Hypoton babák anyukái! Elmaradt kisbabátok a
mozgásfejlődésben?
Figyelt kérdés
Kislányom 7 hónapos lesz, és elvittem egy Dévényeshez, mert hason nem csinálta még meg a tenyértámaszt, és nem emelte háton fekve a fejét.Azt mondta, nagyon enyhe fokban, de picit lazák az izmai.Ezért nem szeret hason lenni, és ezért nem kúszik.( Mondjuk, egy 6 hónapos gyereknek még nem is kell kúsznia)Érdekes, mert a gyerekorvos se mondott az izmaira semmit, pedig ő nagyon alapos,és a védőnő is azt mondta, hogy normál az izomtónusa.Eddig mindent időben csinált, papírforma szerint. Egy hónap múlva megyünk vissza, addig csináljuk, amit mondott.Nálatok hogy volt? Ha lemaradt, mennyire? Mikorra hozta be? Csak azért kérdezem, mert az én lányom úgy hypoton, hogy semmivel nincs még lemaradva...
nem volt lemaradva. Ő nem tudta tartani a fejét, rajt volt a zárójelentésén is, hogy enyhe mértékben hipoton. Ott a kórházban csináltak nála ultrahangot, az agya nem sérült, neurológiai elváltozás nem volt.
Mi nem vittük sehova, mert gyerekorvos barátnőm azt mondta, van ilyen és látni fogom halad e valamerre a mozgásban.- ráérek akkor vinni, ha lemarad. De nem volt lemaradva, mindent időre csinált.
2011. ápr. 18. 15:26
2/18 A kérdező kommentje:
Köszi! Akkor ez nem feltétlenül jár együtt vele.Örülök!
2011. ápr. 18. 15:28
3/18 anonim válasza:
igen,elmaradt a mozgásfejlődésben.Enyhe hypotóniája volt,nyolc hónaposan gurulva közlekedett,kilenc hónaposan kúszott,10 hónaposan megült(de nem ült fel egyedül.11 hónaposan kezdett foglalkozni vele gyógytornász és 11,5 hónapos korában kezdett mászni és ült fel.ja tíz hónaposan felállat kapaszkodva.15 hónaposan tudott csak egyedül felállni és indult el.Most 19 hónapos és behozta a lemaradást.Értelmileg viszont a kortársai előtt halad pár hónappal:-).és nekem ez a lényeg
2011. ápr. 18. 19:08
4/18 A kérdező kommentje:
Köszi!
Akkor ezek szerint jól tettem, hogy elvittem tornára már 6 hónaposan.Most itthon kell tornáztatnom, lesz üvöltés, de muszáj! Ha belegondolok, nincs is olyan nagy jelentősége, hogy melyik hónapban csinálja meg az adott mozgást, csak csinálja.Unokatesóm kislánya is 15 hónaposan kezdett járni, most 3 éves, és balettozik!
2011. ápr. 19. 07:30
5/18 anonim válasza:
A dévénnyel ártani nem fogsz. Nekünk nagyon bevált.
2011. ápr. 20. 09:31
6/18 anonim válasza:
lányom koraszülött is volt, és ugye ez is nagyban közrejátszik a lemaradásában, ráadásul erősen kötöttek voltak az izmai, azaz hypotón volt. 4 hónapos korától járunk dévényre. most 8,5 hónapos, és kb. két hete kezdett igazán megállás nélkül :) forgolódni, addig csak feküdt. fejét megtartva kb. 5 hónaposan kezdett hason lenni, de sokáig ő sem nyitotta a tenyerét.
én is azt mondom, biz a Dévényesben! nem ajánlott esetleg pár foglalkozást?
2011. ápr. 20. 10:16
7/18 A kérdező kommentje:
De, megyünk vissza egy hónap múlva.Nekünk azt mondta, hogy picit lazák az izmai, nem kötöttek! A gyerekorvos se szólt, hogy bármi gond lenne az izmaival, én vettem észre, mint anya.De eddig ügyes volt.2 hónaposan oldalra fordult, 3 hónaposan felemelkedett alkartámaszba hason, és 3 hónapos kora óta nyitva van a tenyere.Csak nem emelkedik a kezére, ha hason van.4 hónaposan hasról hátra fordult, 6 hónaposan hátról hasra, körben is forog, a keze is nagyon ügyes, mindig is az volt.Eddig mindent időben csinált, de engem zavart, hogy hasról nem akar felemelkedni.Még szerencse, hogy elvittem! Bár, a férjem szerint baromság, és hagyhattam volna a saját tempójában fejlődni.De egy anya soha nem lesz ilyen laza, és nyugodt, mint a férfiak.
2011. ápr. 20. 10:32
8/18 anonim válasza:
az enyém utált hason lenni, és 8 hós koráig csak forogni tudott. neki kötöttek voltak az izmai. hozzáteszem, a gyerekorvos és a védőnő sem vette észre, sőt mikor kérdeztem, normális-e hogy ennyire nem szeret hason, meg hogy kicsit C-betűben tartja magát, azt mondták peeeersze, nyugodjak meg. na nem nyugodtam meg, szerencsére. jártunk dévényeshez (megjegyzem az egész országban talán 2 vagy 3 hely van ahol ez tb-re megy, ás nálunk pont igen, szóval nem is a pénz miatt kellett járnunk), 3 hós korától. neki nem súlyos, de testszerte kiterjedt hipotóniája volt (amit egy neurológus is megerősített). kúszni sosem kúszott, hanem 8 hósan 1 hetesen kezdett mászni, majd 11 hósan járni. ha ezt veszem, nem volt elmaradva sőt, viszont, ha nem járunk, ki tudja, lehet még most sem tartana sehol, vagy valami helyrehozhatatlannal élné le az életét.
2011. ápr. 20. 13:45
9/18 anonim válasza:
Szia
Az én fiam 9 hónaposan került dévényeshez, mert még akkor sem alkartámaszozott, nem tudott sehogysem ülni, csak nyeklett mindenfelé. Tehát ő nagyon le volt maradva.
2 hetente jártunk tornára, és minden alkalom után valami újat produkált. 14 hónapos kora óta egyedül jár. Minden mozgásformát produkált!
Most 16 hós és már szalad. Tehát ő szépen behozta a lemaradást.
2011. ápr. 20. 15:28
10/18 A kérdező kommentje:
Köszi Nektek is! Állítólag minden baba ugyanazt tudja egy éves korára, nem is tudom, miért aggódok ennyire! Pl. a barátnőm diplomás ember, és soha nem mászott. Manapság belemagyaráznak mindenbe mindent. Olyat is hallottam, hogy ha valaki nem mászik, diszlexiás lesz. Én nem hiszek az ilyenekben. A szüleim még boldog tudatlanságban babáztak, nem volt ilyen torna, olyan fejlesztés, mégis itt vagyok!Mindenesetre örülök, hogy elvittem, kár, hogy csak havonta egyszer megyünk, remélem én is ügyes leszek vele itthon.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!