Felébresztenéd a babádat este 11-kor hogy betartsd a napirendet? Avagy Ki olvasta a "Kiegyensúlyozott babák könyvet"?
Hát elég nehéz lesz leírni, de megpróbálom, mit is takar Gina Ford módszere.
Olyan "gondmenetes" nevelési programot ajánl ami mindenki számára megfelelő biztonságérzetet ad, kiszámíthatóságot. Elég karakán és következetes. Első olvasásra kicsit túl merev is.
Olyan napirendet alakít ki ami mindenki számára ideális. Jut némi idő magadra is.
A napirendi szakaszok nagyon tudatosan vannak felépítve, lépésről lépésre lebontva. Az étkezés, ébrenlét, alvás ritmusát határozza meg, úgy hogy a baba szükségleteit tartja szem előtt. (A suttogó könyv is hasonló, csak kicsit lazább)
Példa egy napirendre és az talán segít megérteni:
Egy hetes baba napirendje:
Etetési idő:
7.00 óra
10-11.15 óra
14 óra
17 óra
18.15 óra
22-22.15 óra
Alvási idő:
8.30 - 10.00
11.30 - 14.00 óra
15.30 - 17.00 óra
Maximum alvási idő 5 és fél óra
Fejési idő: 6.45 és 10.45.
Konkrétan leír minden lépést mit miért tesz.Mért akkor és abban az időben etet, milyen a baba alvási ritmusa. És persze ahogy nő a baba úgy írja le konkrétan miben kell változtatni.
Remélem ad némi képet, és érthető amit leírtam. Nagyon szívesen beszélgetnék erről, mert azért vannak bennem is jócskán felmerülő kérdések.
Szia!
Én nem olvastam ezt a könyvet, de ahogy elolvastam az összefoglalót, hát bennem vannak kételyek. Leírom ha nem haragszol, még akkor is, ha ezért bárki is lepontoz. Tehát kétlem, hogy egyformák lennénk! Nincs két egyforma baba, és két egyforma szülő sem! Hogyan lehetne bármelyik könyv szisztémáját bármelyik babára is ráilleszteni, ha neki más a temperamentuma! Mi sem vagyunk egyformák, nekem sem volt még soha 2 egyforma napom. Szoptatod még a babádat? Mert ha igen, van elég tejcsid, és esetleg szeretnél még sokáig szoptatni, akkor legcélszerűbb a baba igényei szerint tenni ezt! Amikor ő kéri, mert lehet nem csak enni szeretne! Hanem hozzádbújni, vigasztalódni! Annyira merev ez a napirend, mint egy katonaságban! És ha neked akkor pont nincs időd fejni? Vagy épp nem éhes a gyerek, hanem aludna? Bevallom őszintén, nekem nincs ilyen konkrét napirendem, akkor eszik a babám, amikor éhes, persze azért a szilárd ételek hoztak némi stabilitást, akkor alszik, amikor álmos. És bármikor hozzám bújhat, amikor szeretne. Kicsit kiszámíthatatlanabb a dolog, de van időm magamra, meg tudom csinálni a dolgom, és nem utolsósorban van egy nagyon boldog, mosolygós, vidám babád! Persze minden baba, és szülő más, elfogadom, ha Te más nevelési elveket vallasz, vagy szeretnél bevezetni, csak leírtam a véleményemet!
Én 10 hónapja HASZNÁLOM, nem csak elolvastam és bevallom első olvasatra nekem is merevnek tűnt, DE hangsúlyozza az író, hogy pont nem katonai rendről van szó, hanem következetes és szerintem egymásra épülő nevelési módszerről, ami biztonságot ad a babának, ezáltal a mamának is. Én csak egy babát nevelek, nem több százat láttam és kísértem figyelemmel, így azt tudom mondani, hogy nekünk nagyon bevált, ha újra kezdeném, újra így csinálnám.
Nekünk szó szerint kimaradt a zombi korszak, a hasfájás, az első fél év szó szerint elrepült. A fiam magától, egyedül elalszik a kiságyában ringatás és minden macera nélkül, tudja, hogy mikor fog aludni, nem kell nyafognia, mert mire arra kerülne a sor, már alszik. DE NEM MEREM BIZTOSAN ÁLLÍTANI, HOGY EZ CSAK A KÖNYVNEK KÖSZÖNHETŐ, TALÁN MÁZLI IS VOLT BENNE. Azonban én közel s távol első kismama vagyok a családban, nem nagyon volt előttem minta, ezért én szükségesnek éreztem ezeket az instrukciókat és ettől kevesebbet aggódtam, hogy vajon jól csinálom-e. A 10 hónap alatt legalább 100-120 liter tejet tudtam adni más babáknak, tehát téved, aki azt mondja csak igény szerint van elég tej.
Amúgy nagyon kíváncsi lennék mások véleményére, akik használják is a módszert és nem csak vakon nyilatkoznak róla.
Két hete próbálkozom.Tele vagyok kérdésekkel.
Azonban tény hogy a gyerek az esetek 90%-ban azt csinálja és úgy reagál ahogy a szerző írja.
Minden vélemény fontos, elgondolkodtat és szerintem ez jó.
Felajánlottad hogy szívesen cserélnél tapasztalatot.Számíthatok rá? Várom válaszod. Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!