Apasági nyilatkozat után már nem lehet eltiltani?
Kiváncsi vagyok a véleményetekre a helyzetünkkel kapcsolatban. 3 hónapos a kisfiam, egyedül nevelem. A baba nem tervezett volt, de én nem akartam lemondani róla, mégha nem is voltunk egy pár az apukával. Meg is modtam neki, hogy én vállalom, és amennyiben ő nem akarja, semmilyen felelősség nem terheli. Ő azonban kicsi gondolkodás után úgy döntött, hogy részt szeretne venni benne és azt mondta mindenben segít. Ebből az lett, hogy nem csinált semmit a terhesség alatt csak aláírta az apasági nyilatkozatot, majd a szülés előtt lelépett külföldre -úgy néz ki több évre. Igazából már nics bennem harag iránta, elkönyveltem hogy milyen ember, továbbléptem mert gyönyörű, egészséges a kisfiam és boldogok vagyunk. Mindössze az a problémám, hogy ha valaha a jövőben neki bármikor úgy szottyan kedve követelheti, hogy láthassa, én pedig ezt nem akarom, úgy érzem nem érdemli meg, plussz nem hiszem, hogy a fiamnak szüksége lenne egy gyáva, önző ember közelségére, aki azóta se érdeklődte meg azt se hogy milyen votl a szülés, rendbe vagyunk-e. Aki esetleg hasonló helyzeben járt már, tud vmi megoldást arra, hogy őt ki lehessen iktatni az életünkből? (esetleg arra hivatkozva, hogy gyerektartást sem fizet?)
köszi a válaszokat!
Szia!
Mivel ő a gyermek apja őt az életetekből kitörölni nem tudod. Az apai elismerő nyilatkozathoz kellett a te beleegyezésed is, ezt megtámadni, csak az elismeréstől számított 1 éven belül lehet, de bizonyítani kell hogy nem ő az apa, vagy alaki hibára hivatkozással lehet megtámadni, ez viszont kizárt, mivel a gyámhivatal ilyen hibát ritkán vét. A közös szülői felügyelet meg lehet szüntetni bíróság előtt ez viszont a kapcsolattartásra nem vonatkozik, a szülő felügyelet, ugyanis a gyerek gondozását, nevelését, vagyonának kezelését, törvényes képviseletét .. stb jelenti, amit elvileg a különélő szülők is együtt gyakorolnak.Gyakorlatilag mivel nem élnek együtt, így csak az egyik szülő gyakorolja a szülői felügyeletet a másiké szünetel, mint nálatok is, ezt lehet hivtalossá tenni, de a helyzeteden nem változtat, ugyanis ez a kapcsolatatartást nem érinti, illetve a gyerek sorsát érintő lényeges kérdésekben ekkor is együtt kell dönteni. A szülői felügyelet jogát bíróság megszüntetheti, de csak a törvényben taxatíve meghatározott okból Pl: a szülő a gyerek értelmi és érzelmi fejlődését súlyosan veszélyezteti, a gyermek sérelmére bűncslekeményt követel ez.. stb, és a kapcsolattartás korlátozásában is szigorú a törvény annak is megvan az oka,de rátok az sem áll. Amiatt mert nem szereted nem tilthatod el a gyerektől ha látni akarja. Tartásdíjat miért nem fizet? Kértél?
11:45-ös válaszoló:
Ahogy korábban kifejtettem nem tudod vele a kapcsolatot megszakítani és a gyerektől eltiltani. A bíróság csak a jogszabályban taxatíve felsorolt esetekben szünteti meg a bíróság a szülői felügyeletet ami a kapcsolattartás meszünéséhez vezetne, vagy a kapcsolattartást megszüntetné vagy korlátozná, ehhez azonban a veled szembeni bunkó magatartás kevés. Ő az apja, és ha veled még bunkó a gyerekét szeretheti és láthatja. Gyermekelhelyezés foglamilag kizárt, mivel veled él, ilyen pert házasság felbomlása vagy életközösség megszűnésekor lehet indítani, amikor felmerül a kérdé, hogy kinél lakjon a gyerek. Nálatok ő indíthatna gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt pert, ehhez viszont a részedről kellene fennállnia a gyermeket veszélyeztető magatartásnak. Egyébként már ha a terhesség alatt bunkó volt miért egyeztél bele az apasági nyilatkozatba? akkor most nem lenne ilyen gondod
Szia!
Ne ijedj meg mert egy gyereket külföldre vinni hivatalosan nem olyan egyszerű, még neked sem, szükséges gyámhatósági jóváhagyás. Nálad van a gyerek, nála nem helyezné el a bíróság mivel nem tud róla gondoskodni (fizikálisan mivel nem gondozott gyereket) és a baba kicsi, plusz a kapcsolatot sem tartja. A tartásdíj miatt ad be a keresetet és egyben kérd a közös szülői felügyeletet, így csak kapcsolattartási joga marad, azt is szabályozhatjátok, pl: kéthetente két nap és ha kicsi kikötném hogy csak a felügyeleted mellet, hiszen egy kisbabának (nem tudom mennyi idős) yalószínűsítem, hogy kicsi, sok szükséglete van amit ő nem tud kielégíteni. Csak nagyobb korában viheti el akár két napra. Márha élni kíván ezzel a lehetősséggel, de jobb ha tisztázva van a helyzet. A tartásdíjat pedig kérd, nem tudom, hogy százalékosan megítélve vagy határozott összeggel jársz-e jobban, attól függ milyen a keresete, ha nincs is rá szükségged tedd el a gyereknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!