Rendszer mikortól? Nekünk kell majd tanítani, rávezetni arra például, hogy van nappal és éjszaka, vagy az magától jön (sötét-világos)?
3 hetes a kislányunk.
Baj, ha még nem működik nálunk semmi rendszer?
Szoptatás össze-vissza, amilyen kedve a babának van, sétálni nem ugyanakkor járunk, hanem ahogy sikerül, van olyan nap, hogy nincs fürdés.
Nem baj, ha nincs még rendszer (sőt az se, ha kimarad néha a fürdés, bár ilyen melegben ő is nagyon izzadhat...) A baba 2,5-3 hós kora körül, amikor (remélhetőleg) elmúlik a klasszikus hasfájós időszak, meglepetésszerűen kialakít egy saját rendszert magától.
Egy picit lehet azért tanítani: pl. éjszaka nincs beszélgetés, hanem csönd és sötét (szopikor mármint), illetve jó, ha törekedtek az azonos időpontokra sétában, fürdésben, de nem a világvége, ha épp nem úgy alakul, mert bealudt vagy több-hosszabb szopi van valami nyügi (front, meleg, hasfájás, növés) miatt.
szerinte amilyen hamar csak lehet. a gyereknek sem árt, de nektek mégfontosabb. ha nem lesz egy szilárd pont az életetekben, amikor tudni fogjátok, hogy most (legalábbis egy darabig) nyugi van, akkor meg fogtok borulni.
a fürdés kihagyásáról higániás szempontból el lehetne vitatkozni pro és kontra, de szerintem a fontosságga abban rejlik, hogy napi mérföldkő. egyértelmű biztos pont lehet az életetekben.
mi úgy csináltuk, hogy megnéztük a híradót (jellemzően gyerekkel a kézben), utána még az időjárás jelentést (mi legyen a másnapi program, mikor lehet menni sétálni, lehet-e), aztán mentünk fürödni. utána kaja és alvás. utána tudtuk, hogy van pár szabad óránk egymásra, ami baromi fontos, ha nem akartok záros határidőn belül egymás torkának ugrani.
ezt a gyerek is nagyon hamar megszokta, megtanulta, mert a fürdés annyira jellegzetes napirendi pont, hogy nem lehet mással összekeverni. (a séta szerintem azért nem jó, mert a berakod a babakocsiba és mentek, az lehet rokonlátogatás, orvos stb. is, az nem egyértelmű, fürdés viszont az)
Az nem baj ha így szoptatsz,a lényeg hogy a fürdés és az alvás minden nap ugyan akkor legyen!
Az esti alvást úgy csináljátok,hogy az mindig sötétben vagy félhomályban legyen!
alakul majd, nálunk 6 hetesen kezdett egyre többet aludni éjszaka, aztán még pár hét és beállt teljesen.
a több amit írtál, az csak tőletek függ. én annak a híve vagyok, hogy nektek is, de neki is könnyebb hosszútávon, ha van rendszer.
Én rendszermániás vagyok, de eddig még nem jött össze, azért megnyugtattatok kicsit.
Törekedni fogunk a fürcsire és a sétára.
Azért napközben sokat mosakodunk (kaki után, meleg miatt), zuhanyozunk sima vízzel a csap alatt, de valóban, a nagygenerálra fogunk koncentrálni.
Nálunk is a fürdés a legbiztosabb pont. De annyira, hogy órát lehet a lányomhoz igazítani. Este 19:00-kor fürdés, pontosan 19:20-ig. És ez fix. Akkor unja meg. :)
Utána pizsi, és 19:30-kor megeszi a vacsit. De már annyira megszokta, hogy fürdés után kaja, hogy akkor is eszik, ha véletlenül úgy jött ki, hogy mondjuk 18:00-kor evett előtte.
Aztán letesszük, és általában 20:00-kor már alszik is. Így szokta meg, tudja, hogy fürdés után aludni kell.
Éjjel nem beszélgetünk vele, csak minimális fényt kapcsolunk. Tisztába sem tesszük, ha nem muszáj.
4 hónapos kislány anyukája
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!