Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ha a férjem van GYED-en,...

Ha a férjem van GYED-en, utána igényelhetem én a GYES-t?

Figyelt kérdés
6 órásban dolgozom.
2011. máj. 2. 14:33
 1/9 anonim ***** válasza:
igen, igényelheted!
2011. máj. 2. 14:36
 2/9 anonim ***** válasza:
Ha lejárt a gyed, akkor minden további nélkül.
2011. máj. 2. 14:39
 3/9 A kérdező kommentje:

Jelenleg munkanélküli, és ő van itthon a gyerekkel. De már nagyon menne dolgozni, meg a GYES nem is egy nagy összeg. Úgyhogy gondoltam, ha lejárt a GYED, akkor kereshet munkahelyet. Engem meg csak 6 órásban akarnak foglalkoztatni. Egyelőre nem is baj.

Köszi a válaszokat.

2011. máj. 2. 14:43
 4/9 anonim ***** válasza:
Ne haragudjatok, hogy nem a kérdésre válaszolok, de ez engem totál meglepett. Ezek szerint apa is igényelheti a GYED-et? Eddig teljesen abban a tudatban voltam, hogy apuka csak GYES-t kaphatna. Vagyis ugyanúgy ő is eljöhet GYED-re? Köszi és bocsánat!
2011. máj. 2. 14:49
 5/9 anonim ***** válasza:
Ahhoz, hogy az apa eljöhessen gyedre, két feltételnek kell meglennie, az egyik, hogy ugyanúgy jogosult legyen rá, mint az anyuka (szülés előtt két éven belül 365 nap biztosítotti idő, plusz munkaviszony igényléskor), és hogy az anyuka lemondjon a gyedről.
2011. máj. 2. 14:50
 6/9 A kérdező kommentje:
Igen, és még annyi, hogy csak a gyerek 1 éves kora után lehet.
2011. máj. 2. 14:55
 7/9 anonim ***** válasza:
Nem ez nem igaz, az apuka eljöhet gyedre a tgyás letelte után, vagyis a gyerek 168 napos korában.
2011. máj. 2. 20:04
 8/9 A kérdező kommentje:
Nekem azt mondták a MÁK-nál, hogy csak 1 éves kora után. Na, mindegy, ez bennünket nem érint, mert már elmúlt 1 éves.
2011. máj. 2. 21:08
 9/9 anonim ***** válasza:

Előfordul a MÁK-nál hogy tévednek:D

Mivel a gyed nem az ő kompetenciájuk, így nem is nagyon vannak képben róla.

De ha véletlenül legközelebb is iylen lesz a helyzet, jó tudni, hogy a tgyás után jár a gyed, akár az apának is, csak ő tgyást nem vehet igénybe.

Tessék a törvényszöveg:

42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

2011. máj. 2. 21:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!