Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Kétségbe vagyok esve! Szerinte...

Kétségbe vagyok esve! Szerintetek késő már elkezdeni a duplapelenkát? Tapasztalatok?

Figyelt kérdés

Ma voltunk csípőficamvizsgálaton, s a doki szerint úgynevezett csípődiszpláziája van. Most olvastam egy román cikket, miszerint a 3 hónapot átlépett gyermek már kései diagnózisban részesül. Babám egy hét múlva lesz 4 hónapos!

[link]

Itt a link amit olvastam. A doki azt mondta, hogy adjak neki 4 csepp vigantolt s vegyek kalciumlaktózt és azt adjam neki 10 napon át. Ebben a cikkben írja, hogy használjak két pelenkát, hogy legyen eléggé szétterpesztve a lába...

A babámat "displazia de șold bilateral"-al diagnosztizálták, s ha nem fedezik fel korán(születés után egy hónappal) akkor kacsajárása lesz...

ÓÓ, kétségbe vagyok esve!

Valakinek volt ilyen? Tapasztalatok?

Mit csináljak? Egy hónap múlva kell visszamenni...

2011. márc. 30. 18:28
1 2
 1/15 anonim válasza:

Ha az orvos mondta a terpeszpelenkát, akkor a babád II-es típusú csípőficamos. Van még III és IV-es típusú is, szóval szerintem próbálj megnyugodni, elvileg ez a "leggyengébb" elváltozás, bár gondolom mit érzel.

"A terpeszpelenka a II-es típusú csípőknél használható eredményesen, az ennél súlyosabb elváltozásokat Pavlik-kengyellel, esetleg műtéttel korrigálják."

Gondolom csípő gyógytornát is javasolt az orvos, szerintem mindenképp érdemes utánajárni.

2011. márc. 30. 18:46
 2/15 A kérdező kommentje:

Igazából nem küldött semmi tornára vagy ilyesmi, szimlán csak annyit mondott, hogy adjak neki 4 csepp vigantolt, kalciumlaktozt, s mikor fogom az ölemben terpesszem szet a labait s úgy fogjam...

Ezt a duplapelenkás dolgot is ezen az oldalon olvastam. Már két pelenka van rajta....

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak_..

Ezt is én kérdeztem... szóval mégiscsak jól láttam, hogy baj van? :(

2011. márc. 30. 20:32
 3/15 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy nálatok mi a protokoll, de nálunk rajt volt a zárón a terpeszpelusozás. Javasolták 6 hétig, míg nem vittük csípővizsgálatra és ott mondták nem kell tovább.

Persze nem tudom, hogy mi lett volna ha 6 hetesen viszed csipőszűrésre és tepeszpelusozod kezdetektől fogva. De ne ess kétségbe, biztos van megoldás. Különösen ha nem is mondtak semmi egyebet.

2011. márc. 30. 20:51
 4/15 anonim ***** válasza:

Én elvinném másik orvoshoz. Lehet komoly gond is belőle. Mindenképp utána kell járni. És valóban túlkoros is. Én nem is értem hogyhogy csak ennyit csinált az orvos.

A leleten rajta van hogy luxálható-e a csípő? Az én lányom kisebb gondra kapott kengyelt 3 hónaposan.

2011. márc. 30. 20:58
 5/15 A kérdező kommentje:

Nagyon bunkó volt az orvos, igazából nem nagyon értettem, hogy mit mondott mert közben a gyerek is sírdogált, s a doki is nagyon lekezelően bánt velünk, s hát románul beszélt, értek nagyon jól, de mégse olyan mintha magyarul beszélnének hozzám...

Holnap elviszem az eredményeket a háziorvosunkhoz, a röntgennel együtt... Megkérem vizsgálja meg rendesen a gyereket, nem úgy mint ez a doki. Még csak le se kellett vetkeztetni, úgy rántott 2-3at a lábán, s ebből meg a röntgenből ezt állapította meg.

Mikor csináltuk a röntgent nem kizárt, hogy nem sikerült jól, mert ficánkolt a baba(nem szereti ha le van fogva, meg azelőtt fél órával vágták fel picit a nyelvét, mert le volt ragadva neki, s még benne volt az azelőtt átélt sokkhatás - amúgy ugyanaz a doki volt a csípőficamvizsgálatkor is mint a nyelvfelvágáskor).

Szóval nekem ez a doki nagyon nem volt szimpatikus, olyan csapodár volt s félvállról vette a dolgokat - legalábbis nekem úgy tűnt -. Mindenképp ki fogom kérni még más orvos véleményét is, de azért mégiscsak be vagyok xarva...

Köszönöm hogy megírtátok a véleményeteket! Esetleg tudnátok adni valami taácsot, hogy mit csinálhatnék addig amíg ki nem derül, hogy végülis mi van? Például mint ez a duplapelenka... Most minden jól jönne...

2011. márc. 30. 21:38
 6/15 anonim ***** válasza:
Ne aggódj,még nem késő korrigálni!Mi 5 hónaposan mentünk csípőszűrésre és azt mondták ha akkor derült volna ki még lehet rajta segíteni!Ne aggódj,viszont tornáztatni minden pelusozás előtt kellene.Körözni óvatosan a lábacskáival és óvatosan feltolni a lábát és kinyújtani de erről kérdezz meg egy gyógytornászt vagy a gyermekorvosotokat
2011. márc. 30. 22:02
 7/15 anonim ***** válasza:
...ja,a körözést behajlított lábakkal kell végezni
2011. márc. 30. 22:03
 8/15 anonim ***** válasza:

én most rákerestem, nem találtam nyugtalanító dolgokat. A terpeszpelusozást írták. Vagy dupla pelenkával csináld vagy lehet kapni kimondottan terpeszpelust, amiben van egy keményebb rész és az tartja szétterpesztve a lábát.

Egyébként lehet nem is súlyos, mert azt írták, hogy a redőkön is lehet látni, olyan volt nekünk is és duplapelenkázással pár hét alatt teljesen rendbe jött. Ha súlyosabb lenne a háziorvosod biztos észrevette volna.

2011. márc. 30. 22:09
 9/15 anonim ***** válasza:

Anyukám csípőficammal született,így a kislányom születése után alaposabban vizsgálták,még is 3 hónapos volt,mire időpontot kaptam a csípőficam uh-ra.Azt mondták kicsit fejlőtlen a csípőszövet,kötött is és kapott terpeszbetétet,melyet egy gyógyászati segédeszköz boltban lehet kapni.Ez egy sima kemény betét,amit egy eldobható pelenkába tettem és úgy tettem rá.6 hétig kell rajta lennie után kontroll és majd kiderül,hogyan tovább.Még hátra van 2 és fél hét,ez mellett tornáztatom is bár ezt nem mondták,de ártani nem ártok vele.

Ne aggódj,nem vagy lekésve semmiről.Ja,és utólag azt bánom egy kicsit,hogy nem mentem magánrendelésre csípő uh-ra.

Jó egészséget nektek!

17 hetes kis csaj anyuja

2011. márc. 30. 23:02
 10/15 anonim ***** válasza:

A csípőficam azt jelenti, hogy a babád csípőízületi vápája (az a mélyedés, amibe a combcsont feje illeszkedik - nem elég mély, könnyen kiugorhat belőle a combcsont. Szerencsére ez könnyen korrigálható, ha időben észreveszik, ezért van 4 hónaposan a szűrés. Vegyél a babádnak terpeszpelust, ruhán kívül hordja azt. Ha tudsz, vegyél hordozókendőt/mei tai-t, és hordozd abban széles terpeszben, amikor mentek valahová. Ettől mélyülni fog a csípőízületi vápa. Mosható pelus használata is segít, mert az is jobban széttartja a combokat, mint a vékony eldobható pelus.

[link]

A csípőizület születéskor még nem tökéletesen fejlett. A csípőizület vápája a csecsemő esetében a combcsont felületének 2/5-ét takarja, míg felnőtt embernél legalább a 3/5-ét. Ezért instabilabb a combfej helyzete a tokon belül, és fennáll a veszély, hogy kicsúszik (luxatio, csípőficam). Az erre való hajlam genetikailag örökölhető. A csípőficam akkor fordul elő, ha az ízületi vápa a tokon belül túl meredek és lapos (csípődysplasia). De újszülött korban a vápa nem lehet túl meredek, hanem még nem fejlődött ki tökéletesen. A megfelelő nyomás az ízületi csontokra ennek a vápának a növekedését idézi elő és gyorsítja fel. A csípőn, terpeszben való hordozás pont ezt a megfelelő nyomást gyakorolja a csípőízületre.

Megfigyelések és kutatások bizonyítják, hogy a helyes hordozás nem árt a csecsemő csontozata fejlődésének, sőt elősegíti azt!

2011. márc. 30. 23:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!