Gyed után mehetek táppénzre? 2011 szeptemberig gyeden vagyok, ha addigra sikerülne teherbe esnem mehetek gyes helyett táppénzre?
A második gyerekre a gyedet ha csak betegállományba mégy, akkor a 70%-os betegszabi bérből fogják számolni.
Ezért írtam, hogy a szabikat is vedd ki betegállomány előtt, mert akkor szabi alatt kapott teljes bér, és a betegszabi alatt kapott 70%-os bér összege lesz az alap. Vagyis felhúzza a jövedelmedet, több lesz a gyed.
Nem az előző évből számolnak?
Épp azon matekoztam, hogy nyáron mennék szabira, utána táppénzre és 2012ben szülök, mert akkor a 2011es számokat veszik alapul, ha viszont hamarabb szülök, akkor a gyedem számít alapnak majd.
Erről tudtok valamit? Bocsi az offért.
Kedves utolsó, a gyed soha nem alapja a következő gyednek.
Alap csak olyan jövedelem lehet, amiből vonnak egészségbiztosítási járulékot, vagy ha ilyen nincs, akkor a automatikusan a minimálbér lesz az alap.
A második gyerek esetében 3 lehetőség van: vagy a szerződés szerinti béred, vagy a minimálbér lesz az alap.
Ha visszamégy dolgozni, akkor a béred az alap, ha nem mégy vissza, de az igénylést megelőző évben nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyeden voltál, akkor a szerződés szerinti béred az alap, ha nagyobbrészt gyesen voltál, akkor meg a minimálbér az alap.
Ha csak betegszabira mégy, akkor a betegszabi alatt kapott 70%-os bér lesz az alap.
Kedves Utolsó!
Köszönöm a kimerítő választ. (én kérdeztem, hogy mit vesznek alapul a gyed számításához).
Szép napot kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!