Barátnőmért aggódom: szerintetek mire lesz jogosult?
Hát az nem sok :( Annyira nem állnak jól anyagilag, sőt így szerintem gondjaik is lesznek.
Most nem tudom, hogy ő számított a gyedre, tgyás-ra, vagy így vállalták a babát. Majd rákérdezek, de jobb lett volna, ha újra dolgozik. Így nem lesz könnyű, persze ők tudják. Meg nem is akarok beleokoskodni a dolgokba, csak tudni akartam, köszönöm.
De a gyed alatt is biztosítva vagy, vagy az nem érdekes?
Gyed alatt csak akkor vagy biztosított, ha van mögötte munkaviszony.
Ha egy éve szűnt meg a munkaviszonya, akkor még van esély, hogy járjon a tgyás és a gyed.
El kellene mennie a Munkaügyi Központba, és megkérdezni, jogosult-e álláskeresési támogatásra, és ha igen, akkor mennyi időre.
Ha jogosult, akkor az álláskeresésin töltött napokat is beleszámítják a biztosítotti időbe, így már tud kalkulálni, hogy megvan-e a 365 nap szülés előtti két éven belül. Ha megvan, és még marad is a támogatásból, akkor a tgyás után újra meg kell igényelje az álláskeresésit, és annak fennállása alatt meg a gyedet.
Ha van elég napja álláskeresésiből, akkor így mindkettő járhat.
Ha nincs elég napja, akkor is jó lehet még a tgyásra, mert az ahhoz szükséges 365 napba be lehet számítani a munkaviszony megszűnése utáni gyed idejét, a gyednél ilyen lehetőség sajnos nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!