Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Adjam a babának a vasat és a...

Adjam a babának a vasat és a folsavat?

Figyelt kérdés

Sárga volt sokáig (koraszülött volt) és ezért vérvételre küldtek minket, ahol 2 értéke nem stimmelt. A hemoglobin volt 94 (a határ 95-140) és a hematokrit 0,30 (a határ 0,38-0,46). Vasat kellett szednünk, de abbahagytuk, mert sokat bukik és kijött belőle és a kakija is durván szagos volt tőle. Viszont most kitalálta a gyerekorvos újra, hogy adjuk neki 3 hónapig a vasat, Maltofert 1X5 cseppet és hozzá egy negyed folsavat. Én viszont tartok tőle, hogy ez túl sok neki, mert azt hallottam, hogy az indokolatlan vasadagolás fertőzésveszélyes is lehet. Adjam, ne adjam? Ezek az értékek amúgy már 2 hónaposak, szóval azóta lehet, hogy már jó ez a két eredmény. Egy szopis tanácsadó anno ezt írta nekem: „A vasról érdemes tudni, h csak vérvétellel igazolt vashiánynál szabad adni, a sápadtság nem igazán ok,

a sok vas növelheti a fertőzések előfordulását is.Az anyatejben viszonylag kevés a vas, viszont az nagyon jól felszívódó formában, piciknek nagyon-nagyon ritkán van szükségük szopi alatt vaspótlásra( még 6 hós kor után csak szopó babák vasszintje is jó)”

Szóval meg vagyok zavarodva, mit tegyek? A babám 5 hónapos, jól van, mosolyog, anyatejes, minden oké, csak én nem tudom mi lenne a jó, van/volt valaki hasonló cipőben??? Köszönöm előre is a válaszokat!!!

2009. febr. 20. 14:33
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ne bíráld felül a gyerekorvost. legfeljebb ha aggályaid vannak, kérj előbb újabb vérvételt. A piciknek úgyis csak az ujjbegyét szúrják, az enyém többnyire észre sem vette.

Általában ha egy szoptatott babának gyors ütemű a fejlődése, szükséges a vaspótlás. Amúgy az anyatejbe is átmegy a vas valóban, tehát ha neked nem okozott gondot, szedheted te is a Maltofer fol tablettát a szoptatás alatt. De sokszor az kevés. Az én babám is kora és sárga volt, nagyon gyors súlygyarapodással indult be (szoptatás mellett havi 1.3 kg), vérvétellel igazoltan vérszegény volt, és csak 6 hetes intenzív maltofer és folsav kezeléssel rendeződött a vérképe. De ő is szenvedett, nem tudott kakilni, de ha muszáj szedni, akkor muszáj.

2009. febr. 20. 14:39
 2/2 anonim ***** válasza:
Szerintem add. A vashiány nem fog magától rendeződni, csak gyógyszeres kezeléssel. Az kevés, ha csak Te eszel vasban gazdag ételeket.Azért szokták 6 hónapos korukig kapni a vasat, mert utána kezdődik a hozzátápi és így már Ő is ehet magasabb vastartalmú ételeket.
2009. febr. 20. 14:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!