Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért van az, hogy az anyateje...

Miért van az, hogy az anyatejes babákat később és lassabban táplálják hozzá, míg a tápszereseket előbb és gyorsabban?

Figyelt kérdés

Miért baj, ha egy anyatejes babánál is hasonló sebességgel történik meg a hozzátáplálás, mint a tápszerezetteknél?

Miért baj az, hogy az anyatejes kisbabámnak már napi kétszer adok bébiételt, úgy, hogy nincs semmi negatív reakció, és a babámat 5 hónaposan kezdtem el hozzátáplálni?

Míg a tápszeres babákat 4 hóstól is, és hamarabb kiváltják az étkezéseket, mint egy anyatejesnél?

2011. aug. 18. 13:02
 1/7 anonim ***** válasza:
37%

Nem baj! Miért lenne baj??

Azért mert a mostani világunk és társadalmunk azt sulykolja, hogy 6 hóig csak anyatejet ehet és még csak inni sem szabad a babának? Meg hogy szomjoltó az anyatej?

Ezek a mostani "elvek" 15-20 évvel ezelőtt más volt a szokás. Azt most lenézik. 15-20 év múlva pedig a mostani rendszert fogják lenézni.

Amúgy meg légy büszke magadra, hogy nem elvek és tankönyvek szerint neveled a gyereked, hanem érzésből. Nem attól leszel jó anya, ha állandóan a cicit adod, ha betartod a társadalmi normákat, az előírásokat, hanem attól, hogy figyelsz a babádra és az ösztöneidre. Gratulálok!!!!!!!!

2011. aug. 18. 15:01
 2/7 xStefix ***** válasza:
57%

Sajnos helytelen az az általános vélekedés, miszerint a tápszeres babákat már hamarabb érdemes elkezdeni hozzátáplálni. Itt a magyarázata, nem írnám le külön:

[link]

Akár anyatejes, akár vegyesen táplált, akár csak tápos egy baba, mindenképp 6 hónapos korban lenne jó elkezdeni etetni, nem hamarabb.

Az etetés sebessége sok mindentől függ - akik anyatejesek, sokan a HOZZÁtáplálást választják, nem pedig az ELválasztást. Ennek az a lényege, hogy a baba még hónapokon át kap anyatejet is, a szilárd csak kiegészítésként funkcionál. A hivatalos ajánlás szerint 1 éves korig az anyatejnek kellene fedeznie a táplálékmennyiség legalább 50%-át. Ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha fokozatosan csökken a szoptatás, nem villámgyorsan.

A tápszeres babáknál sem kellene egyébként rohanni, sem a kezdéssel, sem a hozzátáppal, mert az ő igényeik is hasonlóak, csak a "megoldás" más.

Az van, hogy nem volt 15-20 éve sem más a helyzet, csak akkoriban épp olyan áramlatok uralkodtak, amik elfedték ezeket az információkat. Messzire nyúlnak az összefüggések és nem is tartozik ide, de akkoriban sokaknak volt érdeke, hogy a gyerekek minél hamarabb egyenek és választódjanak el (és sokaknak ez még ma is érdeke, úgy tűnik..).

Ma már változott a helyzet, egyre többen látják meg ezeknek a dolgoknak az értelmét. A szoptatás természetes dolog és akkor működik a legjobban, ha nem nyúlunk bele kívülről. Minél kevesebb a zavaró tényező, annál tovább folyhat. Az ajánlott hozzátáplálási életkor kitolása is pont azt a célt szolgálja, hogy mind a baba, mind az anya minél tovább élvezhesse a szoptatás/anyatej áldásos hatásait.

És végül, azoknak, akik a szoptatást "propagálják", vajmi kevés anyagi érdekük(!) fűződik ahhoz, amit javasolnak. Azzal, ha valaki megtanulja, hogyan kell jól csinálni, hatalmasat nyer - de mindezt a maga és babája számára. A szoptatást pártolóknak nem az a célja, hogy minél több pénzt húzzanak le a szülőkről (mert majdnem mindent a profit irányít, nem a felebaráti szeretet), hanem az, hogy segítsék a következő generációt egy egészségesebb élet elindításában.

2011. aug. 18. 15:34
 3/7 anonim ***** válasza:
Ha a szoptatást pártolóknak nem az a célja, hogy minél több pénzt húzzanak le a szülőkről, akkor a szopis tanácsadók miért kérnek irdatlan összegeket a tanácsért?
2011. aug. 18. 16:24
 4/7 xStefix ***** válasza:

Kevés ibclc van, akik magánpraxisban (is) dolgoznak, nagy részük önkéntesként működik pl. a Ligánál. És nem gondolom, hogy ugyanaz az összeg irdatlan lenne, amit egy "sima" magánorvos is elkér egy magán vizsgálatért. Vagy mindkettő rengeteg, vagy egyik sem, kinek hogy. Aki pedig 10ezret is elkér tanácsadó létére, ott lehet, hogy valami nincs rendben...

Nekem már jópárszor segítettek, de soha egy fillérembe nem került. Igaz, nem kellett személyes konzultáció, elég volt a telefon is.

2011. aug. 18. 17:59
 5/7 A kérdező kommentje:
Én is szeretnék egy évig szoptatni, csak nem szeretném azt, hogy 7-8 hónaposan a babám napi csak egyszer kapjon szilárd ételt. Miért lenne baj az, ha normálisan etetném, naponta többször, főzelék, gyümölcs, levesek, közben meg szopizna is persze. Mert én már napi kétszer adok neki (gyümit és főzi-gyümit) és semmi baja, viszont az egyik kérdésben kaptam is a fejemre.
2011. aug. 19. 09:24
 6/7 A kérdező kommentje:
ja, és a két étkezés után mindig van kis szopi, amennyi kell neki.
2011. aug. 19. 09:25
 7/7 xStefix ***** válasza:

Mindenki maga dönti el, hogyan csinálja.

Én úgy készültem, hogy sokáig szeretnék szoptatni, ezért megfogadtam az ajánlást és nem rohantam a dolgokkal. Nagyon lassan váltottuk ki a szopásokat és el is értem, amit akartam. A lányom se lett válogatós (kivéve mostanság, de épp dackorszakban van..).

A gyors tempónak az a hátránya, hogy növeli a korábbi elválasztás esélyét. Minél hamarabb kezdik el etetni a babát és minél gyorsabban haladnak, várhatóan annál hamarabb fogja abbahagyni a szopást. (Ez persze nem 100%, de a tendencia ez szokott lenni.) - Márpedig, a szakmai javaslat legalább 1 év, de akár még tovább is. Ezt pedig lassabb tempó mellett a legkönnyebb elérni.

Arról nem beszélve, hogy a gyerkőc egészségének sem biztos, hogy az tesz jót, ha túl gyorsan kell átállnia a szilárd ételek emésztésére. Sem az emésztőrendszernek, sem az immunrendszernek (a kettő nagyrészt azonos) nem az az optimális, ha túl gyorsan kell alkalmazkodnia egy teljesen másfajta máködéshez.

Csak azért, mert a mai világ rohan, nem kell mindenben utána rohannunk.

De mondom, mindenki maga mérlegel és a legjobb belátása szerint dönt. Én ezt látom célravezetőnek.

2011. aug. 19. 16:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!