Hason ügyetlen babák lemaradnak a fejlődésben?
Kisfiam 14 hetes, kicsit ügyetlen hason, még nem tud magától az alkarján támaszkodni, olyan mint egy partravetett hal:)
4 hete Dévény-tornára járunk. Akinek hasonló problémája volt, a babája később csinált mindent? Írjatok légyszi, kicsit el vagyok keseredve, azt mondja a gyerekorvos, hogy ettől a kisfiam szorongó.
Bocsi, hogy nem a kérdésedre válaszolok, de érdekelne, hogy mikor mondták, hogy járnotok kell Dévény tornára?
Csak mert a kislányom 6 hetes, de gyűlöl hason lenni... Nem is tudom úgy letenni, mert kb. fél perc után elkezd ordítani. A fejét átfordítja ugyan, de inkább csak fekszik, és zokog bele a kanapéba... Aggódom, hogy ebből még hátrányunk lesz.
Első válaszolónak:
A 2 hónapos vizsgálaton mondta a doki, hogy gyenge a nyaka, erőltessem a hasonfekvést, viszont mivel ugyanazt csinálta mint a te babád, ezért én kezdeményeztem a Dévény tornát és a gyógytornász szerint is helyesen.
Szóval kb mint ti, akkor
Szia!
Nem feltétlenül fejlődnek lassabban.
Nekem is 2 hós volt,mikor a védőnő és a gyerekorvos azt mondta,hogy egy kicsit gyengébbnek tűnik az izomzata,vigyem el dévényeshez.Adtak beutalót neurológiára is.Elvittem mindkét helyre,dévényes persze azt mondta,hogy mindenképp fejleszteni kell (hát igen,kit ne kéne),neurológus pedig azt mondta,egy picit gyengébb a nyaka,de csak tegyem sokat hasra és rendbe fog jönni,nem kell vinni sehova.
Úgyhogy akkor nem vittem tornáztatni,gondoltam várok még és ha mégsem fejlődik jól,elviszem.
3 hónaposan ő is még nagyon ügyetlen volt hason,csak a fejét emelte,azt is nagy nyögések közepette,talán 3,5 hós volt amikor már könyökölt is.5 hónaposan kezdett el forogni,egy ideig gurulva közlekedett,most 7,5 hós és nagyon szépen kúszik.Remélem a mászás is szépen beindul majd.
Dévény torna biztosan a hasznára van,ne aggódj,nem fog lemaradni.Egyébként meg,hogy pár héttel előbb vagy később kezd el valamit csinálni,nincs olyan nagy jelentősége.
Szia! Tavaly nálunk is ugyanez volt a történet: a gyerekorvos azzal paráztatott be a 2 hónapos vizsgálaton, hogy már tartania kéne a fejét, menjünk neurológushoz. Gondolkodtam a Dévényen is, de oda is csak 2 hónap múlva kaptunk volna időpontot, csakúgy, mint a neurológiára. Aztán közben sikerült egy pető intézeti mozgásfejlesztő trénerhez időpontot kapni (minden hónapban egyszer ingyenesen kijön a egészséges rendelőbe), ő mutatott néhány gyakorlatot, miket csináljunk. Tegyem hasra minél többet, a fiam is ordított utált hason lenni, így volt, hogy napi 2x 3-5 percet volt így. A pelenkázón volt a legjobb, mert ott odahajoltam elé, és próbált engem nézni. Meg azt tanácsolta, hogy a kezeit is próbáljam előre húzni, hogy a lapockából emelje a fejét. Ha nem megy, akkor vissza, szóval semmi eröltetés.
4 hóanposan a neurológus annyit mondott, hogy valami refleksze még megvan, ezért nem tartja olyan hamar a fejét, mint a társai. Ő is ilyen feladatokat javasolt. Aztán 4,5 hónaposan egyszer csak azt vettük észre, hogy már nem csak 5 perce, hanem már 10-15-20 perce van hason, és nem sír. Nagyon szépen kinyomta magát könyökből és 5,5 hónaposan elkezdett forogni is. Na onnantól kezdve nem volt megállás. Voltunk még kontrollon mindkét helyen, minden rendben volt. Az volt az egyetelen egy parám, utána, már láttam, hogy minden mozgást olyan sorrendben és szépen megcsinálja, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Nem állt fel 7 hónaposan, nem is ment 1 évesen, csak 14 hónaposan, de az, hogy láttam a fejlődésén hogy milyen szépen járja a lépcsőket és milyen megfontoltan, ügyesen, elég volt ahhoz, hogy ne paráztassam magam, hogy miért csak 9 hónaposan mászik mikor a másik gyerkőc ekkor már jár....
Szóval semmi probléma nem lesz, majd rájön szépen a dolgokra. Ha nincsen szervi baja, akkor előbb vagy utóbb mindenre rájönnek. Okosak ezek a babák, nem kell sürgetni őket.
Nem értem, hogy a babád miért szorongó???
Nem fog lemaradni. Az én babám is utált hason lenni, és mivel sírt, én nem is tettem. Később(kb. 3 hós korában) leszúrt a doki érte:-), na onnantól azt csináltam, hogy hasratettem, és hagytam 1 percig sírni. borzasztó volt, de 1 hét után már 5-10 percet is elvolt, és egyre egyre többet, és minden lemaradását behozta nagyon gyorsan.
Most 7,5 hós, ül, kúszik mint a nyíl, forog, mindent csinál, amit kell. Csak mindig a földre kell tenni, és hagyni hogy mozoghasson ahogy ő akar.
Illetve itt egy link, jobb oldalt találsz több mozgáshoz is fejlesztő videócskát:
http://www.youtube.com/user/mozgasfejlesztes#p/u/1/nRME1hQuvws
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!