Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szobatisztaság miért 2 éves...

Szobatisztaság miért 2 éves korban?

Figyelt kérdés

Anyukám azt mondja, hogy én már 10 hónaposan bilibe végeztem a dolgomat. Mivel még nem tudtam fogni, rugdaltam a bilit, hogy használni akarom.

Anyuék azt csinálták, hogy fél évesen odaadták a bilit, hogy ismerkedjek vele, mint egyfajta marketingfogás.

Az elmondása alapján nem értem, hogy akiket hallok-olvasok, miért csak 2 éves korban biliztetnek.

Vagy én voltam koránérő?

2011. jún. 20. 16:01
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Van egy 14 hónapos fiam és egy 3 éves lányom. A lányom bilijéért a fiam meg van veszve, mióta mászni tud. Érdekli, de ez nem azt jelenti, hogy érett lenne a használatára.

Póénból és mert érdekli, ráültettem, pattant is fel róla rögtön.

Ha te valóban 10 hónaposan igazi szobatiszta voltál és nem csak véletlen sikerült beleprodukáni valamit, akkor te tényleg korán érő voltál. De az is lehet, hogy az idő megszépít mindent és anyukád egy kicsit máshogy emlékszik, mint az valójában volt.

2011. jún. 20. 16:05
 2/13 anonim ***** válasza:
30%

huha, mekkora vita lesz ebből:D

Engem a múltkor itt lecsodagyerekeztek, mert azt merészeltem írni, hogy 16 hónaposan szobatiszta voltam:)

Ez mekkora képtelenség ugye??:DDD

Én sem értem ezt a mizériát, ez ugyan olyan divat, mint hogy 6 hónapos kor előtt ne egyen semmit a baba, csak tejet.

5 en vagyunk tesók,4en 2 éves kor alatt lettünk szobatiszták, legkisebb öcsémre meg 2 évesen.És normálisak vagyunk, nem okozott ez semmilyen értelmi vagy bármilyen bajt, frusztrációt.

Fiam 8 hónapos, amint megtanul magától ülni, bilire fogom tenni.

2011. jún. 20. 16:06
 3/13 anonim ***** válasza:
86%
Régen textil pelenka volt az elterjedt, akkor szerintem még nem is volt eldobható, vagy nagyon drága volt. A textil pelus meg nem zárja úgy magába a nedvességet, kellemetlenebb a babának, gondolom ezért lett mindenki hamarabb szobatiszta (én is állítólag 1,5 évesen).
2011. jún. 20. 16:07
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem Te voltál korán érő. Véleményem szerint ezt gyerekenként változó. Mint ahogy minden más is. Nincs két egyforma gyerek. Az én kisfiam 18 hónapos de még nagyon messze vagyunk a bilizéstől. Nem mondja ha kaki,pisi van. Nem is érdekli még. Keresztlányom 2 éves,ő nem beszél még így ő sem szól,csak mutogat ha bekakilt. A pestvére pedig már 17 hónaposan szobatiszta volt.De sok ismerős baba van akik már másfél évesen szobatiszták. Erre a babának is megkell érni,nem szabad erőltetni.
2011. jún. 20. 16:09
 5/13 anonim ***** válasza:
60%
Nem voltál te korán érö, mert ezelött úgy volt a szokás ahogy téged is szoktattak. Anyukám mesélte nekem, hogy mi is egy évesen mindannyian szobatiszták voltunk. Ezt annak tudom be hogy akkoriban nem voltak kidobható pelusok, és igen is érdeke volt egy anyának hogy melöbb bilire szoktassa gyerekét. Manapság legalbb is itt Ausztriában, de Nyugateurópában 3éves kor körül várják el a gyerekektöl ezt. Söt, amikor én bilit vásároltam, ámkérdezett a bolti eladó hogy csaknem picinek veszem?(akor volt 1,5 éves a gyerekem)
2011. jún. 20. 16:11
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Én is másfél évesen már szobatiszta voltam, párom szintén - régen a textilpelenka nem zárta magába a nedvességet, nem volt olyan kényelmes, mint a mostani eldobható pelusok, ezért könnyebben kicsípte a fenekünket, könnyebben leszoktunk róla. Manapság az eldobható pelusról nehezebb leszoktatni a gyerkőcöket (21 hós lesz az enyém, és ha van kedve, akkor szól, hogy kaki van - de már csak utána, előre még soha nem jelezte. A nagy melegekben próbálkozunk a kisgatyával is - simán bepisil, és néz le a lábára, hogy folyik a pisi végig neki. Na, mit és hogyan csináljak? Bilire és wc-re ültetve sír, le akar róla szállni, ennél jobban nem tudom és nem is akarom erőltetni.)
2011. jún. 20. 16:17
 7/13 A kérdező kommentje:

Igen, az én koromban textilpelusos világ volt még, 80'-as években. Valószínűleg kényelmetlenebb is volt, mint a mostani eldobhatósak. Állítólag magam alól szedtem le, és csak a nejlon maradt rajtam.

A hozzászólásotok alapján pláne nem értem, hogy mért várnak a babák manapság 2 éves korig :-) Vagy az eldobhatós pelus ennyire kényelmes lenne?

Nekem 3 hónapos múlt a babám, de félévesen be fogok szerezni neki egy bilit, aztán kíváncsi leszek, hogy ő mikor fog "érni".

2011. jún. 20. 16:21
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, h te és sokan mások (köztük én is) extrém korán lettünk "szobatiszták", de ez nem valódi szobatisztaságot jelölt. (Pl. anyukám elmondása szerint, evés után ráültetett a bilire és addig ott ültem, amíg nem történt vmi) Ez nem szobatisztaság. Akkor szobatiszta egy gyerek, amikor érzi az ingert ÉS vissza tudja tartani a pisit, kakit legalább pár másodperc erejéig. Erősen kétlem, hogy 10 hónaposan, vagy akár 1 évesen egy baba erre képes.

A másik, hogy a környezetemben sok hasonló felfogást látok, mint a tiéd. Elkezdi a szoktatást jó korán (ami persze érthető abból a szempontból, h egy vagyon a pelenka), aztán hónapokban mérhető (jó sokban),mire a gyerek megbízhatóan szobatiszta lesz és nem lesznek balesetek.

Én a veled ellentétes véleményt képviselem. Lányom 2,5 éves. Tavaly próbálkoztunk nyáron a bugyival, 10 esetből 8-szor bepisilt. Vettem bilit. Ruhástul ráült, anélkül nem (és nyilván nem fogom erőltetni, h megutálja). Ősszel vettünk szűkítőt. Na, az tetszett neki egy ideig, amikor láttuk, hogy jön a kaki (elbújt, szólt, h ne nézzük), ráültettük és a WC-be kakilt. De ennek köze nem volt a szobatisztasághoz.

3 hete nagyon jó idő volt hétvégén, vidéken voltunk. Nosza, fel a bugyit. Udvaron megmutattuk a helyet, ahova pisilhet. 10-ből 8-szor odaért és nem csurgott be. Hazajöttünk, gondoltam itthon is folytatom, ha már elkezdtük. Az első 3 nap volt egy-két baleset, utána már csak elvétve. A lányom két hete szobatiszta. Ráadásul önkiszolgáló. Letolja a nadrágot, bugyit, belepisil a bilibe és szól, hogy kész van. MINDIG elérünk a WC-ig, simán visszatartja. Ma elmentünk boltba messzebbre. Izgultam, nehogy ott kelljen neki, nem kellett szerencsére. Hazaértünk, ment a WC-be, ruha le, bilibe pisil. Megdicsértem, h milyen ügyes, kérdeztem, h a boltban nem kellett? Válasz: ott nincs WC.

Összegezve az álláspontomat: meglátásom szerint az esetek többségében kb egyszerre válnak agyban éretté a szobatisztaságra a gyerekek. Csak az egyik oldal hónapokig cserélgeti a pisis bugyit, a másik pedig tovább pelenkáz, de jó esetben 1-2 hét alatt abbamaradnak a balesetek. Megmondom őszintén, nem volt kedvem szőnyegből, kanapéból pisit sikálni, netalán újat venni, így én a kivárásos módszer mellett döntöttem.

Ennek ellenére nem tagadom, biztos van olyan gyerek, aki 1-1,5 korára képes arra, amire az enyém most ért meg. De nem gondolnám, h ez a jellemző...

2011. jún. 20. 16:47
 9/13 anonim ***** válasza:

Nekem az ismerősöm mesélte, hogy ő az ikreivel(42 évesek)úgy csinálta hogy reggeli közben már a bilire voltak ültetve és ott ültek míg nem produkáltak valamit...

Régen a textil pelus sok nyűggel járt be kellett áztatni majd kifőzni vagy kimosni, a gyerek fenekét kicsípte hamar átázott szóval mindenkinek az volt az érdeke, hogy a gyerek hamar bilire szokjon.

Az én fiam 2,5 éves az elmúlt napokban kezdett a bilibe pisilni.

2011. jún. 20. 17:01
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Egy a gond,hogy azt,hogy egy 10 hónapos gyereket 10 percenként ráraknak a bilire,és 3* sikerül belecsurgatnia,azt nem nevezzük szobatisztaságnak.

Másfél éves kornál előbb senki nem lehet szobatiszta,ennek szimplán biológiai okai vannak,az agytörzsben ekkor érzik meg az üritést szabályozó részleg arra,hogy tudatosan,akarattal szabályozni tudja az ember az üritést,ennyi az egész.

Néhány hónap "késés" a régiekhez képest azt felírható a kényelmes pelus javára,de 6 meg 10 hónaposan nem volt,és nem is lesz senki szobatiszta.

A szülők ,naymamák szoktak kicsit ferditeni,ha nem is szánt szándékkal,de valamiért általában máshogy emlékeznek,vagy kimaradnak fontos részletek,például te belepisiltél a bilibe napi egyszer,11szer meg ugyanugy magad alá szartál..:D

2011. jún. 20. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!