Lehet e a Down-kór egyik tünete, ha a baba folyamatosan nyújtogatja a nyelvét?
Én is csak azt tudom írni, hogy nyugodjatok meg, a Down-kórnak rengeteg más tünete is van. Volt szomszédom kisfia Down-os, és neki sok-sok tünet alapján azonnal látták: először is szürke volt a bőrének a színe, szívbetegséggel született, azonnal meg kellett műteni, tipikusan mongoloid szemállása volt, a tipikusan tátott száj kilógó nyelvvel, és a birkózó-fül: tudod, olyan gyűrött, és ráadásul máshol is helyezkedett el a fejen, négyujjas barázda a kézen....
Szóval sok-sok más tünete is van a Down-kórnak, csak a nyelvnyújtogatás nem feltétlenül ez. Egyébként meg unokatesóm kislánya is egészen 8 hónapos koráig állandóan nyújtogatta a nyelvét, kilógott neki a szájából, és tök egészséges a kiscsaj!
Ferde (mongoloid) szemrések, lapos arcél, a szivárványhártya pontozottsága,szokásosnál távolabb elhelyezkedó szemek, kis, mélyen ülő fülkagylók, kis orr, benyomott orrgyök, nagy, barázdált, a nyitott szájból kilógó nyelv.
A beteg gyermek arca sokszor már önmagában lehetővé teszi a diagnózist.
Elég szomorú lenne, ha a dokinak csak 4 hónap múltán tűnik fel, valami nem stimmel!
Szerintem sincs semmi baj, az én fiam 11 hónapos, de még mindig sokat nyújtogatja a nyelvét, néha már "játszásiból". Unokatesóm kislánya ijesztően sokat nyújtogatta a nyelvét, nem csak időnként, hanem állandóan, de persze semmi baja, egy egészséges, okos kis elsős Németországban.
A down-kórnak azért kicsit több külső jegye van szerintem is, amit nem négy hónaposan kellene észrevenni (ha egyáltalán van mit észrevenni) az orvosnak és a szülőnek egyaránt.
A vizsgálat persze nem árt, biztos ami biztos.
Keresztlányom is öltögette a nyelvét, szórakozott.
Egy másik ismerősömék gyereke is ezt csinálta, de nála az volt, mire rájöttek, hogy szegény gyerek szomjas volt és mindig hamar kiszáradt a szája, inni kért és ezért csinálta.
Nyugi szerintem csak keszul a foga, bar ha a doki kuldte vizsgalatra akkor lehet valami egyeb is a hatterben. De persze az is lehet hogy a doki is csak tutira akar menni, hogy nincs nagy baj.
Nalunk akkor volt nyelvoltogetosdi, mikor jott a foga, de mi nem is gondoltunk egyebre.
Szoritok nektek, hogy ne legyen gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!