Aki próbálta a "korai" és "késői" hozzátáplálást is, melyiket tartja jobbnak?
Korai, mint 4-5 hónapos korban, késői, mint hat hónaposan (tudom, hogy nem késői, de direkt nem akartam írni, hgoy "időben").
Azt most hanyagoljuk, hogy melyiket ki és miért ajánlja, mármint a szakemberek, mert teljesen megoszlanak a vélemények. Én a fiamnak 4,5 hónaposan kezdtem a kóstoltatást, de eléggé megbántam. Mert akkora macera így is a hozzátáplálás, hogy már úgy gondolom, hogy elég azt elkezdeni hat hónaposan. Viszont eszembe jutott, hogy lehet, hogy valaki pedig épp fordítva gondolja.
Tapasztalatok?
Szia. Én a saját családi példánkat tudom csak felhozni. 3,5 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást, mert tápszeres volt főleg a lányunk. (Picike anyatejem volt csak). Védőnő mondta, hogy szerinte kezdjük el. Meg is indokolta, hogy miért. Azt mondta, hogy minél később kezdjük más ízekhez szoktatni a babánkat, annál válogatósabb, rosszabb evő lesz. Hát megpróbáltuk, nekünk bevált, most 3 éves, jó evő, nem válogatós kiscsaj. :)
Húgoméké most 2 éves, ő még 9 hónaposan is inkább szoptatta (na jó, neki volt teje bőven, hálistennek), de nem kapkodta el a hozzátáplálást. Most 2 éves lesz a lányuk, de ő pld. nagyon nyammogós, válogatós, és mindent eltol. Nagyon kínlódnak az etetésével.
Szóval ezt magadnak kell kitapasztalnod, hogy hogy a jobb. Én úgy vagyok vele, ha anyatejes, akkor ráér 5-6 hónaposan ízeket kóstolni, ha tápis (mint az enyém volt) akkor lehet már korábban is hozzátáplálni, de túl sokáig húzni a hozzátáplálást nem érdemes. De ez csak az ÉN véleményem.
Én 6 hónaposan kezdtem el a babámnál, mert akkor láttam, hogy érdeklik a mi ételeink, és mivel tudtam bőven szoptatni, nem láttam indokoltnak előbb elkezdeni. A szakmai részt, ahogy kérted, hanyagolom, de a sok pro és kontra érv közt nekem ez az időszak tűnt a legoptimálisabbnak is.
Nem bántam meg, most 8 hónapos, mindent örömmel eszik.
Szerintem az a lényeg, hogy bárhogy dönt is az ember, ne "erőből" menjen, kezdje el akkor, amit a meggyőződése diktál, de a baba reakcióihoz igazodjon. Ha nem tudja még megemészteni rendesen az ételt, sírva eszik, látszik, hogy nem esik jól neki, akkor nem célszerű erőszakkal beletuszkolni csakazértis.
Szerintem ebben az a hosszútávú cél, hogy később is jóízűen egyen, ne válogasson, szeresse az ételt. Ehhez oda kell az ő reakcióira figyelni, és ez talán fontosabb, mint a szakirodalom által megjelölt elkezdési idő.
Fiam anyatejes, 4,5 hónaposan elkeztem kóstoltatni. Most 6,5 hónapos és még mindig a cici a favorit. Nagyon ritka, amikor jóízűen sokat eszik. Még nem sikerült kiváltanunk egy étkezést sem...
Viszont ha eszünk, akkor olyan szánalmas kisfiú benyomást kelt, mert folyamatosan nyitja a száját, cuppog, rág.
Jön a foga is, lehet hogy emiatt, de nekünk nagyon nagy macera.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!