A kislányom 7 hónapos. Még nem forgolózik, nem kuszik, nem mászik. Mit csináljak? Vigyük gyógytornászhoz? Hason nem hajlandó lenni.
Először a védőnőt kérdezd meg.majd ő megmondja.
Másznia még nem "kell",de forognia már kéne neki!
A gyógytornászok szerint nem szerencsés, ha kimarad egy-egy mozgásforma. Minden mozgásformának megvan a maga szerepe, nem csak az izmok és a csontozat erősödése szempontjából, hanem a hozzájuk kapcsolódó agyi folyamatok miatt is. A kúszás és a mászás pl a két agyfélteke közötti kapcsolatot erősíti.
Ez nem jelenti azt, hogy akinél ez kimarad, annál gondok lesznek. De akinél diszlexia, diszgráfia stb merült fel később, ott a kórelőzményben minden egyes esetben ott volt, hogy a gyerek nem kúszott, nem mászott.
Szóval érdemes lenne segíytséget kérni gyógytornásztól, hogy ezek a mozgásformák se maradjanak ki a mozgásfejlődésből. Mi 5 hónapos korában vittük el, mert nem nyúlt a kezével, nem forgott. Kiderült, hogy azért, mert az ezekhez szükséges izmai le voltak tapadva, és ha használta, ez fájdalmat okozott neki. 8 hónapos korára teljesen behozta a lemaradást, már szépen kúszik, forog, görög, manipulál mindkét kezével, nemsokára ki fog ülni oldalra. A fiammal egyidős másik babát nem vitték el gyógytornászhoz, és kíméletből nem rakják hasra, mert sír. Mondanom se kell, hogy a gyerek nem forog, nem lúszik, nem mászik, a kezével alig manipulál, csak apatikusan üldögél a hordozóban vagy az anyja ölében.
Van egy nagyon jó oldal, ha még nem ismered nézd meg. Ott találtam az alábbi cikket, amit a magam okulására is olvasgattam:
Minden jót nektek!
figyi, 7 hónapos, ideje bekeményítened! ahogy írod, nagy gondra nem gondolok, muszáj hasra fektetned! sokat, órákat naponta!
ugye ez úgy van, hogy a kisbabákat sokat kell pocira fektetni, elkezdik emelni a fejüket, így megerősödik a nyakuk, majd kitámasztanak, így a hátuk erősödik, utána forognak amivel a gerinc körüli izmok ami ha elég izmos elkezd kúszni, majd mászni.
biztos vagyok benne ha holnaptól sokat lesz hason, pillanatok alatt rájön hogy tud a hátára fordulni csak ne segíts neki! tudom nehéz, de így is sokat vártál vele. feküdj mellé, énekelj, mutogasd a játékait, próbáld vele megszerettetni!
azt semmiképpen nem ajánlom, hogy segíts neki ülni, állni, majd ha magától csinálja!
Köszönöm szépen a válaszokat.
Egyik szemem mosolyog a másik sír.
Örültem a cikknek. Ebből kiderült, hogy tud forogni, hiszen már 3 hónaposan majdnem lefordult a francia ágyról, pörgött vagy 3-at a tengelye körül, de nagyon ritkán csinálja, azt hittem, akkor az véletlen.
A fejét szépen tartotta már 1 napos korában is stabilan, hosszan.
Azt, hogy fektessem hasra, most hallom először. Nem értem, hogy nem figyelmeztetett senki eddig?! De hallottam, hogy más babák, már másznak, és ez elgondolkoztatott. A doki meg a védőnő is folyton azt mondták: erös, izmos baba. Nagyon korán ügyesen fogott, hosszan játszott, már 3 hónaposan belekapaszkodott a doki kezébe és felült.
Ma próbáltam először, hogy a nyafogás ellenére pár percet hason legyen. Fokozatosan fogom növelni az időt amit hason kell töltenie. A babaúszásra is gondoltunk.
Két hetet adok magunknak, ha addig nem kezd el kúszni, (bár én nagyon remélem, hogy csak napok kérdése,) gyógytornászhoz viszem.
Köszi mégegyszer mindenkinek.
És boldog babázást!:)
Az én fiam 10 hónapos, mi újszülött kora óta járunk neurológushoz, meg gyógytornászhoz!
A hasra tevés tényleg fontos a nyakizmok szempontjából, meg az is igaz, hogy 6 hónapos korára már kéne oda-vissza forognia!
A kúszás nem baj, ha kimarad (nálunk is kimaradt)- a gyógytornász mondta!A mászás az nagyon fontos, mi most kezdtünk el mászni(viszonylag későn, de még belefér azt mondta a doki), abszolút behozott mindent, úgy mászik mint a fene, feláll pár napja!Most nagyon gyorsan csinál mindent!
Ne aggódj szerintem, de azért a forgás miatt elvinném, rásegítenek, megmutatják hogyan vezesd rá a forgásra és hipp-hopp megtanulja!
ma 00:18 vagyok
örülök, hogy így döntöttél :)
babám 3 hónapos volt mikor mondta a védőnő, hogy tegyem le a földre, pokrócra pocijára és csak akkor vegyem fel ha éhes/álmos. figyelmeztetett, hogy nyafizni, nyőgni fog de ez tök normális, erőlködik, azért csinálja.
megfogadtam a tanácsát, nagyon sokat volt hason, persze ha sírt felvettem, de fél-egy órát simán elvolt úgy, hogy játszottam neki :)
4 hónaposan forgott, akkor is mindig visszafordítottam pocira. 5 hónaposan hátra, majd előre kúszott, 6 hónaposan korára már mászott és felült, még nem volt 7 hónapos mikor felállt, majd 2-3 hét múlva lépegetett a bútorok mellett.
abszolút annak tudom be, hogy pocin feküdt mindig mikor ébren volt :)
kitartást nektek, meglátod hamar behozza a lemaradást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!