A hozzátáplálással meg kell várni, hogy betöltse a hat hónapot?
Én is egészségügyi területre készülök, szóval nem vagyok laikus a témához. Az információ pedig szoptatási tanácsadóktól és laktációs szaktanácsadóktól ill. az őket tömörítő szakmai szervezetektől származik, akiknél jobban, úgy vélem, senki nem ért a szoptatáshoz. Nekik a szoptatás a fő szakterületük, ellenben a gyerekorvosoknak, védőnőknek köztudottan nem. Az, hogy a munkájukból kifolyólag utóbbiak is találkoznak szoptatási probléma-helyzetekkel, egy dolog - én ilyenkor mindig arra leszek nagyon kíváncsi, hogy vajon a "profok" által gondozott anyukák között milyen arányban osztódik a szoptatási időtartam, a gyerekkori betegségek előfordulásának gyakorisága és hasonlók. Mert ugye nem az a lényeg, ki mióta van a szakmában vagy épp hány tudományos fokozata van, hanem az, hogy amit terjeszt, az igaz-e és hatékonyan segíti-e az anyukákat (jelesül a szoptatás minél további folytatásában).
Szóval az, hogy valaki milyen régóta dolgozik eüs területen, a szoptatási "tanácsadás" szempontjából pont hogy nem annyira jó ütőkártya és nem is releváns. Meg lehet nézni, hogy pár évtizeddel ezelőtt általában meddig szoptattak az anyukák. Ritka volt az, aki pár hónapnál tovább tudott, mert teljesen rossz gyakorlat élt a köztudatban. (Az én anyukám is 6 hetesen már tápszerezett, mert "kevés volt a teje", aztán 3 hósan már hozzátáplált. És nem én lennék itt az egyetlen ilyen, gondolom.) Ezek a hibák azóta már részben sikeresen módosultak, de még mindig számtalan tévhit él az emberek fejében, amiknek a fenntartásában sajnos nagy szerepe van az egészségügynek is.
Egyébként "természetesen" komoly viták folynak erről a témáról is a szoptatási szakemberek és az eüsök között, mert az eü rendszere nem arról híres, hogy elég tempósan változna... A hozzáállásról nem is beszélve.
Ha szükséges, linkelek szakmai oldalakat, de mindenki rá tud keresni a neten is, nem titkosak az ajánlások, sőt.
De mindezzel nem akarok itt vitát szítani, ugyanakkor muszáj volt jeleznem a dolgot, mert szakmailag ez a korrekt.
Stefi, olvass utána. nem kötekedni akarok, de épp a hetekben változott. még a who is azt nyilatkozta mostanában, hogy 6 hónapos koráig el kell kezdeni.
én egyébként úgy voltam vele, hogy 6 hónapig csak szoptatom a babámat. nagyon allergiás vagyok, ráadásul ételekre, így orvostól orvosig jártunk, hogy ki mit ajánl, hogy csináljuk, hogy elkerüljük a babámnál az allergiát.
nem volt olyan orvos aki azt mondta, hogy várjunk 6 hónapos koráig, mindegyik kivétel nélkül azt mondta, 4 hónapos kezdjük. pontosan meg volt adva mit mikor vezessünk be, pl.6,5 hónaposan kóstoltattam a ribizlit! akkor már 3 étkezés ki volt váltva!
egyedül a tehéntej az ami 2 éves koráig tabu nálunk, minden mást eszik.
lassan 2 éves és hála istennek nem allergiás.
én annyi idősen már kórházban töltöttem a fél életemet...
azért ez elgondolkodtató, nem?
Adj nekem linket vagy címet, légy szíves, mert én nem tudok ilyesmiről, de nem is hallottam efélét! Fenn vagyok a szopisok szakmai levlistáján, szóval tudnom kéne róla, ha tényleg így van.
Egyébként én is tele vagyok bajokkal az elmúlt 10 évben, miután tápszeres baba voltam. A lányom viszont alig volt még beteg a 3,5 év alatt, ő az egyik legegészségesebb gyerek a bölcsiben. Nem mondom, hogy csak a szoptatási és a hozzátáplálási módunk miatt, de hogy volt benne szerepe mindkettőnek, az tagadhatatlan.
Szóval kinek van igaza? ;)
A glutén a másik téma, amit most gőzerővel nyomatnak, de ezügyben is megy már a szakmai harc... Nem tudom, én igyekszem nem összeesküvéselmélet-hívő lenni, de mindig az jut ilyenkor eszembe, hogy vajon kinek is éri meg az, hogy a gyerekek minél hamarabb kezdjenek enni (és csökkenjen le a tej és kelljen esetleg még tápszer is).... Ellenben a szopisok mindenféle anyagi juttatás és profit nélkül kampányolnak, csakis azért, hogy a gyerekem egészségesebb legyen. Megrögzött vagyok, sajnos, nekem az utóbbi a szimpatikusabb, én bennük hiszek.
Hogy jön ide az, hogy te most érezd-e magad hibásnak, mert nem tudtál szoptatni?
Komolyan, ne haragudjatok, de itt (is) a példa arra, amikor egyes tápis anyukák mintha már üldözési mániába hajlanának. SENKI nem szólta le a tápszereseket, semmilyen oknál fogva, de akkor meg nem tudom, honnan jön ez a számonkérés. Nem kell mindenhol rémeket látni és olyan dolgokat gondolni a szavak mögé, amik nincsenek ott.
Megértem, ha valakinek nem úgy sikerül, ahogy szeretné és csalódottságában újra és újra leírja a baját, de ne menjen már át a dolog alaptalan vádaskodásba senki felé.
Az xy-nak bejött, de yx-nek meg nem - történetek pedig nem bizonyítják azt, hogy a korai hozzátáplálás annyira egészséges dolog, sem azt, hogy a fél éves korban elkezdett egészségtelen vagy hátrányos. Ezek egyedi esetek, semmi több.
(Az enyém is ennyi idősen kezdte és 40 hónapig szopott, és alig volt beteg eddig. Akkor? Pont mi vagyunk a nagykönyvi példa, de mi is csak egyetlen eset. Nem ebből kell messzemenő következtetést levonni.)
Az pedig, hogy a csak tápszeres babáknak sem javasolt a korai hozzátáplálás, pl. itt is leíródott már:
5. bekezdés
Már megint. Írtam én, hogy te hülyeséget csinálsz? Nem, sőt, nem is gondoltam rá, wow. Csak annyit, hogy azért, mert neked ilyen tapasztalataid vannak, még nem biztos, hogy a világ pontosan így működik.
És nyilván pontosan úgy sem, ahogyan én csináltam az én gyerekemmel. Jelesül, én is tápos gyerek voltam (a régi trendnek megfelelően) és bár gyerekként nem volt sok bajom, az elmúlt 10 évben akkora orvosi paksamétám gyűlt össze, hogy az öregek megnéznek, ha időnként orvoshoz megyek és viszem magammal. De, a lányom még alig volt beteg. Akkor most kinek van igaza? Nem ez a lényeg.
Nyilván nem csak a hozzátápláláson múlik, ki mikor és mennyire lesz beteg később. 100 másik dologtól is függ. Viszont, ha az anyukának módja van arra, hogy támogassa a gyereke egészségét (márpedig van módja rá), akkor szerintem kötelessége ezt megtenni. És aki figyeli az ajánlásokat és megbízik a szakemberek javaslataiban (esetleg még kicsit érti is, hogy mit MIÉRT mondanak), annak világos, hogy miért azt ajánlják, amit.
Abba most hagy ne menjek bele, hogy mi van az elmúlt évtizedekkel meg a mostani időkkel, hogy miért mások ma az ajánlások, mint régen, mert nem ide tartozik és hosszú. De elhiheted, hogy megvan mindennek az érthető és értelmes magyarázata, max. szakmai jellegű. Ma már nincs annak alapja mint tanács, hogy "dehát régen is felnőttek így a gyerekek" vagy "az én ismerőseim körében ez így vagy úgy van". Ezek nem magyaráznak meg semmit.
Én szakmailag is foglalkozom a szoptatással, ill. dietetikusnak tanulok, úgyhogy igyekszem azt mondani, ami van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!