Miért beszélnek az anyukák a gyerekről T/1. személyben?
Sok anyuka beszél úgy a gyerekéről, hogy MI betegek voltunk, játszottunk, tegnap elindultunk egyedül stb.
A gyerek egy önálló személyiség, miért veszi az anya magát egynek vele?
Ez nem kötözködés, a Kossuth rádióban hallgattam a gyereknevelési műsort és ott is ezt tanácsolta egy szakértő, hogy igenis válasszák szét, van az anyuka, és van a gyerek. Nem mi állunk fel, nem mi betegszünk meg, hanem a kisfiam/kislányom.
Néha én is észreveszem magamon, pedig nagyon utálom... Egyrészt mert tényleg vannak olyan esetek - pl. az éjjel négyszer keltünk, stb. -, amikor jogos, másrészt pedig hallom sokat a játszótéren, és rám ragad. Rossz szokás. Ettől még tudom, hogy nem vagyunk egyek. :)
Élőbeszédben is próbálom elkerülni, nem mindig sikerül, de írásba azért pláne nem adnék olyat, hogy "Ma zöldet kakiltunk." :)))
Nehéz kérdés, mert valójában a baba kommunikációra képtelen emberke, és számomra az is furcsa, ha valaki jelenlévőről E/3 személyben beszélünk.
Valahogy furcsa lenne, találkozunk és azt kérdezem És x hogy van? És anyuka elkezd E/3 személyben beszélni róla, mert az meg személytelen és olyan, mintha nem venné emberszámba a gyereket. Hiszen felnőtt ilyenkor szólna, hé, itt állok, nem zavar? Hát szerintem, bármit mond a pszichológus ez sem egy jó megoldás.
Ahogy egyik rádiós mondta, gyerekként sokszor mondták a bátyjának, te vagy a nagyobb, okosabb, engedd meg-és számára ez úgy jött le, hogy ha ő a nagyobb, okosabb, akkor én vagyok a kicsi, hülye és degradáló. (Nekem a kicsi fiam 2 éves szól is érte, én is nagy vagyok- ha véletlen ez kicsúszna a számon, bár igyekszem)
Úgyhogy lehet, mivel a babák nagyon értik az emberi beszédet, visítanának, miért beszélsz rólam e/3 személyben, itt vagyok.
Úgyhogy szerintem a két rossz közül még mindig jobb a T/1, mert az közvetlen és személyes. Persze vannak nevetséges helyzetek. És valóban nem helyes, de nekem alapvetően jobban tetszik, ha valaki így beszél a gyerekéről, mert az egy jó, bensőséges kapcsolatot sugall számomra.
tőlem múltkor megkérdezték a játszótéren, hogy hány évesek vagyunk és komolyan nem tudtam válaszolni :D percekig gondolkoztam, hogy most mire is kíváncsi? babám hány hónapos és ény hány éves? vagy csak a babámra kíváncsi? vagy összeadjam a kettőnk életkorát? :D
meg ugye vannak kínosabb beszólások is:
-nagyon fosizunk már 3 napja :(
-már 5 fogunk van
-éjszaka bepisiltünk
ezeken nagyon jót nevetek :D
Nalunk ez helyzetfuggo:
-Megyunk setalni.....ezt azert hasznalom, igy, mert egyutt megyunk, igaz csak en setalok.
-Gyere Kicsikem egyunk....ezt azert hasznlom, igy, mert ilyenkor mindketten eszunk.Nekem maskor nincs idom es a gyerek is jobb etvaggyal eszik igy.
-Gyere furdeni....mivel nem egyutt furdunk (bar neha en vizesebb vagyok mint O)
-Gyere aludni /Gyere aludjunk attol fugg, hogy csak Ot feketetem le vagy en is aludni szeretnek.
Gyere fesuljuk meg a hejedet: mert O is kap egy babafesut es "fesulkodik".
Egyébként nem csak anyukák beszélnek így. Férjem legjobb barátja, mikor megszületett a kisfia, szintén "rászokott", picit viccesen hangzott az ő szájából :)
Vagy: kislányom nem akart bejönni a játszótérről, de muszáj volt (bekakilt) és sírt nagyon. Jön a szomszéd bácsi (olyan 55 éves) és megkérdezi, "na miért sírdogálunk?"
Szerintem egy darabig nem gáz, én azt vettem észre, hogy addig beszéltem így, míg a kislányom csak cicizett. Éjjel-nappal együtt voltunk, mindenhova együtt mentünk hiszen teljes mértékben tőlem függött. Kicsit "összenőttünk" még mindig egyek voltunk. Aztán ahogy szépen lassan levált, a T/1 is elmaradt, már egyáltalán nem beszélek így. (mondjuk olyat soha nem mondtam, hogy bekakiltunk, nincs még fogunk, stb)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!