Mennyi idős kor után nincs már szüksége a babának anyatejre, vagy tápszerre?
Úgy értem 6 hónaposan elkezdjük a hozzátáplálást. Mikor van, hogy már jó, ha csak szilárdat kap a baba?
Tápszert nem szeretnék adni neki, ezért szeretném tudatosan csinálni, hogy mindenképpen legyen tejem.
Jézusom, az elsőnek biztos nincs gyereke.... mi a fenének válaszol ilyen kérdésre, ha nem tudja????
Kedves Kérdező! 1 éves korig szükség van napi fél liter tejalapú táplálékra. Ebben benne van az anyatej, tápszer, tejpépek, és 8 hónapos kor után bevezethető tejtermékek is (túró, sajt, joghurt).
Köszönöm második!:)
Vagyis akkor 8 hónapos korig muszáj.
Maga dönti el az ember, hogy tápszert ad, vagy tejpépet?
Tényleg csak érdekel a dolog:)
6 hónapos kortól kell elkezdeni a hozzátáplálást, és mellette még fontos az anyatej (tápszer) adása is.
1 éves kortól az anyatejet el lehet hagyni, tudniillik nincs tápanyagtartalma. Afrikai országokban 4 éves korig is szoptatnak, ennek az a legfőbb oka, hogy nincs tiszta víz, tehát gyakorlatilag víz helyett anyatejet adnak, egyébként a gyerekek meghalnának. Egy éves kor után tehát teljesen fölösleges a szoptatás, ezt a nőgyógyászom is mondta és a gyerekorvos is.
Azt még hozzátenném, hogy a tápszer nem méreg. Kisfiam is kapott kezdettől fogva, és nem kövér, nem nagy a feje, minden vitamint megkapott belőle, amire szüksége volt, anyatej híján pedig sajnos kénytelen az ember ezt adni. Nem szabad a tejtermékeket 8 hónapos kor előtt bevezetni, a gyermek megfelelő fejlődéséhez viszont fontos a tej alapú táplálék, tehát ha kénytelen az ember azt adni, akkor kénytelen, mese nincs.
18 hónapos lesz a kisfiam, napi 2x még mindig tejitalt kap, fontos ilyen korban is. Amellett, hogy sok féle tejterméket, és mindenfélét eszik már.
Hát erről nagyon megoszlanak a vélemények... A mi védőnőnk és gyerekorvosunk azt mondta, hogy 6 hósan kell elkezdeni a hozzátáplálást ha van rendesen tej, ha nincs akkor előbb is el lehet. Mi is előbb kezdünk mert 4,5 hónaposan már kevés volt neki a tejem. 1 éves kor felett napi fél L (500-700 ml) tej alapú táplálékra van szükség (anyatej, tápszer, tehéntej + a joghurtok, tejtermékek) egészen 3 éves korig.
Az én fiam most 20 hónapos 5 hónapos koráig szopott, utána már tápszert kapott amit 10-11 hónapos koráig el is fogadott, de azóta nem nagyon... Próbálkoztam tehén tejjel egy éves korától amit szintén nem fogadott el. A gyerekorvos azt mondta próbáljam az ételébe keverni a tápszert joghurtba, túrókrémbe, valamibe. Így sikerül 3-4 kanál tápit megetetni vele egy nap. A gyerekorvos azt mondta ez még mindig kevés úgyhogy napi 1/4 kalcium tablettát is kap vízben feloldva.
Szoktam venni banános ital port és azzal néha megissza a tejet. Van, hogy 2x 260 ml is bemegy neki egy nap ha jó napunk van, olyankor nem adom a kalciumot.
Ha egy éves kora után próbálkozol tejjel és elfogadja akkor nem kell tápszert adnod neki. De persze az lenne a legjobb ha kitartana addig a tejed és tudnál szoptatni. Nem tudom ez min múlik szerintem a genetikán. Én annak idején mindent megpróbáltam, hogy ne apadjon el a tejem, de minél jobban próbálkoztam annál kevesebb volt. Bezzeg a sógornőm azokból az apró cicijeiből a lányát 4 évig szoptatta, a fia meg most 3,5 éves és még mindig szokott cicizni. Nálunk a családban anyukám is és a nővérem is így voltak mint én, dőlt a tej az első pár hónapban utána meg amilyen gyorsan jött úgy el is apadt egyik napról a másikra.
kedves 2.!
az 1. lennék. bizonyára félreértettél. 1 éves korig az anyatej a fő táplálék. (persze, 6hótól hozzátáplálunk, de a tej a meghatározó.)
1 év után lehet elhagyni az anyatejet (tehát csak egyéb ételekkel) táplálni. ezt írtam. azt, hogy te mit olvastál, azt nem tudom.
örülök, hogy érdeklődsz a családi állapotomról, talán kérdezd meg a mellettem búgó kislányomtól, hogy gyerekemnek számít-e vagy nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!