Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mivel pótoljam 13 hónapos...

Mivel pótoljam 13 hónapos babámnak a kalciumot?

Figyelt kérdés
Sajnos ekcémás, tejet nem tudok neki adni. Néha kap egy kis yoghurtot, sajtot, de attól is egy picit kipattog. Viszont a kalcium elég fontos lenne szerintem, kaphat már pezsgőtablettát? Ötletek?
2011. jún. 12. 11:47
 1/8 anonim ***** válasza:
nem. van gyerekeknek való, de önszántadból ne adj neki, dokival beszélj!!!
2011. jún. 12. 11:49
 2/8 anonim ***** válasza:
Próbálj neki olyan ételeket adni, amik mákot és diót tartalmaznak, mert azoknak magas a kalcium tartalmuk. Tej helyett használj sütéshez főzéshez rizstejet, zab tejet, bár én a rizstejet szeretem jobban. Bioboltokban kapható, bár rohadt drága, de általában kalciummal dúsított, és a rizstejszín is jól használható általában tejföl helyett. Itt a gyümölcs szezon keress olyanokat, amik tartalmaznak kalciumot. Ha minden kötél szakad, akkor én a dokival szoktam kiíratni ampullás kalciumot és két naponta kap egyet két három hónapig.
2011. jún. 12. 11:56
 3/8 anonim ***** válasza:

Nekem ha ilyen problémám lenne, biztosan az orvossal beszélnék.

Ezt találtam még a net-en:

Természetes forrásai

Tejtermékekben található meg nagyobb mennyiségben és olajosmagvakban, de utóbbiakból rosszabbul szívódik fel. Magas kalciumtartalmú ásványvizek is segíthetnek szükségleteink kielégítésében.

Nyersanyagok kalciumtartalma 100g-ra vetítve milligrammban

Rizs 8 mg

Banán 11 mg

Teljes búza 39 mg

Zabpehely 71 mg

Sovány tehéntúró 90 mg

Mazsola 110 mg

Fölözött tehéntej 114 mg

Teljes tehéntej 120 mg

Spenót 113 mg

Szójaliszt 200 mg

Dió 202 mg

Mandula 238 mg

Mogyoró 290 mg

Juhtúró 400 mg

Trappista sajt 600 mg

Sajtok 400-800 mg

Parmezán sajt 850 mg

Mák 968 mg

Tejpor 1200 mg

2011. jún. 12. 11:57
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Gyakori probléma, hogy a kalciumot nagyon sok esetben különböző tablettákkal, készítményekkel próbáljuk pótolni, melyek által szervetlen formában kerül be a szervezetbe, így a kalcium hasznosulása nagyon alacsony, viszont nagy mennyiség esetén lerakódásként, meszesedésként jelenik meg testünkben.

Ezt a legegyszerűbben úgy küszöbölhetjük ki, ha a kalciumot szerves, élő formában pótoljuk, legjobb, ha növények, gabonák és olajos magvak fogyasztásával fedezzük szervezetünk kalcium igényét. Legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani, hogy mekkora az adott anyag kalciumtartalma, hogy megnézzük mennyire kemény az adott anyag. Például egy saláta viszonylag puha, lágy, tehát alacsonyabb kalcium tartalommal rendelkezik, mint egy káposzta, melynek levelei jóval keményebbek.

Az olajos magvak szinte kalcium bombaként működnek a természetben, így a szervezetünkben is. Ezekben a természetes élelmiszerekben a kalcium szerves formában, természetes állapotában található meg.

Abban a pillanatban, hogy valamilyen úton-módon feldolgozzuk ezeket a növényeket (pl.: megsütjük, főzzük), a szerves kalcium szervetlenné alakul át. Például a saláta összeesik, ha ecetes lébe helyezzük, mert az ecetes lé elvonja a salátából a kalciumot. Ezért van, hogy a főtt ételekből igazából hasznos anyagot nem tud a szervezet felvenni, csak a nyers ételekből.

A kalcium pótlás a legegyszerűbben úgy végezhető el, ha olajos magvakat ledarálunk, mézzel vagy pépesített aszalt gyümölcsökkel összekeverjük és ebből a koktélból naponta 2-3 evőkanálnyit elfogyasztunk. Mivel ez teljesen természetes anyag, így nem igazán számítanak a pontos arányok.

Én megközelítőleg az alábbi keveréket ajánlom: 10 dkg diót és 10 dkg szezámmagot összedarálunk dió- vagy kávédarálóban és ehhez a keverékhez adunk 3 evőkanál virágmézet, majd ezt alaposan összegyúrjuk. Így egy kemény masszát kapunk, melyből naponta 2-3 evőkanállal fogyasztva fedezhetjük szervezetünk teljes kalciumigényét.

2011. jún. 12. 12:05
 5/8 anonim ***** válasza:

Ha tejallergiás akkor eleve kap olyan tápszert ami fedezi a napi kálcium szükségletét. Ez nem kérdés. Nem kell pótolgatni erre van a gyógytápszer.

Ha meg néha adsz neki sajtot meg társait, akkor szépen elintézed, hogy a gyermeked soha életében nem fogja kinőni. A tejallergiából való kigyógyulás lényege, hogy elfelejtse a tejfehérjét egy jó időre. Ha néha kap, szépen elintézed a jövőjét, és majd jöhetnek a komolyabb gondok. Persze ha tejcukorról van szó az kicsit más, ezért kellene orvoshoz vinned. Még igen fiatal és nagy esélye van arra , hogy kinője, feltéve ha bevannak tartva a szabályok.

2011. jún. 12. 12:06
 6/8 anonim ***** válasza:

Az alábbi listán olyan élelmiszerek szerepelnek, amelyeknek magas az emberi szervezetben jól felszívódó kalcium.

Mák 1400 mg / 100 g

Szezámmag, tahini 430 mg/100 g

Szardínia konzerv 382 mg / 100 g

Mandula 264 mg / 100 g

Szárított füge 130 mg 6 100 g

Fehérrépa, vagy zöldje 130 mg/ 100 g

Banán 110 mg / 100 g

Dió 100 mg / 100 g

Szinte mindenben található kalcium, így meglepő forrásokból is hozzájutunk, még ha nem is tartalmaznak sok kalciumot, sok kicsi sokra megy.

Fehér bab 70 mg / 100 g

Narancs 43 mg / 100 g

Zabpehely 42 mg / 100 g

Brokkoli 40 mg / 100 g

Sárgarépa 33 mg / 100 g

Krumpli 15 mg / 100 g

Csirkehús 14 mg / 100 g

Alma 6 mg / 100 g

2011. jún. 12. 12:09
 7/8 anonim ***** válasza:
Az enyém is ekcémás, most tejmentes diétán van, a gyógytápszerben pedig szója van, amire szintén allergiás, így sinlac-ot kap, abban nincs sok kalcium:( A fenti válaszolók gyereke valószínűleg nem ekcémás, különben nem ajánlanák az olajos magvakat, ami ekcémás gyerekeknél szintén tiltott:( Egyébként tényleg próbáld meg a magasabb kalcium tartalmú ételeket, de a mi dokink szerint azzal csak a szükséges töredékét tudjuk pótolni. Valamint a Calcium csökkenti az allergiás reakciót, ezért érdemes az ekcémás babáknak szedni. így az én gyerekem most Ca-Kid -et kap, napi 2-szer 5 ml-t. Ez recept nélkül is lehet kapni. Régebben a bőre miatt felszedett egy doboz Calcimusc-ot is, azt hiszem az receptköteles. de szerintem tényleg jobb, ha az orvossal is konzultálsz, mert a D vitaminnal együtt szedve árthat is.
2011. jún. 12. 13:47
 8/8 anonim ***** válasza:
A 2 évesem milupa pepti plus 2-t kap. Reggel este 2 dl, fedezi a napi kálcium szükségletét. Én nem tudom arról , hogy ebben szója lenne. Eyébként én is a rizsstejet veszem, amiben a doboz szerint plusz kálcium van. ezzel főzők és nem tápszerrel, mert 2 év fölött csak havi 5 doboz tápszer a támogatott. De pont elég. Én meg nyugodt vagyok. Ha jól emlékszem 2 éves korig havi 10 dobozzal támogat a tb. Így doboza max 250 ft.
2011. jún. 12. 14:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!