy egyszerre csak egy új ízt adok. tehát ez a fontosabb, másnap már megpróbálhatsz új ételt.
majd a problémás ételekkel vigyázz jobban, akkor 3 napig kóstoltass (tojás, tejtermékek, diófélék-de ezek mind később jönnek).
olajtól, csirkétől 99% hogy nem lesz baja.
a lényeg, hogy az ő ételét lehetőleg párold, ne sózd, fűszerrel is óvatosan. (a ti ebédetek -ami nagyon jól hangzik!- rántva lesz? mert akkor nem adnék abből babának. ha főzve/ párolva, akkor jó.)
Én úgy értettem, hogy most kapna olajat s mivel elsőnek kap, holnap adhatok neki olajon sütött petrezselymes húst?
Nem a miénkből enne, mert abban kolbász is lesz, s baconnel lesz betekerve, s fűszersós lenne, hanem kis darabot levágtam a húsból s azt délután külön kisütöm neki, s holnap adnám, a többit lefagyasztanám, de nem lesz olyan sok.
Úgy értettem, hogy 3ma eszik újat, s holnap ismertet adjak, vagy nem gond ha másnap még egy újat, petrezselymet is bevezetek az olaj után?
nekem védőnő mondta, hogy ami nem allergizál, azt nem fontos 7-8 hónaptól már 3 napig kostoltatni, hanem elég egy napig, s másnap már adhatok mást. S már nem kell betartani h először 1-2 kanál s így továbbb, hanem elsőre is ehet nagy mennyiséget.
A húst úgy készítem, azt csak magunknak, nem merek még neki adni, hogy egy cs.mellett hosszában megvágok, s egy szál kolbászból vágok le akkora darabot, ami hosszában belefér a cs.mellbe, de úgy is lehet h fakanállal lyukat szúrsz a közepébe, s becsusztatod a kolbászt. Sóval, fűszersóval megkenem, Baconnal körbetekerem, de utóbbi elmaradhat, majd alufólia, s sütőbe teszem addig míg megpuhul a hús.
S karikázom.
Biztos láttál olyat hidegtálban hogy a hús közepén kolbász vagy gyümi van. Azt így készítik :)
Én aszaltszilvásat is szoktam, de a férjem nem szereti, így maradt a kolbász.
Hát ha a védőnőd bizonytalan, akkor még jó, hogy te is az vagy..
Ám, hogy akarod pontosan elkészíteni a petrezselymes sűlt húst?
ezt próbáltam én is írni. hogy a nem allergia gyanús ételeket én is egyből adtam 8 hótól. ha aznap nem okozott gondot, akkor persze másnap mehet másik új.
tehát a legfontosabb, hogy egyszerre csak 1 új ételt kapjon. a kóstoltatás a "problémás" ételeknél fontos.
olaj, petrezselyem nyugodtan mehet egymás utáni nap.
A petrezselymes sült húst úgy gondoltam, hogy a csirkemellből két kisebb darabot szeltem le, s azt bekenem egy kis olajjal, s rászórok petrezselymet. S az edényében pici olajon megsütöm.
Védőnő mondta, hogy ha a mi kajánkból is enne, akkor fűszersók helyett petrezselymet vagy egyéb természetes fűszereket bazsalikom, oregánó stb tegyek a húsra s úgy süssem meg.
Én a fűszersókat is úgy szoktam, hogy összekeverem először olajjal s aztán kenem a húsra, s olajos tepsibe teszem.
A csirkemellnél kimaradt, néha sajtot is szórok a tetejére, s a fóliába tekert húsokat miután betettem a tepsibe, öntök a tepsi aljára kis vízet.
A petrezselymes húst így jó elkészíteni vagy ti másképp szoktátok?
esetleg leírná valaki más hogyan készíti el?
Én mindig fűszersókkal készítettem az ételt, s ez nekem új lesz. Meg általában sütőben sütöm, de kevés húst úgy gondoltam a gázon fogom.
Azóta megoldottam. A Te babád hány hónapos? nekem már szólt a védőnő, hogy adjak sült húst neki, s rántott húsból is adhatok, ha magunknak készítem, de a panírból ne kapjon.
Végül én úgy csináltam, h inkább megfőztem, s aztán pici olajban sütöttem, s a trumixba tettem be a petrezselymet hozzá.
Azért főztem, mert holnap akarom hozzá megfőzni a burgonyát, s gesztenyére gondoltam, s a hús mivel kicsit több, fagyasztok le belőle fóliában mert az kis helyet foglal.
Aki tud hozzá szólni, ennél, sütésnél is be kell tartani a kis kanál olajat, mert így elég égett szag lett a konyhában, de szerencsére hús nem égett oda.
Kevés volt az olaj.
A mi kajánkból nem adok még, neki mindig külön főzök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!