Hogyan kezdtétek el tanítani a babátokat a beszédre? Babám most 6 hós.
Értem ezalatt, hogy:
csináltatok olyat, hogy nevén neveztétek a tárgyakat, körbevittétek a lakásba és mutattátok neki, hogy lámpa, ajtó, szék, asztal, vagy hogyan érdemes ezt elkezdeni.
6 hós a lánykám és szeretném ezt elkezdeni, de úgy érzem, keveset mondok neki, ha csak mutatom, hogy, szőnyeg, tévé, stb.
Én ebből nem csinálok nagy dolgot. MINDIG beszélek hozzá, amikor velem van. Ha játszunk, akkor mindent elmondok, milyen állat van épp nála, mit csinál, malacka meglátogatja micimackót..., a csiga zenél neked...stb.
Ha sétálunk, elmondom merre megyünk, mik vannak az utcán, ugat a kutyus(nem tutus, nem is kutyuszka), szaladgálnak a gyerekek, majd te is fogsz itt játszani, néni megy bevásárolni...stb.
Otthon elmondom, hogy apa most dolgozik, de majd este jön haza, és vele fogsz fürdeni, aztán játszotok is együtt...
Nagyon sokszor énekelek neki, verset mondok, de igazából ezek sokszor a saját szórakozásomat is szolgálják. Apa gitározni szokott neki, olyankor énekelünk is
Hétvégén az autóban a Quimby zenekar Aj,aj, aj...kezdetű számát hallgattuk, majd mi is énekeltük a párommal. Vége lett a számnak, csönd lett. Egyszer csak a 10 hónapos kis tündérem elkezdte hátul, hogy ajjajjjajjjajjjj...:))))
Olyan jót nevettünk:)
Szóval a lényeg, hogy ő úgy tanul-ahogyan ezt már írták is-, hogy utánoz. Amit hall, és tetszik neki, megismétli. Sokszor amit lát, azt is. Pl.:puszi dobás, integetés.
Beszélj, énekelj, mondj verset neki, és minden megy majd szépen az ő saját kis tempójában!
Utolsó vagyok: attól nem vagy bolond, hogy mindent mutogatsz neki, elmondod mi micsoda, hol van, körbeviszed a lakásban, az utcán ugyanígy mutogatsz neki mindent. Sokan szerintem úgy értelmezik a kérdésed(és remélem te nem így értetted), hogy elkezded vele, hogy: "aaalmaaa" mondd szépen: aaalmaaa....:) És elvárod, hogy utánad mondja. Ez lenne a tanítás. De szerintem nem erre gondoltál.Talán ezért írták azt, hogy bolond.
Ja, és a szomszéd, a barátnő, az ellenség gyereke mindig előbb beszél, hamarabb lesz szobatiszta...stb:)
Én sem vagyok beszédes, de azért nem ülök vele egyfolytában csendben. Ő ebből is tanul eleget.
Sokat megyünk nagyszülőkhöz, barátokhoz, ők is beszélnek hozzá. Lányom még kicsi, de már most nagyon sok szót mond, hiába nem vagyok egy nagybeszédes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!