Miért van mostanában annyi tápszeres baba? Talán nem eléggé kitartóak?
Ez a téma lerágott csont. Nekem öt napig volt tejem. Addig is fejtem mert a babám képes volt másfél órát is üvölteni a cicimen de képtelen volt kiszívni a tejcsit. Már tele volt csomóval a mellem. Tehát fejtem. Vérzett már a mellbimbóm is annyira próbálkozott ő is és én is. A doki szerint nagyon mélyen voltak a tejcsatornáim. Nem tudom. A lényeg, hogy szedtem homeos szert, More milk-et, ittam a tejserkentő teákat, a férjem főzte a rántott levest és pihentem is hiszen felkelni sem tudtam a szülés következményeitől amiket most inkább nem részleteznék. A lényeg, hogy úgy érzem minden tőlem telhetőt megtettem azért hogy szoptatni tudjam a gyerekemet. Tehát nincs lelkiismeret-furdalásom. Amikor elapadt a tejem sírtam, de azt is leküzdöttem mert reméltem hogy ez csak egy átmeneti állapot. Hidd el, nagyon szerettem volna ha a gyerekem anyatejen nő fel, mert annál egészségesebb táplálék nincs a babának. De el kellett fogadnom, hogy tápszereznem kell őt. Amitől az immunredszere sosem lesz olyan erős mint egy anyatejes babának. Tehát ez már önmagában hátrány. Valamint marha drágák a tászerek bár én kizárólag minőségi tápszerrel etetem. Nem is volt még beteg a 11 hónap alatt. De ne gondold hogy a tápszerezés olyan marha áldásos állapot. Míg egy szoptató anya bármikor és bármilyen helyzetben képes táplálni a gyermekét addig egy tápszeres babáról ez nem mondható el. És még sorolhatnám. De nagyon gusztustalan a kérdésed megfogalmazása mert bűntudatot akarsz kelteni azokban az anyákban akik valamilyen okból nem tudják a mellükből táplálni a gyermeküket. Nagyon szoptatós párti a magyar tásadalom hála az égnek, de te szégyeld magadat, hogy ilyen rosszindulatú vagy. Miért ne lenne kitartó egy anya aki kilenc hónapig várta a gyermekét. Még nem hallottam olyan anyáról aki ne akarta volna szoptatni a gyerekét. Az összes ismerős kismami két vagy akár három évig szoptatta a gyermekét a környezetemben. És van olyan is aki még öt napig sem. Ez van. A tápszeres anyák semmivel sem rosszabbak a szoptatós anyáknál, bármennyire is ezt szeretnéd éreztetni. Tehát szállj magadba és gondolkodj mielőtt mások felett ítélkezel. És kívánom hogy soha ne érezd azt a fájdalmat amit akkor érez az ember amikor elapad a teje idő előtt, vagy amikor szétfeszül a melled és folyik belőle a tej, a gyerek meg 20 ml-t szív ki egy óra alatt.
És most indulhat a lepontozás.....
Az egyik valaszolo irta helyesen, h az anyak 99%-a tudna szoptatni, ami igy igaz (persze ezeket a lurkok neha ezt megcafoljak, mert hat ok is egy nelkulozhetetlen resztvevoi ennek a tarsas dolognak:-). Ezzel szemben joval tobb tapszeres baba baba van, mint kellene lennie. A problemat nem ott latom, h ezek az anyukak nem szeretnek szoptatni a babajukat, mert hat ok is a legjobbat szeretnek a gyermekuknek. Meg csak nem is az, h nem lennenek kitartoak, hiszen egyes anyak szinte vert izzadnak, h szoptatni tudjak a csoppseguket.
A problema gyokere szerintem ott van, h sajnos nincsennek meg a megfelelo ismereteik a kismamaknak a szoptatasrol,h mikent mukodik, es a felemerulo problemakat hogyan lehet megoldani. En nagyon jo dolognak tartanam, ha minden kismamanak tartananak egy szoptatas elokeszito tanfolyamot a gyermekuk szuletese elott. Nem csak ugy nagyvonalakban, hanem valoban reszletesen, minden apro buktatot kielemezve.
A fiam 4 honapos, jelenleg is szopizik. Nekem is rengeteg problema volt, ami miatt majdnem feladtam a szoptatast, ha nem kapom meg a kello segitseget ( verzo mellbimbok, irto fajdalmas szoptatas a kezdetekben, szopi sztrajk, mellgyulladas, ideiglenes tejhiany a novekedesi ugrasoknal, tul eros tejado reflex, ami a bebim bemergelte es meg szamtalan problema). Szoptatasi tanacsado segitseget vettem igenybe, es igy szakember segitsegevel, tanacsait betartva sikeresen athidaltuk a problemakat.
Mindezek ellenere ugy gondolom, h a tapszer NEM mereg, hanem kifejezetten a kisbabak szamara kifejleszett taplalek, ami tartalmazza a fejlodesukhoz szukseges tapanyagokat. Mar van olyan tapszer, ami hozzajarul a belflora kialakulasahoz is.
Legyen a babank tapszeres vagy anyatejes kivanok nekik erot es egeszseget, az anyaknak meg sok oromot a csemeteikben!:-)
kedves kérdező...
az én babám szinte kezdetektől tápszeres..és mégis nyugodt...nem csak attól függ h tápszeres e vagy sem...egy sírást nem hallani tőle...
illetve hozzá füzőm nem saját akaratombol nem szoptatom..vagy szoptattam..hanem nekem szép lassan elapadt mert a babó után derült ki h gerinc daganatom van..és iszonyu fájdalmam volt...még lábra se tudtam állni mert pont olyan ideget nyomotth összecsuklott a lábam...a férjem mindenbe seghitett volt h ugy etettem h ő tartotta a mellemhez a picit mert a kezembe se volt erő annyira fájt a gerincemtől lefele...és sztem....nem kéne ezzel jönni h nem elég kitartóak a kismamamák..igen van olyan aki nem akar szopiztatni és akkor mi van...az ő dolga tápszeren is fel nő a gyerkőc...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!