A hozzátáplálással meg kell várni, hogy betöltse a hat hónapot?
Tanácsadó-képzés:
A lányom 3,5 éves és igen, minden eshetőség megvan rá, hogy 29 évesen (fizikailag) ugyanott legyen, ahol most én, hiszen 50%-ban belőlem van. Remélem, nem így lesz.
DE, én azt látom, hogy egyes anyukáknak (és talán neked is) semmit nem mond az a kifejezés, hogy KOCKÁZATCSÖKKENTÉS. Mert (főleg a hosszú távú) szoptatás biológiai része pontosan erről szól! Az, hogy én 40 hónapig szoptattam, nem azt jelenti, hogy egész életében makkegészséges lesz a gyerekem, de hülye is lennék, ha így gondolnám! Viszont azt hiszem és meg is tapasztaltam már nem egyszer, hogy nagyon is sokat tettem az egészsége védelméért azzal, hogy ennyit szoptattam. Konkrétan, akkor is védte őt az anyatej, amikor 1 évesen az egész család influenzás lett és akkor is, amikor 3 évesen bölcsődébe került. Ezek persze egyéni dolgok és ahogy pont én írtam korábban, ennyiből nem lehet messzemenő következtetést levonni.
De akkor nézzük tudományosan: a 3 éves anyatejben is megvan mindaz, aminek lennie kell (és amire egy 3 éves! gyereknek szüksége van). Nyilván nincs annyi zsír és tápanyag, mint egy csecsemőt szoptató anya tejében, de minek is lenne, ha már nem csecsemő, aki eszi? A szervezet (Természet) sosem pazarol! Ellenben, ellenanyag legalább annyi van. És miért? Mert általában ekkortájt kerül a gyerek társas közegbe, ahol egy csomó új fertőzőforrással kerül kapcsolatba. (Ugyanilyen ugrás van egyébként 1 éves kor körül is, amikor a gyerek aktívan mászik ill. megindul és a nagyobb mozgástér miatt arányosan több kórokozóval kerül érintkezésbe.) Ezek miatt ismételten megnő a tej imunnvédő anyagainak a szintje, ezzel is támogatva a gyerek saját védekezőképességét. (És ez nem azt jelenti, hogy anyatej nélkül nem megy, "csak" annyit, hogy ez SEGÍT, ha kell. Aki szerint ez rossz dolog....)
Szóval az anyatej egy intelligens és élő folyadék, aminek az összetétele folyamatosan alkalmazkodik a szükségletekhez. És ezért van az is, hogy az anyatejnek egészen addig van biológiai jelentősége a gyerek számára, amíg csak szopik / anyatejet kap. Ha ez 1 év, akkor annyi, ha 5, akkor annyi.
Bocsi, lehet hogy hülyeséget kérdezek, de Stefi neked 3,5 évesen nem is eszik mást csak anyatejet? Elvesztettem a fonalat itt a nagy vitátokban. :)
Az én kislányom 23-án lesz 5 hónapos, napi egyszer gyümit eszik, egyszer pedig már bébiételt. Egyszerre elfogyasztja az egy üveggel és nagyon élvezi, szereti, hála az égnek semmi baja tőle. Én sokáig akartam szoptatni, de rajtam kívül álló okok miatt nem jött össze sajnos. Pontosan azért akartam én is szoptatni, hogy a babám minél egészségesebb legyen, de hamar tápszeres lett (2 hósan) a doktornőnk javasolta 3-3,5 hónaposan a hozzátáplálás elkezdését.
Dehogy csak anyatejet. Az már azért durva lenne. :)
6,5 hósan kezdtem a hozzátáplálást, 1 hónap múlva váltottuk ki az első szopit, 9 hósan a másodikat, 1 évesen a harmadikat. A negyedik valamikor 15-16 hósan jött be, de nagyon sokáig úgy is maradt, hogy csak 4x evett egy nap szilárdat. Kb. 2 éves lehetett talán, amikortól rendszeresen van reggeli is.
A szopit tekintve arra emlékszem, hogy 11 hósan hagyta abba a hajnalit, mert délutánra beiktattam plusz 1-et az ebéd és a vacsora közé (akkoriban még nem uzsonnáztunk). Tehát ekkortól szopott menetrendszerűen reggel, délelőtt (alvás előtt), délután és este (alvás előtt). És ha valamikor kellett még napközben. Később eltolódtak az időpontok, de 18 hósan álltunk át a napi 3-ra, aztán 2 éves kora után a napi 2-re. 19 hónapos koráig este is rajtam aludt el, 25 hónapos koráig pedig a délutáni alvás előtt. Ezek után pedig több, mint 1 évig ment még a reggeli-esti szopizás, de ekkor már régóta egyedül aludt el, sőt, kéthetente napokra el is tűntem, mert esti egyetemre járok Pestre. Hát így alakult.
:)
Köszi! Hasonlóan gondoltam én is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!