Mozgásfejlődés: valami ötlet? (5 hós baba)
Tegnap voltunk az 5 hónapos tanácsadáson,mondta a doktornő,hogy szigorú lesz,a babámnak forognia kell,oda-vissza és hason kiemelnie magát a 6 hós vizsgálaton. Kisfiam (36.hétre született 2610g,jelenleg 6,6 kg)már hátról hasra fordul,de hason mindig is utált lenni. Néhány hete még néha kinyomta magát a kezeivel,de most szétdobja oldalra,és emelgeti a fenekét,húzza a lábait...és először nagyon nyög,majd egy idő után elkezd sírni...azt értem,hogy ez nekik nagy erőmunka,de másé is sír???
...a másik,hogy van valami gyakorlat/feladat,amivel rávehetném,hogy kinyomja magát a kezeivel??? ...mert így soha nem fog hasról hátra fordulni. :-(
Remélem érthető voltam :-)
Én sürgősen elvinném egy Dévény-tornához értő gyógytornászhoz állapotfelmérésre. ha a babád nem forog, és sír, annak oka van. Lehet, hogy az izmai le vannak tapadva, és azért nem használja őket, mert ez fájdalmat okoz neki.
Távdiagnózisra nem vállalkozom, de nekünk is hasonló volt a baj, és a Dévény sokat segített, már az első kezelés végére többet tudott a babám, mint egy órával azelőtt.
Minél korábban kezdődnek meg a kezelések, annál kevesebb kell és annál hamarabb látható a fejéődés. A Dévényt a legjobb 5 hós kor előtt elkezdeni, még épp időben vagytok.
Tudom, hogy nem a legjobb és nem legokosabb módszer, de én úgy szerettettem meg a kisfiammal a hasonfekvést, hogy a játszószőnyegre leraktam hasra szemben a számítógépasztallal, ő imádta a váltakozó természetfotókat, amik a képernyővédők nálunk, azt nézve egyre több időt bírt, kb 1 hét után rájött az ízére a hasalásnak, onnan már játszott hason jókedvvel.
A forgás nekünk is nagyon nehezen indult el , de 5 hónapos korban leszedtem a játszószőnyegről az íveket, így nem volt olyan érdekes az amit a passzív hátonfekvéből láthatott. 5 hó 3 hetes korában fordult át ugyanaznap hátról hasra és hasról hátra, rá egy hétre négykézláb állt, egy hét múlva kúszott, 6 nap mulva mászott, 6 hó 4 hetesen felállt, azóta oldalazva bútorokba kapaszkodva jár. Szóval nagyon gyorsan be tud pörögni a fejlődése, nem mindig azért nem fejlődik, mert szervi vagy idegrendszeri probléma van, de ez is felmerülhet esetenként.
A forgást 4-6 hónapos korban kezdik el a babák, nem vagytok lemaradva!
Van egy oldal, ahol mozgásfejlesztésről van szó:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!