Tapasztalt Anyukák! Miket ehet már egy 7 hónapos baba?
Az én lányom 7 és fél hónapos.
Amiket ehet? Hűűű!
Gyümölcs: alma, banán, barack, körte, szilva, meggy, déli gyümölcsök.
Zöldségek: répa, krumpli, sütőtök, brokkoli, cukkini, patisszon, borsó, paradicsom, stb. fel sem tudom sorolni.
Ő eszik tejpépet is, sose mondta a védőnő, hogy ne. Most már kap natúr joghurtot gyümivel, gabonával, plusz elkezdtük a túrót is bevezetni.
Emellett ehet halat, májat, pulykát, csirkét is.
De ha keresel a neten hozzátáplálási táblázatot, az jobban leírja, nekem most ennyi jutott eszembe.
Jesszusom, akkor csak "sovány" babák ehetnek tejpépet???? :) Vicces védőnőd van. Az én fiam sokkal több, de arányosan nagy baba, mégse korlátozza senki az evésben. Így is dundi? Hát milyen legyen egy kisbaba?! Legközelebb diétát ír elő neki, vagy mi?!
Ehet: alma, banán, barack, körte, meggy, szilva, répa, krumpli, tök, cukkini, sütőtök, zsenge zöldbab, borsó (ezt passzírozva), csirke, pulyka, csirkemáj, nyúl, rizs, bármilyen gabonafélét, babáknak való tejbegríz, tejberizs (anyatejjel v. tápszerrel hígítva, gyümölccsel), kevés zöldfűszer is.
Itt egy jó táblázat:És most álljon itt a részletes hozzátáplálási táblázat:
6 hónapos kortól adható
alma, őszibarack, meggy, gesztenye
burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla
gabona-pelyhek, rizs, búza, zab, kukorica
7 hónapos kortól adható
banán, körte, narancs, citrom
paradicsom, cukkini, saláta (főzeléknek elkészítve), brokkoli,
fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tök, uborka (sütve vagy főzve),
passzírozott zöldborsó (héj nélkül), tökfélék
hús: csirke, pulyka
étolaj : 1 kávés- kanál / 1 dl főzelék petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma
8 hónapos kortól adható
kenyérhéj, kifli
szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye
zöldborsó, karalábé, kelkáposzta, karfiol, csicsóka,
vörös- és fokhagyma (sütve vagy főzve), spenót,
sóska, lencse, sárgaborsó, felesborsó, bab
hús: marha, sertéshús, hal, csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal
Ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés: kefír,
natúr joghurt, túró, sajt, kis mennyiségben, főzelék vagy gyümölcs kiegészítéseként
árpa, rozspehely
bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán
gyümölcsteák
10-11 hónapos kortól adható
káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold
főtt tojássárgája heti 1-2 alkalommal
1 éves kortól adható
uborka nyersen vagy savanyítva (reszelve), retek,
vöröshagyma és fokhagyma nyersen,
szójatofu, szójatej, csicseriborsó, szójabab, paprika
tehéntej, vaj, tejszín, tejföl, kecsketej, és kecskesajtok,
juhtúró, juhsajt
teljes kiőrlésű gabonák, köles, hajdina
méz, tojásfehérje, mandula, napraforgómag,
tökmag és egyéb olajos magvak
gyógynövényteák (menta, cirtomfű, csalán)
Másfél éves kortól adható
kiwi, ribiszke, feketeribiszke, szeder, egres,
csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca,
déligyümölcsök (ananász, mangó, grapefruit stb.)
Persze, az, hogy kb. mikor mit ehet, attól is függ, mikor kezdted a hozzátáplálást. Azt tudnod kell, hogy a babák nem nagy ínyencek, nem igénylik a nagy változatosságot... bizonyítja, hogy hónapokon keresztül, akár napi 6-8-10x is megelégszenek az anyatejjel..
A tejpép valóban hizlal..anyatejes babának meg igazán nincs is rá szüksége, hiszen csak sűrű tápszer... Az, hogy a tejed megfelelően táplálja, amit a gyümölcsökből megeszik,elég, bizonyítja a babád súlya... Ha nem szeretnéd, hogy a tejpép felfújja, jobb, ha hallgatsz a védőnőre. A hozzátáplálás nem verseny, ne akard elsietni csak azért, mert más többfélét ad! Anyatejet csak most kaphat a babád, szilárd kaját meg még 99 évig:)
a tejpépet én sem adnám (eddig nem adtam, most 15 hós a lányom).
7 hósan evett még csirke husit, meggyet, cukkinit, brokkolit, céklát.
aztán 8 hótól mehet az összes magyar gyümölcs (pl.szőlő magozva, lehéjazva), szilva-ha bírja, cseresznye, banán, főzve hagyma, fokhagyma, karfiol, karalábé, borsó, spenót... meg a zöldfűszerek.
Minden orvos, minden védőnő mást mond ezáltal az anyukák is egyre-másra különbözőt állítanak. Én csak azt javaslom, hogy kezdő Mamik kérdezzenek meg egy orvost, egy védőnőt, pár anyukát, töltsenek le2 táblázatot innen és átlagolják maguknak megfelelően. Úgyis lesz a fent említettek közül min. 1 aki majd lehülyézi Őket. Mindenki más nézeteket vall.
Az Én babám 7 hós lesz mindjárt(tudom már nem aktuális a kérdés,de...).
Amit eszik :
Tápszer
gyümölcsök: Őszi és sárgabarack, málna paszírozva, hogy ne legyen magos, banán, meggy, alma, pici sárgadinnye, körte
zöldségek: zsenge zsöldborsó (nincs lehéjazva), brokkoli, krumpli, cukkini, répa, paszternák,paradicsom, cékla, sütőtök
gabonák/ kekszek: Háztartási keksz, babapiskóta néha kifli, zab, búza
kb ennyi bár tuti kihagytam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!