Miért van ennyi nagy súlyu baba? A magyar lakosság nagy hányada elhízott, lehet ez az ok? A környezetemben minden normál testalkatú párnak átlagos ( 3400 gramm) babája van.
Szerintem egyrészt genetikai kérdés, másrészt a kismama táplálkozása lehet befolyásoló tényező.
Nekem tervezett terhességem volt, ezért már a teherbeesés előtt 3 hónappal el kezdtem szedni a magzatvédő (Elevit)tabletát az orvosom javaslatára. A terhesség alatt végig szedtem és mégis 3080 grammal és 51 cm-rel született a kislányom.
Szerintem sokszor ott a baj, hogy a kismama a "2 helyet eszek" elvet alkalmazza, de még talán ez se lenne baj, ha ezt sok zöldséggel, gyümölccsel, egészséges étellel tenné. Fontos kiemelni, hogy az öröklődés több, akár 7 generációra is visszanyúlhat, nem feltélen a szülők alkatát kell figyelembe venni.
szerintem van kapcsolat, meghozza:
a parom tobb, mint negy kilós egeszseges baba volt, vele nem csinaltak semmit a korhazban, most nagyon vekony, szalkas uriember.
en kicsit tobb, mint 2 kilóval szulettem. nekem tápszert adtak (akkoriban még kozelsem volt olyan fejlett, mint most, tapszeres anyukak ne harapjak le a fejem, 30 evvel ezelottrol beszelek), ami nagyon hamar meghizlalt, és utana valamiért az anyatejet sem ittam.
nem is meghizlalt, hanem felfujt, pufokka tett szó szerint, a kiskori kepeimet nezve, mint a rajzfilmekben, tudjatok, ha valamelyik figurat "felpumpaljak".
ezert mar kiskoromban klassz kis hormonzavarom lett, amit anyam, aki egyedul "nevelt" nem kezeltetett (nem igazan torodott velem)
tizenevesen sportoltam, elég aktivan, és persze tonkrementek a labaim. muteni kellett volna, de anyamnak nem volt rá pénze.
huszonevesen en magamtól mentem el az orvoshoz, jartam korbe az osszes korhazat, eleg rossz elmeny maradt, mert tenyleg az osszeset vegigjartam, ahol esely volt, hogy segiteni tudnak, es ugy bantak velem egy hely kivetelevel mint a kutyaval, bar en azzal is jobban banok
es tobb, mint ket ev kellett, mig rendbejottem (ez jelent -40 kilót, de még kellett volna egy tiz-15, csak kozbejott a baba)
Van egy baratnom, hasonló volt alakra mint en, neki is hormonzavara van, és őt "tunetkezelik" fogamzasgatloval.
ennek "oromere" trombózisa lett szegenynek - a fogamzasgatlotól (ezt meg is mondtak neki)
ugyhogy a sok kover emberek egy resze miatt az orvostudományt hibaztatom.
aztan van olyan ismerosom, akinek pszihes problemai vannak, es ezert naponta megy a csoki, meg a cukros kóla, meg az anyja hizlalja, mint egy malacot (bocs, de tenyleg, szegeny anyukaja is depresszios, es igy mutatja ki a szeretetét, hogy tömi a 30 eves kisfiát, aki ugy nez ki mint egy hordó).. szóval ezért én félig őt hibaztatom, félig pedig azt, hogy nincs kotelezo pszihológiai vizsgalat, vagy hogy "ciki" a pszihologus (nem az, én is jartam, és ismerek nem egyet).
a harmadik, a magyar mentalitas, hogy inkabb veszunk sok rossz minosegut, mint keves jót.
és persze az egeszseges etelekbol tenyleg keveset lehet venni, mert draga az "igazi tej" (ha lehet kapni), a teljes kiorlesu kenyer, és a biókajak.. nem mindenki engedheti meg maganak sajnos.
és hibaztatható az, hogy az emberek nem szeretnek mozogni, és nem ez nemcsak az o hibajuk. sok munkahely biztosit sportolasi lehetoseget, hetente 1x ket oraval hamarabb el lehet menni sportolni (igazolassal), kajajegy helyett adhatnanak uszodaberletet, stb. de a munkahelyek 95%a magasrol es nagyivben a dolgozok testi es lelki egeszsegere.
huh, elnezest, ha hosszu voltam, nekem ez a velemenyem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!