Adhatok hét és fél hós babámnak az ételébe vaníliáscukrot?
Kedves suspectus! Van igazság abban, amit írtál, én is igyekszem minimálisra csökkenteni az e fogyasztásunkat. Pl házi tej ivásával, házi joghurt, túró, házi kenyér készítésével. Nagyapa neveli vidéken a husit (csirke, pulyka, disznó, liba, kacsa, birka). Ízesítésre fűszernövényeket használok, nem bolti fűszerkeveréket. Én készítem az üdítőnket az idénynövényekből, bodza, eper stb. Teszek el télire befőttet, lekvárt, szóval úgy érzem, sokat teszek azért, hogy normális kajákat együnk, normális legyen a tejem. És igazad van abban is, hogy az aromás vaníliáscukor nem biztos, hogy szerencsés. Talán ha vaníliarudat használok, az jobb lesz.
És mindezek után azt gondolom, hogy a másik felszólalóval is egyetértve, nem minden esetben tudjuk megmenteni a gyerkőcöt az e-ktől, talán nem is kell mindig. És nem hiszem, hogy ennyitől komoly kárt szenvedne. Sőt, talán még kell is egy kicsi, hogy mint egy védőoltás, ismerje meg a szervezete, hiszen később, lehetetlen lesz teljes mértékben elkerülnie ezeket.
Köszönöm még egyszer a hozzászólásokat. :)
És szép napot mindenkinek!
Sokkal jobb!
Mi anyagilag nem álltunk jól,nem volt lehetőségünk "házi" cuccokhoz jutni sem.De pld a vaníliás cukor,fahéjas cukor mindig megtalálható volt nálunk, mert egyezett a kisbarátnők ízlése,de még felnőtt is megette nálunk a tejbegrízt,tejberizst. Anyám a kávédarálón készítette a porcukrot, egyszerre 40-50 dekát,üvegbe(nem műanyagba!) tette, abba 1-2 szál vaníliásrudat.
(Cukorban sokáig el is állt,és valamiért az íze is különb volt.)
Mindig volt otthon,az ára sem vágott földhöz minket.
Azt ne várjátok,hogy az ellenérdekeltségű készkajagyártó cégek a továbbiakban mindent megtesznek majd azért,hogy a vevők tudatában legyenek,miben mi a mérgező,vagy hogy a mai kölkek ne chipsen,kólán, zacskóslevesen nőjenek fel! Az sem volt tudatosság (és cél!) nélkül való, hogy az évtizedek alatt sok irányból érkező propagandával elérték,hogy a mai nők magas százaléka pld.nem tud (nem is akar)főzni.Elvannak zacskóslevesen,leveskockán,PirosAranyon,pizzákon,aromákon,
előkészített,elősütött,előreemésztett agyontartósított izéken.
Ma szinte mindegy,mit kerestek,bármit megnéztek--semmi nem az, amiről szólnia kellene. A TERMÉSZETAZONOS sem azt jelenti,amit az átlag magyar nyelvet értelmezni képes magyar ember ért ebből.
Feltehetőleg soknak azok közül,akik e fórumon érdeklődik,annak egyéb idejében is ott a net. Akik komolyan gondolják az egészség védelmét,és rákeresgélnek ,azok találnak elég megfogadandó ötletet.
Higgyétek meg,nagyanyáink egyszerű,tiszta és természetes praktikáit idő lenne feleleveníteni,nem csak a konyhaiakat!(pld.takarítás, szépségápolás,gyógynövények,stb.)
Megdöbbentően sok régi dolog alkalmazásával lehetne (sajnos,csak részben),de tehermentesíteni a szervezetet.
Szerintem sokatmondó,ha már férfiembernek is feltűnik,hogy a citromlé aromával ,míg tisztítószerek valódi citrommal készülnek!
Nem lenne baj,ha az élelmiszerbiztonságtól kikerülő adatok garanciát jelentsenek,de ettől messze van egész Európa.
Amire én pestiként mindmáig finnyás vagyok,az a kizárólag magyar paprikából készült fűszerpaprika,mindig kivárom a télálló, aprószemű, de finom fokhagymát, a méz (ezekre minden évben teszek félre) Kizárólag magamsütötte zsírral főzök ,soha nem közértbéli előrecsomagolttal .Ha füstöltet veszek,abból csak 100%ig nyerset és nem a füstízű aromával kotyvasztottat.Sajnos,nem tudok sokat költeni ilyesmire.mégis! INKÁBB LEGYEN KEVESEBB,DE TUTI !
Jópár dologban igyekszem még következetes maradni és ez nem mind konyhával kapcsolatos
Mindig van itthon pld Ultra. Ha elfogy a mosogatószerem,akkor is.
Mosószódával a mosópor fele megtakarítható,szintén lágyítja a vizet,és környezetbarát is.Trisót használok Calgon helyett mint már sokan,(nézz utána,miből készül a Cagon!) Egynémely cucchoz ecetet öblítéskor.( Színmegőrzésre,vízkő ellen szintén alkamas)
A pöttyös Babaszappan még mindig tudja.mire találták ki.
( Igaz,nem olyan drága,mint a Johnson's ,meg sok egyéb...
...de én az árut veszem figyelembe,magasról teszek a márkanévre.
Itt egy,a mosóporok hangzatos,de semmitmondó összetételének neveiről szóló okosító:
Vagy itt egy márkanevektől mentes,tárgyilagosabb tényközlés.
Csak azt akartam érzékeltetni,hogy nem kell kritikátlanul elfogadnotok azt IS,ami nagyobb lemondás,vagy nagyobb erőfeszítés nélkül pótolható természetessel,vagy kevésbé ártalmassal.
Éveket nyerhettek ezzel.
Nem úgy értettem,hogy abból a fizikai létből,amikor mások ellátására, gyógyszerekre szorultok Nem abból az időszakból,amikor már többet jártok orvoshoz,mint egyéb helyre.
Azokból az évekből van esélyetek nyerni,ami lehet függetlenebb, kevesebb fájdalommal járó, több szempontból gazdaságosabb, tudatosabb, környezetbarátabb.....stb,stb...azaz :ÉLETKÖZELIBB.
Legyen szép a napotok! :-) Minél több,annál jobb!
(Ha egy-két multinak nem érdeke,akkor is!)
Hát ezt csak megtapsolni tudom!! :)
Házi cuccokhoz nem nehéz hozzájutni, főleg a házi tejtermékhez. Pesten is ezer helyen árulnak már házitejet, ami olcsóbb, mint a bolti. Mi abból készítünk házilag sajtot, joghurtot, túrót. Nagyon egyszerű, összességében kb feleannyiba kerül, mint a bolti, és tudod, hogy mi van benne. Nem tudom, te Pesten merre laksz, de a 15. ker.-ben van egy tsz, ott lehet venni tejet. Meg Fóton tudom még, hogy árulnak bocimobilból. Ha érdekel a házi tejtermékek készítése, szívesem megosztom veled, nem kell hozzá nagy tudomány, csak egy-két sűrű szövésű konyharuha, vagy textilpelus, fazekak, befőttesüveg, szűrő.
Legyen szép napotok! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!