Ilyenkor ti mit tesztek? Azért mindent mégse lehet megengedni?! Lent
8,5 hónapos a fiam. néhány napja, ha nem kap meg vmit, vagy nem tehet meg vmit, azonnal óriási visításba kezd.
ha hagyom, sikításig, köhögésig hergeli magát. ha felveszem, vagy odaülök hozzá, hogy tudja, ott vagyok és szeretem, akkor ugyanúgy bepróbálkozik folyton és kezdjük előlről.
példa:
kinyitja a konyhában a poharas szekrényt és ezt nem engedem neki, mert azok törékeny dolgok. ilyenkor azt mondom neki, hogy "jujj-jujj, nem szabad, nem-nem, mert eltörik. amint meghallja a nemet, azonnal üvölt.
de más dolgokban is így van. nem szabad, mert becsíped az ujjad, mert leesel, mert leszakad a függöny stb.
sok lett a tiltás, ami eddig nem nagyon volt, sokat dícsérem, ha játszunk, hogy miyen ügyes, milyen okos, de mindent sajnos nem lehet!
és amit nem lehet abból nem engedek. de hogy csináljam, hogy ne üvöltsön?? mert még nyilván nem is érti ennyi idősen rendesen.
ja, akkor is elmondom neki, hogy ügyesen kinyitottad a szekrényajtót, de most csukd vissza. és akkor egy kis ideig néz rám és persze vagy becsukja vagy nem. vagy ha becsukja, megint kinyitja és már nyúl is a poharakért.
lehet, hogy ilyenkor nem kellene dícsérnem, hanem egyből rászólni, amikor nyúl a szekrény felé?
a héten felkerülnek a szekrényzárak, lesz meglepetés, de már akkor is sír, ha próbálja nyitni, én meg ott állok és a lábammal nem engedem, mintha zárva lenne.
de nem csak ez van, persze tudjátok ti is, mennyi mindent "nem lehet", csináltam neki szabad teret, pakolható részeket is, de adjatok tanácsot, hogyan kell ezt csinálni, hogy következetes tudjak maradni és a gyereknek is jó legyen?!
nem akarlak elkeseríteni, de ha maradsz a nem az nem elvnél, akkor bizony nem lehet üvöltés nélkül megúszni. az én gyerkőcöm is ilyen. ezt ki kell bírni. elméletileg el kellene terelni a figyelmét, de ez nálunk sem ment. én ha más nem volt betettem a járókába egy kicsit (persze ott is üvöltött) de a következetesség a legfontosabb, ha valamit nem lehet, akkor azt akkor sem engeded meg ha fél órán át sír... próbáld meg a minimálisra csökkenteni a tiltásokat, de azokhoz ragaszkodj, ha nem tudod a figyelmét elterelni, akkor vidd át másik szobába.
kitartás, ez egy iszonyú idegörlő türelemjáték és még csak most kezdődik...:)
Szia!
Sokan vagyunk anyukák, kinek ez-kinek az a nevelési elve. Én az enyémet írom le, nekem bevált.
Én nem vagyok ez a "popsiraütős" anyuka, de ha valami olyant csinál ami nem tetszik, elkapom a kis manót , belenézek a szemébe és egy nap 345-ször is elmondom, hogy "nem szabad, mert..."
Ha megcsinálja tegyük fel 3-4 nap múlva is, pacsizok a kezére, de hozzámondom azt is, hogy "ez azért van, mert...". Nem megfélemlítem, hanem figyelmeztetem.
Ha valami olyant csinál, ami "nagyos" dolog, de a kis gyakorlata, kézügyessége fejlődik azt a felügyeletem mellett, de engedem. Pl. szeret porszívózni (kikapcsol állapotban), hozza a lapátot, feltörlőrongyot ha kérem stb.
Az üvegpoharakkal csak annyi a gond, hogy elejtheti, megvághatja magát vele. Érdemes őket felpakolni valahova és helyettük pl. műanyagdolgokat vagy lábasokat tenni.
húú, köszi. igen, a figyelem elterelése elég sokszor bejön, persze nem mindig.
ez jó ötlet, lecsökkentjük a tiltásokat minimálisra, de azokból nem szeretnék engedni, mert úgy látom,, hogy hosszú távon meg az nem kifizetődő.
a második válaszhoz :
igen, remélem az érthető, hogy negem sem az zavar, ha eltörik a pohár, hanem hogy magában kárt tehet vele, ha eltörik.
amit lehetett már elpkakoltunk, de nincs felső konyhaszekrényünk csak alsó, olyan a konyhánk. nagy ,de minden szekrény lenti. pultos megoldással.
csak olyan dolgokat nem szabad, amik rá nézve veszélyesek. akárhogy is, de adódik ilyen a lakásban.
azért próbálkozom még jobban pakolni.
a lényeg ezek szerint, hogy a tiltás mindenképp sírásal jár együtt, de talán előbb-utóbb meszokja, lassan megtanulja.
100x elmondom egy nap, ha kell, aztán meglátjuk.
várok még jó ötleteket!
az eddigieket is köszönöm!
figyelem eltereléssel mindent meg lehet oldani. Ha kinyitja a poharas szekrényt (egyébként nem értem, hogy alsó polcon vannak tárolva a törékeny dolgaid? Mert akkor ideje átszervezni ezeket a dolgokat...) szóval, ha valamit nem lehet, akkor mutass neki valamit, amit lehet. "Nézdd csak kisfiam, játszunk ezzel a plüssel, figyeld csak milyen hangot ad ki.." ez persze csak egy ötlet.
Nekem ez mindig beválik.
Hát nálunk a figyelemelterelés nem megy. Simán eldobná a plüsst a fenébe :) bocsi
Én is ezerszer elmondom neki, aztán pacsi a kezére és emeltebb hangon mondom hogy nem. Persze hiszti. Ha nagyon belelovalja magát, akkor beviszem a szobájába becsukom az ajtót és gondolkodjon el a dolgon. Egy kicsit talán egy percet ha visít még, aztán csönd. Ha lehiggadtam mert épp szakad a cérna de kb 2-3 perc múlva bemegyek akkor általában játszik.
Amint meglát rögtön görbül a szája persze :) van közönség. Olyankor vagy ő vagy én odamegyünk a másikhoz. Nagy ölelés, megpuszilgatom, majd megpróbálom elmagyarázni, hogy anya fél, hogy júj lesz. Kijön velem a tetthelyre, megmutatom neki hogy nem júj anya sír. Kb 5. alkalom után megérti.
Volt, egyik este az apja teát akart főzni, erre rácsapott a kezére, hogy júj nem. :) Mert ugye a kisasszony nálunk a gázt szereti csavargatni amit nem engedek.
A legújabb amire majd felkészülhetsz akaratos babánál, hogy eldobja magát. Otthon, utcán bárhol. Hiszti és paff. Nekem eddig 2 alkalommal csinálta meg. Egyszer szakadt az eső legutóbb pedig tegnap volt sárba. Karom majd leszakadt a szatyroktól, és nekiállt cibálódni majdnem elejtetett, hogy még őt is vegyem fel. (amit nem tudtam volna)
Hiszti, majd térde és befekszik pont egy sártócsa szélébe. Mentem tovább elengedve a kezét, mint ha mi sem történt volna. 5 lépés után megálltam, hogy akkor jön vagy ott marad. Nyújtotta a kezét, halkan mondta anya anya akkor visszaléptem már ugrott is fel. Megpusziltam, majd hazajöttünk. Átöltöztettem, megdajkálgattam és minden rendben volt. :)
Nem szabad, hogy zsaroljon, hogy átvegye az irányítást. Nehéz lesz főleg, hogy persze minden idegen bele akar okoskodni a nyilvános hiszti miatt.
Legyen egy alsó polc, ahova műanyag fa dolgokat raksz. Azt nyitogathatja, de csakis azt az egyet. Oda mehet keverőtál stb. No meg fakanál, falapát ilyesmi. Az enyém imád "főzőcskézni". :)
18 hónapos baba anyukája
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!