Paradicsomot hogy rakjam el télre?
nem most akarom csak eszembe jutott
első akkor úgy rakjam el mint ha simán házi lenne?
Ha ételbe teszed, akkor fagyasztva ugyanolyan íze lesz, mint a frissből készítettnek... Évek óta (majd 20 éve csinálom).
Persze, ha levet akarsz, akkor itt egy ötlet: [link]
Mondjuk, én soha nem teszek tartósítót közvetlenül a befőttbe, lekvárra, télire eltett levekbe, hanem az üveg tetejére teszek egy celofánt, arra a tartósítót, majd újabb celofán vagy ha az üveg csavaros, akkor a csavar következik. Így kerül az üveg a kigőzölésre. Még soha nem romlott meg semmi, max, ha elpattant a befőttes gumi vagy rosszul tettem fel a csavart.
Én írtam, hogy nem teszek magába a lébe (de semmilyen befőttbe, lekvárba se) tartósítót, hanem vagy a két celofán közé vagy a celofán és a csavaros fedél közé szórom. Itt olvashatsz erről bővebben: [link]
Ha barackot, körtét teszek el szeletelve, abba a vízbe, amib4e a megpucolt szeletek kerülnek, vagy pici borként vagy citromsavat teszek, hogy ne barnuljon meg a gyümölcs. Különben maga az eljárás,( mármint a befőttkészítésé) ugyanaz, mint a régi módszer: hámozás, cukrozás (én nem szoktam pl. a kajszit, őszibarackot sziruppal készíteni. Csupán meghámozom (pár percre forró vízbe dobom a már megmosott egész gyümölcsöt, így könnyen lejön a héja). Aztán darabolom, majd az üvegekbe teszem. A tetejére ízlés szerint teszek cukrot (mi nem szeretjük a nagyon édes dolgokat, így a gyümölcs érettségétől függően fél-1,5 evőkanál cukor), majd pici víz kerül rá, de ne legyen túl sok, mert gőzölés közben még a gyümölcs is enged vizet!). Aztán jön a celofán, rá a tárósító (szalicil vagy benzolát), majd a köv. réteg celofán vagy a csavar.
A paradicsomot is lehéjazom ( forró vízbe dobom, majd kiszedem), utána átengedem gyümölcscentrifugán. A levet lehet ízesíteni pici sóval, cukorral esetleg néhány zellerággal. Felteszem főni, addig fő, míg a habját elfövi. Utána lehet palackokba tölteni, majd ugyanúgy zárom le, mint minden mást.
Szoktam még hámozott paradicsomot is eltenni, ugyanezzel a technológiával...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!