1hetes csecsemönek teát vagy vizet lehet/ajánlott adni? A védőnő azt mondta nem kell neki, mert elég neki az anyatej. De szerintem szüksége van folyadékra vagy rosszul gondolom?
teát semmiféleképpen ne adj 4-5 hónapos koráig, kivéve persze gyógytea ha valamire kell.
mikor született a babám télen, panelban laktunk, 40fok, száraz levegő, a dokink mikor kijött, mondta, hogy forralt hűtött vízzel kínáljam, ilyen száraz hőségben kell, nem baj ha nem iszik de ha szeretne akkor legyen rá lehetősége. naponta 2x-3x megkínáltam, volt, hogy 1 hétig se ivott, volt, hogy 10ml-t legurított egyszerre :)
én ilyen dolgokban mindig az orvosra hallgatok.
a cukros víz meg van, hogy jó, nem kell mindent rögtön elítélni. én cukros vagyok, babám úgy remegett a 2. nap, csak úgy rohantam vele a friss gátsebemmel a csecsemősökhöz. kapta a cukros vizet, mikor már volt tejem is kellett neki egy adag, annyira leesett szegénykémnek a cukra :(
de valóban nem a táplálékot helyettesíti. bocs az offért :)
22:05: dettó ez a szitu nálunk is, de oly' annyira, hogy az én gyerkőcöm is tavaly áprilisban született:)) Minden evés után tejcsi, akármennyit evett. Jön aztán húzza fel a pólómat... Ha nem vagyunk itthon és nem megoldható a szopi, akkor hajlandó vízzel beérni, de itthon max 1-2 deci egész nap, többi meg tej. Nem bánom, ha ő ezt igényli. Később úgyis ihat amit akar, de anyatejet csak most!
Válaszolva a kérdésre: elég az anyatej! Szervezeted nyilván érzékeli, hogy meleg van, és ilyenkor sokkal hígabb tejcsit termel először, ami oltja a babád szomját! Ahogy más lepontozott válaszoló is írta, tedd gyakrabban mellre! Nem vagyok elvakult szoptatás mániás, és nem nézem le azokat akik nem tudnak szoptatni, vagy mást is adnak a babájuknak, csak ahogy már előbb is írtam, anyatejet csak most tud inni a gyermekem, én ezt a lehetőséget, ha tehetem, nem veszem el tőle!
xStefix-nek:
Régebben volt egy kérdés... Besárgult baba, anyuka vitte a kórházba vérvételre, stb. Ezt mondták neki a kórházban:
Idézem:
"Ajánlották,hogy 5%-os cukrosvizet itassak vele etetések között,attól hamarabb tisztul a szervezete".
Nem biztos, hogy olyan nagy hülyeség ez a cukros víz.
Isten ments, hogy vita legyen ebből! Csak úgy leírtam!
00:41 hol szültél?
Én az Uzsokiban!
Kedves Anyukák!
Tudom hogy nem ez volt az eredeti téma, de ha már belementünk...
Azt nem tudom, miért pont cukros víz, miért nem natúr, de a folyadékra szükség van és nekem azt mondták a kórházban, hogy összefüggés van a nem megfelelő folyadék bevitel és a sárgaság között. A vért a folyadék bevitellel hígul és ezzel esetleg elkerülhető a sárgaság. A szoptatásról ,,csak" annyit, hogy mélységesen egyetértek azzal, hogy az anyatej a legjobb táplálék! De valamire nem gondoltok! Tessék legalább megpróbálni elképzelni azt, hogy van akinek, ha megfeszül sincs teje! Nekem egyetlen gyermekem van és egy-két napig tudtam Neki pár csepp tejet adni. Nővéremnek műtve volt a melle (nem plasztika) és szintén így járt. Beszéltem olyan anyukával, aki a három közül, egyik gyermekét sem tudta szoptatni:-( Az mit adjon pl. a kórházban a picinek? Ne itassa, hátha kiszárad? Van akinél napok múlva indul be a tej és addig csak pár csepp van. Egyébként nekem pont egy ilyen anyuka mesélte, hogy besárgult a picije és ha tudta volna hogy itatni kell, inkább ad neki vizet.
off
14:59-nek
Szt Imrében 19-én hajnali 2kor:)
A sárgaságot (magas bilirubinszintet) a sok folyadék viszi ki az szervezetből, igen, ezért fontos a sárga babáknak a pótlás. (Az indirekt bilirubin a vörösvérsejt lebontása során keletkező toxikus vegyület. A pocakban a magzatnak még arányaiban sok vvt-je van, azonban a születés után ezek jelentős része lebomlik. A baba mája kezdetben éretlen még arra, hogy ezzel a nagy mennyiséggel megbírkózzon, ezért szaporodhat fel a szervezetében a toxin, ami látható sárgáságot okoz. A veszélye az, hogy a bilirubin, egyéb védelem híjján, átjuthat az ún. vér-agy-gáton és nagy mennyiségben idegrendszeri károsodást okozhat. - Ezért fontos a hatékony kiürítése.)
De, erre a legkiválóbb folyadék nyilván az anyatej, még inkább a kolosztrum. (Kiürülést segítő ill. azt hiszem, méregtelenítő anyagokat is tartalmaz.) Mivel előtejből annyira kevés termelődik és az újszülött olyan keveseket szopik egyszerre, elég nehezen mérhető a mennyisége. Az világos, hogy van akinek hamarabb, másnak később indul meg a teje.
Azért nem mentem bele korábban részletesen, mert általában nem egyértelmű azonnal, hogy mit tegyen az az anyuka, akinek sárgul a babája, de még vélhetően nincs (elég) teje, pl. a kórházban. A cukros víz sajnos sokat kritizált megoldás a szakemberek részéről, bár ritka esetben pont hogy ez kellhet (lásd cukros anyuka esete). A gond leginkább az, hogy egyes kh-i dolgozók nem mindig vannak tisztában azzal, hogy pontosan mit kellene tenni, ill. nem mindig haladnak lépésről lépésre, fokozatonként, hanem puff bele. Tulajdonképpen arra lenne szükség, hogy minden ilyen esetben megkérdezzenek egy szaktanácsadót is, hogy a sárguló babánál valóban szükség van-e pótlásra és ha igen, akkor milyen típusúra. (Én mondjuk akkor sárgaságra sima vízet adnék, ha már, de pontos információm nincs erre. Nem a cukor ugyanis a lényeg, ójaj, hanem a folyadék.)
Remélem, így már jobban megfogalmaztam.
Ami pedig az anyatej hiányát illeti: a javaslat úgy szól, hogy amíg az anyának van teje, addig lehetőség szerint azzal oltsa a baba szomját. Tehát csak szoptatott és vegyesen táplált baba esetében IS ez lenne az üdvös.
A kizárólag tápszeres babákat viszont meg lehet kínálni vízzel, ha jelzik, hogy szomjasak ill. elfogadják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!