Ujjszopi vagy játszócumi?
Ma 11 hetes a pici lányom, és kb 2 hete megtalálta az ujját. Nem szopizza állandóan, csak alkalmanként. Az eslő másfél hónapban próbáltam rászoktatni a játszócumira, de fuldákolt tőle. Pedig vettem mam, avent, nuk, és cseresznye cumit is. Az utóbbival kb fél percig el van, de utánna attól is öklendezik.
Nővérem ovónő, szerinte nem lenne szabad hagynom, hogy az ujját szopizza (eldeformálja az ujját, ínyét, na meg nehéz róla leszoktatni...). Az anyukám és az apukám szerint ha a manó az ujját akarja szopizni, akkor engedjem.
Amúgy én nem cumiztam semmilyen módon, a férjem családjában az unokák nem fogadták el a cumit, egy unoka volt, aki az ujját szopta. Mit tegyek, kire hallgassak
Én "okosan" úgy gondoltam, h cumizzon inkább, azt legalább el tudom venni, az ujja meg idővel piszkos is lesz, meg az mindig ott van.
Működött is a cumis dolog egészen addig, míg el nem kezdett fogzani! Azóta nem hajlandó cumizni, csak az ujja kell (meg minden más, amit a szájába tud tömni)!
Csak reménykedni tudok, h leszokik majd róla, amikor mászni kezd, és szüksége lesz mindkét kezére!
Most 5,5 hónapos.
Szerintem hagyd, mást úgyse tudsz tenni, nem vagy ott minden pillanatban, h kirángasd a kezét a szájából!
Szia!
Az én kislányom 5 hónaposan fedezte fel az ujját,mikor kibujt az első foga. Addig se cumi,se az ujja nem kellett neki. Most 9 hónapos és ha álmos akkor egyből cuclizza az ujját. Hiába próbáltunk neki cumit adni,azt egyszerűen kiköpi. Megpróbáltunk kb 5 fajtát. Engem nagyon idegesít,de egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni. Reménykedek,hogy egyszer csak elhagyja.(de még ovis kora előtt.:)
Szia!
Erről nagyon megoszlanak a vélemények, de szerintem ujjszopás.
A szomszéd ikerkislányok 5 évesek, és nem tudják a szüleik elvenni tőlük a cumit. Állandóan a szájukban van, ha kiesik játék közben az udvaron ugyanúgy visszateszik a szájukba, a fogaik romlanak és deformálódnak. Volt már sok próbálkozás a szülők részéről hogy leszoktassák őket, de mindig nagy sírás, veszekedés, hiszti lett a vége.
Én az ujjamat szoptam kisiskolás koromig, nehezen, de sikerült leszokni, a fogaim teljesen jók, és az ujjamnak sem lett semmi baja. Az igaz, hogy elvenni nem tudod tőle, de ha nagyobb lesz a nappali tevékenységekhez, játékhoz, evéshez stb. mindkét kezét használnia kell. Az esti alvásnál pedig megnyugtatja vele magát.
Ja és lelkileg ugyanúgy megviselheti ha a cumit veszik el tőle, mintha az ujjszopást próbálják erőszakkal elhagyatni vele.
Persze nagyon sok minden függ a gyerekektől, van aki később magától odaadja a cumit pl. a mikulásnak, vagy a nyuszinak, vagy csak egy kis puha pléd kell neki helyette amit morzsolgathat, ezt előre nem lehet tudni!
És a szüleidnek is igaza van, ha Ő az ujját akarja szopni, nem tehetsz ellene semmit! :)
Olvass esetleg el még egy pár cikket a neten a témával kapcsolatban, és sikerül megnyugodnod!
Pl.:
További jó babázást, és jó egészséget!
A kisfiam nem cumizik. Az ujját ő is megtalálta, de elég ritkán szopizza. 6,5 hós, és mindig el van foglalva valamivel: játszik, mászik, csapkod stb. Ilyenkor mindkét keze kell, és az ujja még csak a szája közelébe sem kerül. Akkor szopizza, ha álmos. Ennyi.
Olvastam egy válaszban, hogy idősebb gyerekek szopják az ujjukat vagy cumiznak. Szerintem az esetek nagy részében ennek lelki okai vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!