Akinek kb egy hónappal korábban született a babája, hogy halad a fejlődésben?
szia
az én lányom a 37 héten született. Vele minden rendben van, az első két hónapban nagyon sokat aludt, evett, aztán egyre többet volt ébren, egyre többet mozgott. 6 hónaposan kezdett el hason kúszni, ré két hétre már mászott. 7 hónaposan ült fel. 8 hónaposan állt fel, azóta kapaszkodva lépeget. Pár napja egyedül is megtesz 2-3 lépést.
14 hós, 9 kg, 76 cm
Szia
Szerintem attól, hogy 9 hósan még nem állt fel és önállóan nem ül, nem feltétlenül van elmaradva. De ha úgy érzed, hogy mégiscsak, akkor jobb lenne, ha megmutatnád egy szakembernek, a védőnő vagy a gyerekorvos biztosan tudna ajánlani valakit (bár az SZTK-s gyógytornászoknál általában hónapokkal későbbre lehet csak időpontot kapni. Úgyhogy talán érdemesebb lehet ezegyszer fizetősre menni, de nehogy valami GEKKO vagy hasonló helyre vidd, mert nekik az az érdekük ha lemaradást állapítanak meg... szóval csak okosan)
De mondom: szerintem nincs lemaradva a babád. Ám biztosat csak szakember állíthat.
Nekem egyébként a lányom 36. hétre született (2370 grammal és 49 cm-vel de 10/10 Ap-vel), 7 hósan már olyan sebesen kúszott hogy füstölt a szőnyeg, 8 hósan villámsebesen mászott és egy héten belül tanult meg felállni-ebből leülni-és önállóan felülni. Egyévesen indult el.
A fiam ehhez képest 9 hósan mászott és most 14 hós, de még nem jár.
lányom 36. hétre született 2,9 kg-mal. Nem vettünk észre semmi lemaradást, sőt... ő is 6 hós volt, amikor képes volt forogni, kúszni sosem kúszott, mászni 10 hós korára tanult meg, de előtte már felállt. A felülés nehéz dolog, nehezebb, mint felállni. Tőlem még akkor is kérdezte a doki, hogy fel tud-e ülni egyedül, amikor már járt.
Szerintem nem kell aggódnod kicsit sem. Úgy olvastam, hogy 10 hós koráig "kell" másznia, és akkor lehet gond, ha 1 éves koráig nem akar felállni, felülni. de ebben is az van, hogy "akar", az nem biztos, hogy sikerül is neki.
persze lehet ösztönözni, de eröltetni nem szabad.
35+5 hétre születtek az ikerfiaim, 8 hósak múltak. 2 és 2,5 kg súllyal születtek. Most 7 és 8 kg körül vannak és 71 és 74 cm a hosszuk. Forognak, kúsznak, minden érdekli őket. Még nem ülnek, csak pár másodpercig, felállnak négykézlábra és kutyáznak már több hete. Egy hete kaptak kompot, már oda mennek vele ahova akarnak, nagyon ügyik, pedig nem sokat vannak benne. Szerintem nincsnek nagyon lemaradva, ne aggódj te sem.
Lányommal ha összehasonlítom, nem fejlődnek úgy, de fiúk, nagyobbak is mint ő volt ennyi idősen (pedig időre született). Ő már 6,5 hósan felállt kapaszkodva, 8 hósan ült csak meg és fel is, 7 hósan lépegetett ha fogtuk a kezét. De csak 1 évesen indult el ehhez képest.
Az én fiam 35. héten született!
Ő 5 hónaposan meg tudott fordulni, de kb 1 hónapig nem csinálta egyáltalán. Fél éves múlt, mikor igazán elkezdett forgolódni.
Kúszni igazán szabályosan soha nem kúszott.
9 hónaposan kezdett mászni, 11 hónaposan állt fel egyedül, kapaszkodva. Ülni is csak azóta tud szépen ügyesen, egyedül, mióta fel tud állni. Állásból csüccsen vissza!
Most 14,5 hónapos, egy hete próbálkozik elengedni a kapaszkodóját, ha feláll. Már egész sokáig meg tud állni így. Ha fogjuk a kezét, akkor lépked (ha olyan kedve van), de egyedül még nem tud sétálni. Ahhoz kell még szerintem pár hét.
Én is folyamatos aggódásban voltam, hogy mennyire le van maradva, de aztán a védőnő meg az orvos mindig megnyugtatott, hogy nincs semmi baja! Maximum egy kicsit óvatosabb, megfontoltabb! Tény, hogy nagyon nyugodt gyerek! Nem egy ide-oda kapkodós fajta!
Egyébként ő is nagyon eleven gyerkőc, egész nap mászkál, jókat eljátszik egyedül is, úgy halandzsázik, hogy csak na! Értelmes szava még nincs, de babanyelven be nem áll a szája! Mutogatni nem mutat rá a tárgyakra, de tudja, hogy mit kérdezek tőle, mert ránéz, vagy ha nem látja, akkor elkezdi keresni a tekintetével! Szerintem nagyon ügyes kisgyerek!
Tehát ő is kicsit csúszik a mozgásban, de nekem inkább a súlybeli "lemaradás" a szembetűnő!
2600 gramm, és 53 centi volt születésekor (10/10 apgarral), 1 éves státuszon volt 7940 gramm, és 72 cm.
Most 14 hónaposan volt 8520 gramm és 74 centi (itt meg is dicsérte a védőnéni, hogy nagyon szépen hízott 2 hónap alatt). Az idegenek mindig meglepődnek, mikor megtudják, hogy milyen idős. A méretei miatt mindig sokkal fiatalabbnak nézik, mint amennyi valójában!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!