Komolyan ilyen korán kezdenek el beszélni?
Szerintem is csak véletlen kicsúszásokról lehet szó. Vagy zseni a gyerek :). Az enyém 4 és fél hónapos, mostanában csak az öklét rágja, még gagyarászni sem ér rá, pedig csinálta már. Nem nagyon hinném, hogy 5 hónaposan tudatosan beszélnének a babák... de ez az én véleményem.
2009. márc. 13. 12:49
Ne izgulj ilyenen.az én fiam 1,5hét múlva 10hónapos és kb.1 hónapoja mondogatja hogy baba dada dede.
2009. márc. 13. 12:49
Nincs miért megijedned. Előfordulhat olyan gyerek (bár én magam még nem láttam) aki 6 hósan értelmes szavakat mond, de ez nem jelenti azt, hogy ez az átlag. Az én 7 és fél hónaposom tegnap azt mondta többször is, hogy baba, de szerintem véletlenül. Vagy még ha hallotta is tőlünk és leutánozta, akkor sincs tisztában szerintem a jelentésével.
Egyik ismerősöm kisfia két éves koráig nem beszélt egy szót sem. Aztán egyik napról a másikra hirtelen beszélni kezdett, meglepően sokat.
A gyerekek nagyon különböznek, lehetnek nagy eltérések közöttük,de az teljesen biztos, hogy 6 hónaposan nem mond tudatosan szavakat. Legfeljebb véletlenül értelmes szónak is felfogható a gagyogása.
2009. márc. 13. 12:52
Nem kell megijedned! 1-1,5 éves koruk körül kezdenek beszélni. Olyan is van, aki csak 3 évesen kezd el beszélni. Na és olyan is, aki már 9-10 hónaposan mond szavakat -tudatosan!!
szia! na, ha valami ez már tényleg gyerekfüggő :)
én pl. 6 hónaposan mondtam célzottan pár szót (apukámnak, amikor éjjel hazajött és benézett hozzám levágtam, hogy apa, apuci, apucikám - persze ő majdnem összeesett), de az öcsém még mésfél évesen se beszélt.
a sógornőm két évesen szólalt meg először, hát akkora pletykafészek és dumagép lett, hogy csak na! (mellesleg orvos, szóval a késői beszéd semmi felnőttkori tudásdologhoz nem köthető)
a szomszéd srác egy évesen mondott időnként szavakat, aztán abbahagyta. mert nincs szüksége rá! a családja így is minden kívánságát kitalálja :) majd megszólal, ha akar. és akkor tuti nem lesz csönd a lakásban :)
1. vagyok. Ez kicsit olyan mint a fog kérdés. Általában büszkék a szülők nagyon, hogy már 3-4 hónaposan van foga a babának, viszont én egy fogorvos ismerősőmtől úgy tudom, hogy minél később bújnak ki a fogak, annál erősebbek lesznek később. Úgyhogy én inkább azon szurkolok, hogy minél később bújjanak ki :)
7/17 A kérdező kommentje:
Köszi! Attól féltem ebben is "lemaradtunk". A mozgása sem pont az átlagos ütemben fejlődik, reméltem, hogy a beszédfejlődésbe allokálja az energiáit, vagy más szellemi fejlődésbe, ha már a többihez lusti. most, hogy olvastam ezeket az infokat a többi babóról, teljesen letörtem.
A második választ erre a kérdésre én írtam. Egy könyvből kerestem ki, hogy pontos legyek. Igen, az anyai fül sokszor azokat a hangsorokat beszédnek, értelmes szavaknak hallja, amit a baba véletlenül kimond. ha az anyuka nagyon megörül és ismétli a babának, akkor az boldogan fogja többször is megismételni a hangsort, hisz ezzel örömet szerzett az anyukájának. Ezt hívja a pszichológia pozitív megerősítésnek. A beszédtanulás is ezen alapul. De a valódi beszédről csak akkor beszélhetünk, ha a baba a szavaknak már értelmet is tulajdonít. Ne legyél megijedve, a tiéd sincs lemaradva. Még bőven ráérnek beszélni))) Az én kislányom is már elég sok hangot ad, de az, hogy beszélne, az erős túlzás. Ő most 6 hónapos. nagycsaládos, pedagógus anyuka
2009. márc. 13. 12:58
Az én gyerekem nem zseni,de Ő tényleg korán kezdett el pár dolgot.2 hósan magától oldalra fordult,6,5 hósan felállt és kapaszkodva elindult.Mindíg "beszélgetek" vele és megkérdezem tőle éhes-e stb..Ő 5 hós korától mondja ha éhes,hogy baba-mam-mam.Az apát is korán mondta,de engem csak pár hete kezdett el ajának hívni.Sokszor szoktam neki szótagolva mondani szavakat és Ő próbál uzánozni,így pl nyugton marad pelenkacsere közben.Ma reggel pl a karikát mondta garigának.Nem egyformák.Nekünk más anyukák dicsekednek azzal,hogy az Ő gyerekük nem finnyás,hányós,vékony,mint az enyém:)
2009. márc. 13. 12:59
10/17 A kérdező kommentje:
Köszi, akkor lehet hogy a szkepticizmusom miatt fog később beszélni?! Akkor mostantól fülelek, és nagyon örülök ha mond valami "értelmeset". Mondjuk én mindennek örülök amit mond:)
Kapcsolódó kérdések: