Mi van akkor ha a baba későn (pl.9hónaposan) találkozik a gluténnel?
Allergiás rögtön nem lehet, ugyanis a gluténérzékenység több hónapi vagy több évnyi gluténterhelés után jelentkezik csak.
De tény, hogy minél később találkozik vele a baba szervezete, annál nagyobb rá az esély, hogy a vékonybélbolyhok nem tudják tolerálni a glutént.
Szerintem nem.
A hugom pont az ellenkezője miatt lett lisztérzékeny.
A lisztérzékenység kialakulása pusztán genetika. Van, aki hordozza a lisztérzékenységért felelős géneket, van, aki nem. Öcsém lisztérzékeny, én nem. De nincs kizárva, hogy még az lehetek. Anyumék hordozzák a hibás gént, örökítették tesómra. Ennyi!
Azért, mert valaki korán kap glutént, nem lehet lisztérzékeny. (Első voltam)
második
a nagyon korai (6 héttől)hozzátátplálás nem hiszem, hogy jót tett az emésztőrendszerének, amúgy is ő volt a fejletlenebb az ikrek közül
Persze, az biztos, hogy nem volt jó. De kétlem, hogy emiatt alakult volna ki a lisztérzékenység.
Rengeteg klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy ez genetikai eredetű.
Ezt olvasd el: [link]
Ebből a cikkből is kiderül, hogy az egypetéjű ikreknél sem törvényszerű, hogy ugyanolyan betegségben fognak szenvedni, pedig valóban megegyezik a genetikai állomány.
Az, hogy a másik tesód jelenleg nem lisztérzékeny, még nem azt jelenti, hogy nem is lehet az. Sajnos ez felnőttkorban is kialakulhat. És valóban csak azoknál alakul(hat) ki, akik öröklik a lisztérzékenységért felelős géneket.
Sajnos én is LÉ vagyok, és a fiam is örökölte a génelet, aki most 15 hónapos, de egyelőre még nem alakult ki Nála a LÉ. 4 hónapos korától kap (ellenőrzés mellett) glutént, mert a jelenlegi kutatások alapján minél hamarabb (4 hónapos kortól) találkozik a szervezet a gluténnal, annál kisebb az esély a betegség kialakulására.
vagy lesz baja vagy nem. Vagy leéli úgy az életét, hogy semmi baja de az is lehet egyszer majd előjön valami allergia.
Szerintem egyébként a tudomány nem tart ott, hogy bármiféle, akár a legminimálisabb elképzelés is lenne arról, hogyan alakulnak ki az effajta betegségek, így a megelőzés is találgatás. Szerintem tök mindegy mikor adsz neki, akkor is ugyanannyi esélye van, hogy gluténérzékeny legyen.
Csak elképzelések, találgatások, most úgy tűnik a minél később és anyatej minél tovább elképzelés megdőlt, hiszen eredménynek lennie kellett volna. De nem lett.
Most jön a minél korábban- aztán lehet pár év és kiderül ez sem vezet sehova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!