Hogy rakjátok el a barack és szilva kompótot babátoknak? Októberben lesz 1 éves és télre jó lenne elrakni.










Barack: A barackot alaposan megmosom, a héját lepucolom, majd a gyümölcsöt azonnal citromsavas vízbe dobom, hogy ne barnuljon meg. Amikor már mindet megpucoltam, a tisztára mosott, lecsurgatott üvegekbe teszem a felezett/negyedelt barackokat. Mindegyik üveg tetejére teszek egy kanálnyi cukrot (ízlés szerint, mi nem szeretjük nagyon édesen) és kb. félig felöntöm hideg vízzel (még a gyümölcs is fog levet engedni, ezért csak ennyi). A tetejükre először celofánt teszek, erre késhegnyi szalicilt vagy na-benzolátot szórok, majd csavarral is lezárom az üveget. Így a tartósító nem ér a gyümölcshöz, a baba is nyugodtan kaphat majd belőle. Garantáltan el fog így is állni :) A lezárt üvegeket nagy edénybe vagy egy tepsibe teszem (sütőben is csinálhatod!), az edényt felöntöm az üvegek feléig vízzel. Addig forralom az edényben a vizet, míg az üvegekben a lé gyöngyözni kezd. Ekkor lezárom a gázt. Az üvegeket takarók közé teszem és másnapig "dunsztolom". Ha szeretitek, a barackra tehetsz 1-2 szem szegfűszeget is.
A szilva így készül:
Kell hozzá :szilva, szegfűszeg, cukor.
Elkészítése:
- a szilvákat megmosom, belerakom az előkészített (kiforralt, megszárított üvegekbe, 1-2 szegfűszeget szórok bele üvegenként.
1:3 arányban cukorszirupot főzök (1 kg cukrot 3 liter vízben feloldok és felforralom), és azon forrón leforrázom vele az üvegbe tett szilvákat.
A lezárás ugyanaz, mint a baracknál: itt se a gyümölcsre, hanem a celofán és a csavar közé kerül a tartósító. Azonnal lezárom, és száraz dunsztban hagyom kihűlni .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!